Επάρατος αλήθεια

Επάρατος αλήθεια

Υπάρχουν δύο μύθοι που σχετίζονται με τον θηβαϊκό κύκλο και είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικοί, όχι μόνο για την παντοδυναμία της αλήθειας ως λύτρωση και εξιλέωση, αλλά κυρίως ως βιαιότητα και ανελέητη ωμότητα εις βάρος όποιου υφίσταται πρόσβληση, δηλαδή στιγμιαία πίεση ή σύγκρουση μαζί της. Και στους δύο μύθους πρωταγωνιστές και θύματα της «αλήθειας» είναι δύο εγγονοί του Κάδμου, ιδρυτή και πρώτου βασιλιά της Θήβας.

Πρώτος είναι ο Πενθέας, ο οποίος θα αντισταθεί στη διάδοση της λατρείας του Διονύσου στη Θήβα φυλακίζοντας τον θεό. Ο Διόνυσος θα απελευθερωθεί και θα παρασύρει τον Πενθέα να κατασκοπεύσει τις γυναίκες της Θήβας πάνω στο βουνό του Κιθαιρώνα, όπου ως νέα αλήθεια λατρεύουν τον νέο θεό. Η αλήθεια αυτή εκπροσωπείται κυρίως από τη μητέρα του βασιλιά, η οποία πρώτη μαζί με τις Βάκχες θα διαμελίσει τον Πενθέα. Η αλήθεια εμφανίζεται στο τέλος να θριαμβεύει πάνω από τα ερείπια, τα διαμελισμένα σώματα και τον χώρο της Θήβας, όπου με μανία επιβάλλεται ενάντια σε όλους όσοι την προηγούμενη περίοδο την πολέμησαν, την καταδίωξαν και την εξευτέλισαν.

Ο δεύτερος μύθος αναφέρεται σε μια πιο καθολική αλήθεια και αφορά έναν κυνηγό. Αναφέρεται στην αλήθεια της παντοδυναμίας της φύσης πάνω σε όλα τα υπαρκτά. Ο Ακταίων λοιπόν ήταν γιος της Αυτονόης και του Αρισταίου και μαθήτευσε κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος του δίδαξε την τέχνη του κυνηγιού. Ο Ακταίων, ο οποίος κυνηγούσε καθημερινά, μια μέρα είδε πίσω από τους θάμνους και τις φυλλωσιές τη θεά Αρτεμη γυμνή να λούζεται σε μια πηγή μαζί με τις Νύμφες της. Οταν έγινε αντιληπτός, η θεά μανιασμένη, ως αλήθεια, για το αμάρτημα του Ακταίονα ρέει νερό πάνω του και τον μεταμορφώνει σε ελάφι. Στη θέα του ελαφιού τα πενήντα σκυλιά του Ακταίονα αλυχτώντας τον καταδιώκουν για αρκετή ώρα, μέχρι που οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν. Τα αγριεμένα σκυλιά όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι το μεταμορφωμένο ελάφι είναι το αφεντικό τους και το κατασπαράζουν.

Η αλήθεια, που σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη αποκαλύφθηκε από τον εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη, τρομοκρατεί όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά κυρίως όσους επιχειρηματίες, εκδότες και δημοσιογράφους έλαβαν μεγαλύτερα ποσά για την εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό από άλλους, οι οποίοι επίσης στηρίζουν με σθένος την κυβέρνηση. Ο φόβος, δηλαδή, προκαλείται από τη διχόνοια που ενδεχομένως θα προκληθεί από τον «άδικο» διαμοιρασμό των διασπαθισμένων κρατικών χρημάτων. Η συνεπής στάση της κυβέρνησης να αρνείται τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ποσά που μοιράστηκαν σε ΜΜΕ και ιστοσελίδες έχει σκοπό την αποφυγή της «υλακής» των παραγόντων του Τύπου και του παθήματος του Ακταίονα. Μικρής πια σημασίας είναι η δημοσιοποίηση της λίστας, καθώς η κυβέρνηση ήδη φαίνεται να κατευθύνει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης, κάνοντας ακόμη πιο ζοφερές την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και εντύπωση που είχε η κοινωνία για τα ΜΜΕ.

Σε αυτό το σημείο έρχεται ο πρώτος μύθος να διδάξει την αξιωματική αντιπολίτευση. Η νέα αλήθεια, στην οποία ελπίζει ο λαός, είναι σίγουρο ότι θα επιβληθεί και θα θριαμβεύσει. Τα στοιχεία που δόθηκαν από τις αποκαλύψεις του Documento βρίσκονταν σε αχρηστία όλο το προηγούμενο διάστημα από την αντιπολίτευση και μόνο μετά το περιβόητο σποτ –αν και ελλιπές– φανερώθηκε πως η επάρατος αλήθεια που επιβαρύνει το πολιτικό σύστημα ήταν κοινό αίσθημα και γνώση ολόκληρης της κοινωνίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να έχει ήδη κατανοήσει ότι μπορεί τον Ακταίονα να τον κατασπάραξαν τα πενήντα σκυλιά του, τον Πενθέα όμως τον διαμέλισε η ίδια του η μητέρα.

Ο Ευάγγελος Κωνσταντέλος είναι ακαδημαϊκός – εικαστικός

Documento Newsletter