Επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Οι προτεραιότητες της 2ης θητείας

Επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Οι προτεραιότητες της 2ης θητείας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε για δεύτερη θητεία την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά ψήφισαν 707 Ευρωβουλευτές. Στη μυστική ψηφοφορία 401 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ το όριο ήταν 361 στο σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.  Κατά ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές και 15 ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν και 7 άκυρα.

Ήδη πριν από την ψηφοφορία, πολλοί Ευρωπαίοι νομοθέτες και αξιωματούχοι εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η φον ντερ Λάιεν θα λάμβανε την απαιτούμενη πλειοψηφία, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα θα μπορούσαν να συμβούν σε μια μυστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγο περισσότερο από 24 ώρες πριν από την ψηφοφορία, κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Κομισιόν δεν ήταν αρκετά διαφανής με το κοινό σχετικά με τις συμβάσεις για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Αυτή είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις γύρω από το σκάνδαλο Pfizergate, που αφορά στα μηνύματα της φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα, τα οποία φέρονται να αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Κατά την ομιλία της, νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε άνοιγμα προς τους δυσαρεστημένους ικανοποιώντας στην ουσία αρκετά εκ των αιτημάτων τους προσπαθώντας και να ανατρέψει ένα αρνητικό κλίμα στον απόηχο της επικριτικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης: Η φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τα εμβόλια Covid-19 στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ

Ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.  (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

 

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχοντας την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), του οποίου ήταν και υποψήφια, των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) και των Φιλελευθέρων (Renew Europe), εξασφάλισε την επικράτησή της κερδίζοντας και την στήριξη των Πρασίνων. Μέχρι και οι Γάλλοι Συντηρητικοί, που είχαν δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τελικά αποφάσισαν να την υποστηρίξουν για μια νέα εκλογική θητεία, ισχυριζόμενοι πως η ατζέντα της ήρθε στα μέτρα τους και πως δεν επιθυμούν να διαταράξουν την ενότητα του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκουν.

Σύμφωνα με το Politico, oι υποστηρικτές της αναφέρουν ότι η εν ενεργεία πρόεδρος της Κομισιόν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ ανησυχεί του ηγέτες του μπλοκ και μία δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι πιθανή μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι βασικές προτεραιότητες της νέας προεδρίας

Η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για την επόμενη πενταετία αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα και την ευημερία. Το «στοίχημα» της ανταγωνιστικότητας ήταν επίσης βασικό αίτημα από τη δική της πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε να επεκτείνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με έναν φιλόδοξο στόχο για το 2040 για το κλίμα.

Υποσχέθηκε επίσης να εντάξει τον στόχο της μείωσης «των εκπομπών στο 90% μέχρι το 2040» στον Κλιματικό Νόμο του μπλοκ, μια βασική προϋπόθεση για να τη στηρίξουν οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και η Ανανεωμένη Ευρώπη.

Δεσμεύτηκε επίσης για τον στόχο της «Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας … τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της» σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Υποσχέθηκε επίσης να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια «απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα», μεταξύ άλλων μέτρων.

Ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024. (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Συγχαρητήρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αμέσως μετά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα συγχαρητήριά του μέσω του Χ:

«Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη», γράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter