Επανεμφάνιση Πριγκόζιν στην ταραγμένη Αφρική

Επανεμφάνιση Πριγκόζιν στην ταραγμένη Αφρική

Παρά το γεγονός πως μετά το πραξικόπημα εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργείου Άμυνας- που οργάνωσε αλλά δεν ολοκλήρωσε – ζει εξόριστος στην Λευκορωσία, ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν συνεχίζει –όπως υποστήριξε ο ίδιος- να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, πλέον κατά τα φαινόμενα και στην Αφρική. 

Την δήλωση πως με την δράση της η οργάνωση του «κάνει την Ρωσία μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους» (σ.σ. θυμίζει κάτι από το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ για την… μεγάλη Αμερική), έκανε ο ίδιος σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το οποίο τον δείχνει σε μια έκταση που μοιάζει με… σαβάνα


Αν και στο βίντεο δεν αποκαλύπτεται η ακριβής του τοποθεσία και οι ειδικοί που το εξέτασαν δεν κατάφεραν να εξακριβώσουν που τραβήχτηκε, είναι μάλλον ξεκάθαρο πως ο Πριγκόζιν βρίσκεται στην Αφρική και πιθανότατα σε κάποια χώρα της ζώνης του Σαχέλ. Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αεροπλάνο που συνδέεται άμεσα με τον… πρώην σεφ του Πούτιν, ταυτοποιήθηκε ότι προσγειώθηκε προ ημερών στο Μάλι. 

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Η άφιξη του ιδρυτή της Wagner στην περιοχή, αποτελεί μια ακόμα ψηφίδα στην εικόνα της ρωσικής εμπλοκής στην «απελευθέρωση» των χωρών (κάποιοι εγχώριοι σχολιαστές μάλιστα υπερθεματίζουν σχετικά με τις…  δραστηριότητες των Ρώσων μισθοφόρων υποστηρίζοντας ότι απελευθερώνουν ακόμα και λαούς) από «τους αποικιοκράτες». Την ίδια ώρα βέβαια η κατάσταση στο Νίγηρα μετά το πραξικόπημα γίνεται ολοένα και πιο πιεστική για όλες τις άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες πλευρές.

Καθώς λοιπόν στο Νίγηρα γίνονται ετοιμασίες για μια πιθανή επέμβαση από τις χώρες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και την Γαλλία, ο Πριγκόζιν στο βίντεο αναφέρει με τον γνωστό του «αντρίκιο» τόνο: «Δουλεύουμε. Θερμοκρασία 50 βαθμοί και. Όπως μας αρέσει. Ο όμιλος Wagner επιδίδεται σε επιχειρήσεις αναγνώρισης και έρευνας. Κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους. Και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη. Δικαιοσύνη και ευτυχία για τους αφρικανικούς λαούς. Εφιάλτης για το ΙΚ, την Αλ Κάιντα και άλλους γκάγκστερ. Προσλαμβάνουμε αληθινούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα που μας ανατέθηκαν και υποσχεθήκαμε πως θα εκτελέσουμε».

Σημειώνεται πως ο Πριγκόζιν κατά το παρελθόν έχει εκφραστεί ιδιαίτερα θετικά για το πραξικόπημα στο Νίγηρα, παρά το γεγονός πως επισήμως η Ρωσία έχει τηρήσει ουσιαστικά ουδέτερη στάση για το θέμα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter