Η έκρυθμη κατάσταση στο Καζακστάν φαίνεται να βαίνει προς το τέλος της έπειτα από εκτεταμένη αιματοχυσία και σιδηρά καταστολή που επέβαλλε η καζακική κυβέρνηση με τη συνδρομή ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
Βέβαια, οι συγκεχυμένες πληροφορίες που έρχονται από το Καζακστάν δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο, αν και φαίνεται πως η έγκαιρη ρωσική παρέμβαση σε συνδυασμό με την εντολή του Καζάκου προέδρου Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ για εν ψυχρώ πυροβολισμούς λειτούργησε ως καταλύτης για τον επανέλεγχο της κατάστασης από την κυβέρνηση.
Εντούτοις δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η κατάσταση στην επαρχία όπου οι αχανείς εκτάσεις και το κενό εξουσίας μπορεί να δημιουργήσει δυναμικές εξελίξεις, πέραν του κυβερνητικού ελέγχου.
Άλλωστε η χώρα αποτελεί ένα ψηφιδωτό πληθυσμών και θρησκειών και δεν μπορεί να αποκλειστεί η διείσδυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού σε δεύτερο χρόνο και η έναρξη ενός νέου γύρου κοινωνικής αντιπαράθεσης εναντίον της κυβέρνησης και της Ρωσίας.
Η συγκεκριμένη απειλή, μάλιστα, φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άμεση αποστολή των ρωσικών επίλεκτων μονάδων, ενώ από και πέρα η καζακική κυβέρνηση θα βρίσκεται υπό ρωσική «ομηρία» αφού δεν υπάρχει άλλη τελική εγγύηση ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τον Τοκάγιεφ κάνοντας λόγο για εμπλοκή τρίτων δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας στα πρότυπα των πολύχρωμων επαναστάσεων, δείχνοντας επί της ουσίας της συγκατάθεση του προς τις κινήσεις των Ρώσων.
Η κεντρική Ασία και δη το Καζακστάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού δρόμου του μεταξιού καθώς επίσης κληρονομιά της σοβιετικής επιρροής, κατά συνέπεια η εμπλοκή ρώσων και κινέζων επικυρώνει πρώτα από όλα την απουσία της αμερικανικής ισχύος μετά την αποχώρηση από το προκεχωρημένο φυλάκιο του Αφγανιστάν. Έτσι η αμερικανική στάση περιορίζεται αναγκαστικά σε διπλωματικές εξάρσεις περί ειρηνικής λύσης, διακοπής της αιματοχυσίας κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η εξουσία του Τοκάγιεφ, «αχυρανθρώπου» του 82χρονου πρώην προέδρου της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, θα συνεχίσει και την επόμενη μέρα να καλλιεργεί την διαφθορά, την ανισότητα και πλέον την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Συνακόλουθα η καζακική εξουσία στηρίζεται σε πήλινα πόδια και ταυτόχρονα στέλνονται σαφή μηνύματα στις υπόλοιπες αυταρχικές εξουσίες του μετασοβιετικού χώρου στην κεντρική Ασία (Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν) που έχουν παρόμοιες εγγενείς παθογένειες με το Καζακστάν.
Εάν οι παραπάνω χώρες δεν τολμήσουν την φυγή προς τα εμπρός αναδεικνύοντας ένα πολιτικό και κοινωνικό όραμα, τότε το Μεγάλο Παιχνίδι για τον έλεγχο της «καρδιάς» της Ευρασίας μοιραία θα επανεκκινηθεί λίγους μήνες μετά την αμερικανική έξοδο από το Αφγανιστάν.
Διαβάστε επίσης: Χάος στο Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες συλλήψεις – «Αποκαταστάθηκε η τάξη» λέει ο Καζάκος πρόεδρος (Photos – Video)