«Το κράτος δικαίου βυθίζεται στα ελληνικά νερά» γράφει στο Politico για τις επαναπροωθήσεις υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

«Το κράτος δικαίου βυθίζεται στα ελληνικά νερά» γράφει στο Politico για τις επαναπροωθήσεις υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ
Φωτογραφία: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte, στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν αρνήθηκε την πρακτική pushbacks στο Αιγαίο

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την διαστροφή της πραγματικότητας στις κτηνωδίες που καταγγέλλουν διεθνή μέσα ενημέρωσης παραλληλίζει σε άρθρο του στο Politico την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Ελευθεριάδης, εκθέτοντας στο διεθνές ακροατήριο τον Έλληνα πρωθυπουργό, και ζητώντας από την ελληνική πολιτεία να αφήσει την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη και να διερευνήσει σε βάθος τις χιλιάδες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις διεθνώς.

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, ένα πράγμα είναι σαφές — η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί, καλή τη πίστει, να συνεχίσει να αγνοεί αυτά τα διεθνή ευρήματα. Πρέπει να δράσει τώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τους ανώτερους δικαστικούς εισαγγελείς να ξεκινήσουν την ευρύτερη δυνατή έρευνα για ισχυρισμούς απώθησης. Πρέπει επίσης να δώσει στους εισαγγελείς τους πόρους για να ανακρίνουν μάρτυρες που έχουν αποκλειστεί στην Τουρκία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης, καλώντας ανοιχτά την κυβέρνηση να βάλει τέλος στην επικίνδυνη για τις ανθρώπινες ζωές πολιτική των επαναπροωθήσεων, και να πάψει να αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως «απειλή για την ασφάλεια».

Το άρθρο του γαλάζιου υποψήφιου για την ευρωβουλή δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Politico υπό τον τίτλο «Το κράτος δικαίου βυθίζεται στα ελληνικά νερά», και αποτελεί κόλαφο για την επικίνδυνη αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και για το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου απέναντι στις καταγγελίες του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος και στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης που την στηρίζουν.

«Τα τελευταία χρόνια, διεθνή μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναφέρει εκατοντάδες περιπτώσεις παράνομων και βίαιων απωθήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορα Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» αναφέρει ο Π. Ελευθεριάδης, αναφερόμενος ακολούθως στη σωρεία καταγγελιών για τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

«Οι εκθέσεις αυτές ξεκίνησαν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας κυβέρνησης το 2019, αλλά εντάθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Και έκτοτε, έχουν υπάρξει ανησυχητικές αναφορές για άτομα που μεταφέρθηκαν με τη βία κατά μήκος του ποταμού Έβρου υπό πράξεις ακραίας και ταπεινωτικής βίας. Στα θαλάσσια σύνορα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι πρόσφυγες ισχυρίζονται ότι η ακτοφυλακή εγκαταλείπει οικογένειες και παιδιά σε σωσίβιες λέμβους που μοιάζουν με σκηνές, αφήνοντάς τα να επιπλέουν για ώρες προς τις τουρκικές ακτές, θέτοντας τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες αναφορές, μερικές υποστηριζόμενες από βίντεο και φωτογραφικά στοιχεία» αναφέρει συγκεκριμένα, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες, που υποστηρίζει δηλαδή πως είναι ψευδείς και κατασκευασμένες.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι όλες αυτές οι αναφορές είναι ψευδείς και ότι οι εικόνες κατασκευάζονται σε έναν πόλεμο τουρκικής προπαγάνδας — και τα δικαστήρια της χώρας φαίνεται να συμφωνούν. Κανένα από αυτά τα περιστατικά μέχρι στιγμής δεν διερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη» καταγγέλλει ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την ευρωβουλή, μεταφέροντας και τις διεθνείς εκκλήσεις, αλλά και την ομολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ μηνών.

«Τον Μάιο του 2021, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatović ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να «”θέσει τέρμα σε αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσει ότι διεξάγονται ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες”. Αρνούμενη να το πράξει, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η “ακλόνητη ανθρωπιστική δέσμευση” της ακτοφυλακής ήταν γεγονός, το οποίο επίσης “υποστηρίχθηκε από τον FRONTEX”, τη συνοριακή δύναμη της ίδιας της ΕΕ» σημειώνει, βάζοντας ευθέως στο κάδρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αλλά στην απάντησή της, η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει το νόημα μιας ποινικής έρευνας. Δεν ερευνούμε γιατί ξέρουμε ότι ένας ύποπτος είναι ένοχος. Το κάνουμε επειδή εκτιμούμε τη δημόσια διαδικασία για την εξακρίβωση της αλήθειας. Και αν οι Έλληνες αξιωματικοί είναι αθώοι, θα επωφεληθούν από μια τέτοια διαδικασία που θα καθαρίσει το όνομά τους. Χειροτερεύοντας τα πράγματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι “δεν μπορεί να δει καμία σύγκρουση μεταξύ της επαγρύπνησης των συνόρων μας και, ναι, της αναχαίτισης σκαφών στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα συμπεριφέρεται με εντελώς ανθρωπιστικό τρόπο και φροντίζει εκείνους τους ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει”» αναφέρει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Οξφόρδης, επικαλούμενος και τα λεγόμενα του έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο κίνδυνος που ενέχουν οι απελπισμένες οικογένειες για την ελληνική ασφάλεια έμεινε ανείπωτος, αλλά πιο σημαντική ήταν η δημόσια δήλωση ότι η ακτοφυλακή της χώρας “αναχαιτίζει” σκάφη. Αυτή ακριβώς είναι η δράση για την οποία διαμαρτύρονται οι διεθνείς οργανισμοί. Είναι παράνομο να επιστρέφουμε ανθρώπους σε άλλη χώρα χωρίς να ακούμε τις αιτήσεις ασύλου τους — είναι ο ορισμός της “επαναπροώθησης”» δηλώνει ξεκάθαρα ο Π. Ελευθεριάδης, μην αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις.

Οι διεθνείς οργανισμοί επιμένουν…

«Τον Φεβρουάριο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι μοιράστηκε ότι το γραφείο του “θορυβήθηκε από επαναλαμβανόμενες και συνεπείς αναφορές που προέρχονται από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγράψει σχεδόν 540 καταγεγραμμένα περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020”. Πρόσθεσε ότι “στη θάλασσα, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι έμειναν ακυβέρνητοι σε σωσίβιες λέμβους ή μερικές φορές ακόμη και εξαναγκάστηκαν απευθείας στο νερό” και ότι τουλάχιστον τρία άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη θάλασσα στο Αιγαίο από τον Σεπτέμβριο του 2021» επικαλείται τις εκθέσεις του ΟΗΕ ο καθηγητής Δικαίου.

Όπως υπογραμμίζει, τον περασμένο Απρίλιο «ο επικεφαλής του Frontex Fabrice Leggeri παραιτήθηκε από το αξίωμά του. Φαίνεται να έχει χάσει τη στήριξη των μελών της ΕΕ εν μέσω διαφόρων δημοσιευμάτων ΜΜΕ για τη συνενοχή του τόσο στις απωθήσεις, όσο και στην απόπειρα συγκάλυψης διαφόρων ποινικών αδικημάτων».

Μάλιστα, λίγο παρακάτω στο άρθρο του, ο Π. Ελευθεριάδης τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ξεμπλοκάρει «την καθυστερημένη επικύρωση της οδηγίας της ΕΕ για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου και να επεκτείνει ρητά την εφαρμογή της στα σύνορα και τη μετανάστευση, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει — για πρώτη φορά — ένα σύστημα προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς. Αυτό θα επιτρέψει σε αστυνομικούς, στρατιωτικό προσωπικό και δημόσιους υπαλλήλους που μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει μόνο ανώνυμα στον Τύπο να εμφανιστούν και να καταθέσουν χωρίς φόβο δίωξης».

Κι ακόμα, πως η κυβέρνηση «πρέπει να σταματήσει να αναφέρεται στους μετανάστες ως “απειλή για την ασφάλεια” και να επικρίνει τα μέλη του κοινοβουλίου που χρησιμοποιούν τη δυσφημισμένη “θεωρία αντικατάστασης”, ή μιλούν για “εισβολή” ή αργό “αποικισμό” ή χρησιμοποιούν άλλη ρατσιστική γλώσσα. Ο ισχυρισμός ότι οι οικογένειες και τα παιδιά αποτελούν απειλή για την ασφάλεια είναι εντελώς αβάσιμος· δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν. Και το πιο σημαντικό, έχουν δικαιώματα σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Μητσοτάκης όπως Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγωγή που επιλέγει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σκληρή, και ταυτίζει τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης με τις επιθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τις αποκαλύψεις για τις φερόμενες κτηνωδίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

«Όταν οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την περιοχή γύρω από το Κίεβο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η 64η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία δεκάδων Ουκρανών αμάχων. Σε οποιοδήποτε δημοκρατικό κράτος, τέτοιοι σοβαροί ισχυρισμοί θα είχαν οδηγήσει σε δικαστική έρευνα — όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο στο Ιράκ ή για ολλανδούς αξιωματικούς στη Βοσνία. Αλλά αντ’ αυτού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε τα ξένα μέσα ενημέρωσης, συνεχάρη τα μέλη της ταξιαρχίας για τον “μεγάλο ηρωισμό και το θάρρος τους” και απένειμε στη μονάδα τον τίτλο των “Φρουρών” για “προστασία της κυριαρχίας της Ρωσίας”. Χρησιμοποίησε τον πατριωτισμό ως ασπίδα ενάντια στη δικαιοσύνη» αναφέρει εισαγωγικά, βάζοντας σε αντιδιαστολή την ευρωπαϊκή πρακτική, και την αντιφατική ελληνική στάση απέναντι στις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις.

«Αυτό είναι που ξεχωρίζει τη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί το κράτος δικαίου, όσο δύσκολο ή δυσάρεστο και αν είναι, και οι ποινικές έρευνες προχωρούν ανεξάρτητα από την ταυτότητα του υπόπτου ή τη δημοτικότητα των πράξεών του. Αλλά ορισμένα μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν αυτό, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια ρητορική θυματοποίησης ή “πατριωτισμού” για να αποφύγουν τον έλεγχο — και μερικά από αυτά λαμβάνουν χώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα» τονίζει ο καθηγητής.

«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθαρό κέρδος για μια δημοκρατία, όχι ένα κόστος — και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το πει. Οι μη δυτικές χώρες συχνά κατηγορούν την ΕΕ για υποκρισία και δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και ακόμα κι αν είναι αδικαιολόγητος, ο σκεπτικισμός τους πρέπει να μας κάνει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε. Δεν αρκεί απλά οι δυτικές δυνάμεις να δηλώνουν την υποταγή τους στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, πρέπει να το αποδείξουν στην πράξη» καταλήγει ο γαλάζιος υποψήφιος στο άρθρο του, βάζοντας τον πήχη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης θα κριθεί από τις ενέργειές της».

Διαβάστε επίσης:

Ο Αποστολόπουλος απαντά στην Βούλτεψη: Η «αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική» σημαίνει θανάτους στο Αιγαίο

Χυδαία επίθεση Οικονόμου σε Ιάσονα Αποστολόπουλο με «εντολή» της Ομάδας Αλήθειας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter