Επανάληψη «σεναρίου» Πειραιώς στην Τράπεζα Αττικής

Επανάληψη «σεναρίου» Πειραιώς στην Τράπεζα Αττικής

Με διαδοχικά limit down καταρρέει η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, εξαϋλώνοντας την αξία της συμμετοχής των δύο  ασφαλιστικών ταμείων, ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ, που ελέγχουν το 77.6% των μετοχών της, ως συνέπεια της επιλογής της διοίκησής της να υιοθετήσει τη «ριζική λύση» για την εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια με βαρύ κόστος για τα ίδια κεφάλαιά της.

Ζημιές 306 εκατ. ευρώ, χάθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια

Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε την – σε πρώτη ματιά – καλή είδηση της μείωσης των κόκκινων δανείων της κάτω του 1% από το 2021, έναντι 34% του μέσου όρου των ελληνικών συστημικών τραπεζών, μέσω της τιτλοποίησης «Ωμέγα» που περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την ονομασία Artemis και το σύνολο των υπόλοιπων κόκκινων δανείων της.

Λίγες ώρες ωστόσο, μετά από αυτό το καλό νέο που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της μετοχής στο limit up, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι για να καλύψει τις ζημιές από την τιτλοποίηση, πήρε προβλέψεις 286 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γράψει ζημιές 306.4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020 οι οποίες εξανέμισαν τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισαν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  στο τραγικό επίπεδο του 8.2%.

ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου με ενεργοποίηση νόμου Χαρδούβελη

Η εγγραφή μιας τόσο μεγάλης ζημιάς, όπως και η ίδια η τράπεζα αναγνώρισε θα οδηγήσει ωστόσο στην αυτόματη ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη  περί αναβαλλόμενης φορολογίας – που αποτελεί ένα είδος εγγύησης του Δημοσίου για τη μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών η οποία, αν και «αέρας»,  εγγράφεται στα κεφάλαιά τους – και θα υποχρεώσει την Τράπεζα Αττικής σε αύξηση κεφαλαίου, με έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, μέσα στο προσεχές διάστημα.

Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Αττικής ανήκει ήδη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς ελέγχεται κατά 77,6% από δύο ασφαλιστικά ταμεία, το ΤΣΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ, με την υποχρεωτική μετοχοποίηση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο, το Δημόσιο θα καταστεί βασικός μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό που κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να φτάσει έως και το 30%. Κατά συνέπεια, με την ΑΜΚ, αν και το ποσοστό των δύο ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθεί σε 56%, η συνολική άμεση και έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου θα ξεπεράσει στο 86% ενώ η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων θα περιορισθεί στο 13%.

Και στο βάθος ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής

Η προοπτική της περαιτέρω κρατικοποίησης της Τράπεζας Αττικής, σε συνδυασμό με γεγονός ότι η αναδιάρθρωσή της αναμένεται να προσκρούσει σε σοβαρά εμπόδια καθώς οι κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο περί «παλαιότητας» και «προβληματικότητας» του νόμου Χαρδούβελη, περί της αδυναμίας ένταξης της τιτλοποίησης «Ωμέγα» της Attica Bank στο σχέδιο «Ηρακλής», (σενάριο στο οποίο έχει ανακοινώσει ότι ποντάρει η διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από το 8.2% που είναι σήμερα στο 10.2%) αλλά και περί των προθέσεων της κυβέρνησης να δώσει, αμέσως μετά την ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου, την τράπεζα σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, οδηγούν κιόλας στην «ελεύθερη πτώση» της μετοχής.

Σε διαδοχικά limit down η μετοχή

Συγκεκριμένα, σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, τη Μεγάλη Πέμπτη και την Τετάρτη  μετά το Πάσχα, η μετοχή της Τράπεζας Αττικής κατέγραψε δύο διαδοχικά limit down, χάνοντας περίπου το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας μέσα σε τρεις μέρες καθώς η αγορά άρχισε να συνειδητοποιεί ότι μετά τη μετοχοποίηση υπέρ του Δημοσίου, θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα γίνει σε χαμηλή τιμή και πιθανότατα μετά από reverse split, όπως έγινε και στην Τράπεζα Πειραιώς, εννοείται σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

 

 

Documento Newsletter