Επαγγελματικά πρότυπα Vs ερασιτεχνισμός – Επιμόρφωση δεν χρειάζονται μόνο οι διαιτητές

Οι Ελληνες διαιτητές, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα, ευθύνονταν και ευθύνονται, σύμφωνα με τους παράγοντες των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, για όλα τα στραβά και τα ανάποδα του πρωταθλήματος σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων των αγώνων. Αυτό το κλίμα επιχειρούν να αναστρέψουν ο Γάλλος αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά και οι συνεργάτες του στην ΚΕΔ, εκπαιδεύοντας τους «εκλεκτούς» τους σε επαγγελματικά πρότυπα. Στόχος του προέδρου της ΚΕΔ είναι να βελτιωθεί το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών και σταδιακά να τους βάλει στις ράγες της αξιοπιστίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μία χρονιά. Διαιτητικά λάθη γίνονταν και γίνονται ακόμα και στην εποχή του VAR. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά δίνεται έμφαση στην επιμόρφωση των Ελλήνων διαιτητών με εκπαίδευση διαρκείας. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι παράγοντες δεν λαμβάνουν τα… μηνύματα και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με ερασιτεχνικά «μυαλά».

Στα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής των πλέι άουτ υπήρξαν λανθασμένες αποφάσεις από τους διαιτητές, στις οποίες αναφέρθηκε και ο Στ. Λανουά στην εβδομαδιαία ανάλυση επιλεγμένων φάσεων. Ο επικεφαλής της ΚΕΔ δεν κρύβει το πρόβλημα κάτω από το… χαλάκι, αλλά μιλώντας με τους διαιτητές τούς εξηγεί τι έκαναν σωστά και πού ήταν το λάθος τους προκειμένου να μην το επαναλάβουν.

Η πλευρά των παραγόντων δεν είναι συνοδοιπόρος αυτής της προσπάθειας και η συμπεριφορά ορισμένων προέδρων ή εκπροσώπων ομάδων παραπέμπει σε σκηνικά ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Για παράδειγμα, στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ του ΟΦΗ και του Αστέρα Τρίπολης ο Τάσος Παπαπέτρου, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα, απέβαλε δύο μέλη από τα τεχνικά επιτελεία των δύο ομάδων. Επίσης, στο παιχνίδι της Athens Kallithea με τον Βόλο στη Λεωφόρο (1-1) ο Αχιλλέας Μπέος διαμαρτυρήθηκε έντονα στον διαιτητή Χρήστο Βεργέτη μόλις σφύριξε για τελευταία φορά. Και η γηπεδούχος ομάδα σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η διαιτησία του Βεργέτη αποτέλεσε περίπτωση κατάφωρης ανικανότητας ή απροκάλυπτη διαφθορά». Ο Στ. Λανουά στο βίντεο με τον σχολιασμό των φάσεων της αγωνιστικής δεν είχε ούτε μία φάση από το συγκεκριμένο παιχνίδι, προφανώς διότι δεν είδε κάποιο σοβαρό λάθος από τον Αρκάδα διαιτητή.

Ηλεκτρονικό «σπίτι»

Η ΚΕΔ προχωρά στην υλοποίηση ενός πλάνου για να αποκτήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο διαιτητές που θα είναι επαγγελματίες στη νοοτροπία και θα μπορούν να αντέξουν το… βάρος της σφυρίχτρας στα παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας. Οι παθογένειες της διαιτησίας δεν πρόκειται να θεραπευτούν από τη μία αγωνιστική στην άλλη, ωστόσο ο Λανουά και οι συνεργάτες του προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στους ρέφερι της ΣΛ1 ότι στην ουσία είναι επαγγελματίες. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, οφείλουν να έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση, οπότε πρέπει να γυμνάζονται καθημερινά. Επιπλέον, πρέπει να έχουν άριστη γνώση των κανονισμών διαιτησίας κι αυτό για κάποιους διαιτητές δεν είναι αυτονόητο. Στην 1η αγωνιστική της κανονικής περιόδου ο Αστέρας Τρίπολης νίκησε στο ΟΑΚΑ (1-0) τον Παναθηναϊκό με ένα γκολ που ήταν αντικανονικό, αλλά ο Τάσος Σιδηρόπουλος εσφαλμένα το μέτρησε.

Εδώ και τρεις εβδομάδες οι διαιτητές της πρώτης κατηγορίας έχουν το ηλεκτρονικό τους «σπίτι». Τι είναι αυτό; Το Ref House είναι μια πλατφόρμα στην οποία ο κάθε διαιτητής έχει έναν κωδικό πρόσβασης και σε καθημερινή βάσει κάνει… σεμινάρια. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί όλοι οι κανονισμοί διαιτησίας και οι διαιτητές έχουν τη δυνατότητα να τους διαβάσουν για να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους. Επίσης, έχουν αναρτηθεί δεκάδες βίντεο με επίμαχες διαιτητικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν οι Ελληνες ρέφερι για να γνωρίζουν ποια είναι η απόφαση που πρέπει να πάρουν όταν τους τύχει μια παρόμοια φάση. Για τον εμπλουτισμό των γνώσεων των διαιτητών το Ref House έχει και κουίζ που αφορούν τους διαιτητές, οι οποίοι με τις απαντήσεις που δίνουν εξασκούνται σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι το ένα σκέλος σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα του ηλεκτρονικού «σπιτιού» για τους διαιτητές. Το έτερο σκέλος αφορά την προετοιμασία και την εκγύμνασή τους. Οι διαιτητές της ΣΛ1 έχουν προμηθευτεί από ένα ειδικό ρολόι από την ΚΕΔ και είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τις ώρες που προπονούνται σε καθημερινή βάση. Μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής τους πρέπει να ενημερώσουν σχετικά το Ref House κι αυτό για να ενημερωθεί με τη σειρά του ο Λανουά πως οι διαιτητές ακολούθησαν το πρόγραμμα εκγύμνασής τους. «Αν δεν ενημερώνετε καθημερινά την πλατφόρμα για τις προπονήσεις σας, τότε θα μένετε εκτός ορισμών» έχει προειδοποιήσει ο αρχιδιαιτητής τους διαιτητές και τους βοηθούς τους.

Εδώ και περίπου μία τετραετία γίνεται συζήτηση προκειμένου η διαιτησία της Σούπερ Λίγκας να διέπεται από επαγγελματικό καθεστώς. Εχει ψηφιστεί και σχετική νομοθετική διάταξη, χωρίς να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες. Κι αυτό διότι το θέμα το «πάγωσαν» οι ΠΑΕ της ΣΛ1 και η ΕΠΟ. Οι κινήσεις όμως του Στ. Λανουά είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιμετωπίζει τους διαιτητές σαν να είναι επαγγελματίες και επιχειρεί να αλλάξει την νοοτροπία τους. Αλλωστε, οι διαιτητές αμείβονται σαν να είναι επαγγελματίες και οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν ασκούν άλλο επάγγελμα. Και δεν έχουν λόγο να το κάνουν από τη στιγμή που το ετήσιο εισόδημά τους από τη διαιτησία ξεπερνάει τις 60.000 ευρώ.

Στα σχέδια της ΚΕΔ είναι να δημιουργήσει και έναν πίνακα με διαιτητές που θα ορίζονται μόνο στο VAR. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται ήδη ο Στέφανος Κουμπαράκης και υποψήφιοι να τον πλαισιώσουν είναι οι Θανάσης Τζήλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σπύρος Ζαμπαλάς και Αγγελος Ευαγγέλου. Ενα από τα κίνητρα για τους διαιτητές προκειμένου να ενταχθούν στον πίνακα VAR είναι πως θα ορίζονται σε αγώνες και όταν θα κλείνουν τα 45 έτη. Δεν θα τους πιάνει δηλαδή το συγκεκριμένο όριο ηλικίας που υποχρεώνει τους διαιτητές να κρεμούν τη σφυρίχτρα τους.

Στα σχέδια της ΕΠΟ και της ΚΕΔ είναι να δημιουργηθεί και μια σχολή διαιτησίας, στην οποία θα εκπαιδεύονται οι νεαροί διαιτητές πριν μπουν στους πίνακες των επαγγελματικών κατηγοριών. Το ιδανικό πρόσωπο για να αναλάβει την ευθύνη αυτής της σχολής είναι ο πολύπειρος Κύρος Βασσάρας.

Ημιαυτόματο οφσάιντ

Απολύτως επιτυχημένη ήταν την 1η αγωνιστική των πλέι οφ για τις θέσεις 1-4 η εφαρμογή του ημιαυτόματου οφσάιντ. Η πρόσθετη τεχνολογία του VAR χρησιμοποιήθηκε σε δύο περιπτώσεις στο ντέρμπι των «δικεφάλων» στην Opap Arena και ελήφθησαν οι σωστές αποφάσεις από τον Φέλιξ Μπριχ. Το ματς ΑΕΚ – ΠΑΟΚ ήταν στο 1-0 και ο Γερμανός ρέφερι στο 45+2΄ κλήθηκε με την «ομάδα» του να εξετάσει αν ο Μουκουντί, ο οποίος ήταν οφσάιντ, είχε ενεργό συμμετοχή επηρεάζοντας την κίνηση του Ραχμάν Μπάμπα. Το γκολ ακυρώθηκε χωρίς διαμαρτυρίες, αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αμφισβητείται από κανέναν κι αυτό διότι δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Στο 66΄ ο βοηθός υπέδειξε οφσάιντ τον Ζίβκοβιτς, όμως το γκολ μέτρησε (2-2) με τη χρήση της νεοφερμένης τεχνολογίας. «Ηρεμήστε, έχουμε το ημιαυτόματο οφσάιντ, θα ληφθεί και πάλι η σωστή απόφαση» είπε ο Μπριχ στους παίκτες του ΠΑΟΚ που τον περικύκλωσαν για να του πουν ότι ο Σέρβος επιθετικός σκόραρε από κανονική θέση.

Η semi-automated offside technology… κρίνει το πολύ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα αν ένας ποδοσφαιριστής είναι οφσάιντ ή σε κανονική θέση. Με την προηγούμενη τεχνολογία και την εικονική χάραξη γραμμών, ο αντίστοιχος εκτιμώμενος χρόνος μπορεί να έφτανε και τα 90 δευτερόλεπτα. Η διαφορά είναι μεγάλη και το ημιαυτόματο οφσάιντ συμβάλλει στη λήψη γρήγορων αποφάσεων, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη διακοπή στη ροή του αγώνα.

Για τη λειτουργία του ημιαυτόματου οφσάιντ η ΚΕΔ ορίζει έναν επιπλέον διαιτητή. Στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν ο Βασίλης Φωτιάς, ο οποίος βρισκόταν σε ειδικό βαν έξω από το γήπεδο. Στις δύο φάσεις που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί η πρόσθετη τεχνολογία ο Ελληνας διαιτητής έλαβε ηχητικό μήνυμα στο ρολόι του και άμεσα ενημέρωσε τον διαιτητή VAR, ο οποίος μέσα σε 30 δευτερόλεπτα είχε πει στον Μπριχ τι πρέπει να υποδείξει.

Tο goal line technology δεν χρησημοποιήθηκε, καθώς δεν υπήρχε φάση που να ήταν απαραίτητη η ενεργοποίησή του. Οι δύο πρόσθετες τεχνολογίες θα κοστίσουν στη Σούπερ Λίγκα 380.000 ευρώ για τα 12 παιχνίδια των πλέι οφ για τις θέσεις 1-4. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ανά παιχνίδι είναι ιδιαίτερα υψηλό και ανέρχεται στις 31.600 ευρώ.

Θέλει Ελληνα στον τελικό η ΚΕΔ, αλλά…

την περασμένη Τετάρτη το ζευγάρι του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Το τρόπαιο θα διεκδικήσουν στις 17 Μαΐου στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός και ο ΟΦΗ, ενώ η ΚΕΔ προσανατολίζεται να ορίσει Ελληνα διαιτητή, ωστόσο θα ερωτηθούν και οι φιναλίστ για να μην υπάρχουν παρατράγουδα. Τους δύο ημιτελικούς μεταξύ του ΟΦΗ και του Αστέρα Τρίπολης διηύθυναν δύο Ελληνες, ο Β. Φωτιάς τον αγώνα της Τρίπολης και ο Τ. Παπαπέτρου τη ρεβάνς στο «Γεντί Κουλέ». Οι δύο διεθνείς ρέφερι είναι από τα φαβορί για να σφυρίξουν στον τελικό, εφόσον ανάψουν το πράσινο φως οι δύο φιναλίστ. Κι αν αυτό γίνει, τότε στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Διαβάστε επίσης

Έναν χρόνο δεν έβλεπαν τον Κολοσσό της μαφίας – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Δασμοί Τραμπ: Πλήττουν όλες τις εθνικές οικονομίες αλλά περισσότερο την αμερικανική – Τι δείχνουν οι αγορές

ΗΠΑ – «Hands Off!»: 1.200 διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 3 τραυματίες σε ρωσική «πυραυλική επίθεση» στο Κίεβο

ΗΠΑ: Ο δεύτερος θάνατος παιδιού από ιλαρά «συγκίνησε» τον υπουργό Υγείας Κένεντι Τζούνιορ