Στην εκτίμηση ότι το 60-80% του πληθυσμού της ΕΕ έχει νοσήσει από τον κορονοϊό προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας λόγο για «νέα φάση» στην οποία πλέον δεν είναι απαραίτητη η μαζική αναφορά κρουσμάτων.
Σύμφωνα με το Reuters η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι «υπολογίζεται ότι μεταξύ 60% και 80% του πληθυσμού της ΕΕ έχει μέχρι τώρα COVID-19», προσθέτοντας ότι η Κομισιόν εξετάζει σχέδια ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων.
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι αν και ο οργανισμός δημόσιας υγείας της ΕΕ δήλωσε ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα αφορούν, μέχρι στιγμής, στο 30% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αν προστεθούν και μη καταγεγραμμένες λοιμώξεις, τότε τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 350 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν το 77% του πληθυσμού της ΕΕ.
It is vital for 🇪🇺 and our Member States to be prepared for the months ahead by👇
▶️Continuing our vaccination and booster efforts.
▶️Adapt testing systems to make them more efficient and targeted.
▶️Ensuring our healthcare systems have the capacity to tackle future outbreaks. pic.twitter.com/txEfxHJ0iE— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) April 27, 2022
Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η έξαρση του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση αναμένονται νέα πανδημικά κύματα, για αυτό και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες ώστε αν χρειαστεί να επαναφέρουν μέτρα που αντιστοιχούν σε «επείγουσα φάση».
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη «νέα φάση» καλεί τις χώρες-μέλη να καταβάλλουν προσπάθεια τόσο για τον εμβολιασμό όσων δεν τον έχουν επιλέξει, όσο και των παιδιών, πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 15% των παιδιών 5-9 ετών.
Όσον αφορά στα αντιιικά χάπια κατά του κορονοϊού, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, υπενθυμίζει ότι έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ αυτό της Pfizer και της Merck, με την απορρόφησή τους να είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη, λόγω μιας σειράς αιτιών, «όπως η επιβράδυνση της πανδημίας, οι υψηλές τιμές και οι περίπλοκες εθνικές διαδικασίες για τη συνταγογράφηση τους».
Τέλος η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων COVID-19, τα οποία αναμένει ότι θα προσφέρουν πιο ισχυρή και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία έναντι του κορονοϊού.