Eντός Μαρτίου οι 120 δόσεις

Eντός Μαρτίου οι 120 δόσεις

Το υπ. Οικονομικών είναι αποφασισμένο να ξεμπλοκάρει ληξιπρόθεσμες οφειλές 110 δισ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση διακανονισμού οφειλών στην εφορία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες μέρες θα αφορά και τις επιχειρήσεις. Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη από την κυβέρνηση, παρά τις ενστάσεις των θεσμών, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ συνολικά.

Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «η νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία θα προχωρήσει κανονικά μέσα στον Μάρτιο. Την περίοδο αυτή υπάρχει αλληλογραφία με τους θεσμούς. Επιδίωξή μας είναι η ρύθμιση να αφορά και τις επιχειρήσεις».

Ωστόσο οι θεσμοί θεωρούν ότι οι διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις καλύπτονται επαρκώς και από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Νοέμβριο και από τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, με τη δυνατότητα έως και 120 δόσεων για ποσά άνω των 6.000 ευρώ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα επιλογής στις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες που έχουν οφειλές και στην εφορία αλλά και στα ταμεία, αποφεύγοντας την όποια γραφειοκρατία ή καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι θεσμοί για επαγγελματίες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να έχει έτοιμη τη ρύθμιση μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, από το οποίο αναμένεται να περάσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας (π.χ. προστασία πρώτης κατοικίας, «κόκκινα» δάνεια κ.ά.). Μεταξύ 15-20 Μαρτίου θα έρθει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα έχει άμεση ισχύ και θα αφορά –όπως πρώτο έχει δημοσιεύσει το Documento– και τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018. Οι θεσμοί, ωστόσο, γράφουν στη δεύτερη αξιολόγησή τους ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω τεχνική ανάλυση για τις δόσεις σε εφορία και ταμεία, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται από την αλληλογραφία των τελευταίων ημερών. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θέλουν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν ταυτόχρονα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Σωρευτικά, όπως αναφέρουν, το ποσό που πρέπει να δίνουν κάθε μήνα στην εφορία καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της επιχείρησης.

Στην περίπτωση όμως που δοθεί η δυνατότητα περισσότερων δόσεων –κυρίως για τις τρέχουσες υποχρεώσεις–, και η ένταξη στην πάγια ρύθμιση τους βοηθά ουσιαστικά ώστε να καταφέρουν να αποπληρώσουν παλαιά και νέα χρέη.

Αυξήθηκαν οι οφειλές

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μισά από αυτά (507,3 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατάφεραν να πληρώσουν 173,6 εκατ. ευρώ που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν 203,1 εκατ. ευρώ ΦΠΑ, καθώς και πρόστιμα ύψους 47 εκατ. ευρώ. Συνολικά τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν φόροι 972 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του 2018 στα 8,8 δισ. ευρώ.

Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πιθανόν να ανέλθουν στις 24 και υπό προϋποθέσεις να φτάσουν τις 36 ή και περισσότερες. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμένες δόσεις. Για παράδειγμα, για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ κάποιος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του με ανώτατο όριο τις 24 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιά οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις δυνατότητες του φορολογουμένου.

Προς διεύρυνση εξωδικαστικού;

Στο οικονομικό επιτελείο επανέρχονται σκέψεις για διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων και επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε απορριφθεί το σχέδιο από τους θεσμούς. Μία από τις προτάσεις που έχουν μπει στον… φάκελο της αλληλογραφίας με τους θεσμούς προβλέπει νέα έκτακτη ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες που είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού.

Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση θα λειτουργήσει στα πρότυπα του εξωδικαστικού και ο αριθμός των δόσεων θα είναι ανάλογος με το ύψος της οφειλής, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμη και για 120 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία τα 50 ευρώ. Η ένταξη των μικροοφειλετών σε αυτήν προϋποθέτει την εξόφληση ή τη ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,7 εκατομμύριο είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από τα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Documento Newsletter