Η χώρα ξαναβγαίνει βήμα βήμα στις αγορές προς άντληση χρήματος. Εντός Ιανουαρίου το ελληνικό δημόσιο ετοιμάζει έκδοση 7ετούς ομολόγου για άντληση 5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%-3,8%.
Αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά η έξοδος της χώρας στις αγορές μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές και τραπεζικά στελέχη. Με βάση τις κρατούσες απόψεις που έχουν μεταφέρει εκπρόσωποι ξένων οίκων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι, όπου εδρεύει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), φαίνεται να κλίνουν στην έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας με ζητούμενο ποσό προς άντληση μεγαλύτερο από 5 δισ. ευρώ και στόχο για επιτόκιο μεταξύ 3,5%-3,8%.
Οπως χαρακτηριστικά μεταφέρθηκε στο Documento, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις κυβερνητικές επιλογές όσο και στην πρόθεση καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Πλην όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Ιανουάριος δεν είναι εύκολος μήνας καθώς κυβέρνηση και θεσμικοί έχουν να αντιμετωπίσουν το μαζικό κύμα εξόδου στις αγορές των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Παραδοσιακά τον Ιανουάριο στην Ευρώπη, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, «βγαίνει προς πώληση πολύ χρέος», που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη χρονική στιγμή. Η Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε με την έκδοση 20ετούς ομολόγου, την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνει με 10ετές η Ολλανδία, ενώ την αρχή είχε κάνει νωρίτερα η Πορτογαλία.
Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και θεσμικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία ή τουλάχιστον στη συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς ότι εργάζονται για τον σκοπό αυτό. Το έτερο θέμα που απασχολεί κυβέρνηση και θεσμούς είναι οι προθέσεις της ΕΚΤ, αν δηλαδή θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης περισσότερο από έναν χρόνο και βεβαίως αν θα ληφθεί απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη.
Ο Κωνσταντίνος Μπούκας της Beta Securities αναφέρει στο Documento ότι «ασφαλώς και δημιουργείται κλίμα υπέρ των ελληνικών τίτλων, αλλά η έξοδος της χώρας στις αγορές θα εξαρτηθεί από μια σειρά διεθνών παραμέτρων και εξελίξεων που συνδέονται κυρίως με τη Γερμανία». Πάντως, είναι εντυπωσιακό ότι οι αναλυτές την τελευταία εβδομάδα έφταναν στο σημείο να συγκρίνουν τις αποδόσεις στους τίτλους μικρής διάρκειας, 2ετίας ή 3ετίας, των ΗΠΑ με τις αντίστοιχες των ελληνικών, οι οποίες διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% όταν η απόδοση των αμερικανικών άγγιζε το 2,5%!
Σε κάθε περίπτωση εκείνη που μιλάει είναι η αγορά, υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, τα οποία στέκονται στην έκδοση των έντοκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας την περασμένη εβδομάδα, με την απόδοση να κατρακυλάει από το 1,9% σε λιγότερο από 1%! Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώνεται σε 3,81%, ενώ κάποια στιγμή υποχώρησε και στο 3,688%, σε μια αγορά, όπως σημειώνει ο κ. Μπούκας, που τις τελευταίες μέρες δείχνει να μην έχει μεγάλες συναλλαγές, ίσως γιατί οι ξένοι επενδυτές τελούν εν αναμονή εξελίξεων και αποφάσεων.