Έντονοι κραδασμοί μέσα στη ΝΔ

Πυρά εκ των ένδον για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, με καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο τριχοτόμησής της.

Καθώς τα πυρά εκ των ένδον για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής αυξάνονται, το ερώτημα που συνοψίζει την εκτεταμένη ανησυχία των βουλευτών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι «πού οδηγεί τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης;».

Αρχίζει δε και γίνεται αισθητή η τριχοτόμηση της ΝΔ σε μητσοτακικούς νεοφιλελεύθερους και εκσυγχρονιστές που συμπεριφέρονται σαν να έχουν κάνει αεροπειρατεία στο κόκπιτ του γαλάζιου σκάφους, σε καραμανλικούς που επιμένουν στις παρακαταθήκες, εθνικές και κοινωνικές, του πρώτου και δεύτερου Καραμανλή και σε σαμαρικούς με έντονες ενστάσεις κυρίως –αλλά όχι αποκλειστικά– για τα εθνικά θέματα.

Σε κακό σημείο οι σχέσεις με τους δύο πρώην

Στο κορυφαίο εσωκομματικό επίπεδο, οι σχέσεις μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο χειρότερο σημείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων της Fraport που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρότι το πρότζεκτ είχε ξεκινήσει επί της δικής του πρωθυπουργίας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένδειξη αποδοκιμασίας του Αντ. Σαμαρά και απορούν γιατί φιλικοί στο Μαξίμου δημοσιογράφοι ανέδειξαν το θέμα σε μια συγκυρία που ο πρωθυπουργός βάλλεται από διάφορες πλευρές.

Αλλά ούτε οι σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή είναι στο καλύτερο σημείο μετά τις ίσες αποστάσεις που κράτησε ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του Κώστα Σημίτη για την πολιτική του Ελσίνκι στα ελληνοτουρκικά και τις αιτιάσεις του για την εξωτερική πολιτική Καραμανλή. Λέγεται ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα ψηφίσει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που είναι βέβαιο για τον Αντ. Σαμαρά. Ακολούθως, φήμες στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης αναφέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Η στάση όμως των δύο πρώην πρωθυπουργών είναι καθοριστική για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων της ευρύτερης δεξιάς παράταξης. Ειδικά ο Αντ. Σαμαράς με τη ομάδα του λειτουργεί σαν ανάχωμα για την καθ’ ημάς νέα Δεξιά που εκφράζουν ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Γιώργος Τράγκας και μικρότερα σχήματα.

Αντανακλούν τη διάχυτη δυσαρέσκεια

Η καταψήφιση των ρυθμίσεων για την επιμέλεια των παιδιών από δύο κορυφαίες βουλευτές, τη Μαριέττα Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη, είναι η πλέον έντονη διαφοροποίηση, ωστόσο αντανακλά τη διάχυτη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αν και το Μαξίμου δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, η εξέλιξη της συζήτησης και της ψήφισης ήταν ράπισμα. Για την κ. Γιαννάκου ήταν η πρώτη διαφοροποίηση.

Η κ. Κεφαλογιάννη έχει να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό από πριν από τις εκλογές του 2019. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεση που της είχε δώσει ότι θα της ανέθετε το ενοποιημένο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ολγα Κεφαλογιάννη, από τις πιο δημοφιλείς βουλευτές, δεν έχει πει την τελευταία λέξη της.

Εμφάνιση συνεχών διαφοροποιήσεων

Στην αρχή της εβδομάδας ήταν ο Κώστας Τζαβάρας που δημοσίως εξέφρασε τη διαφωνία του για το κλείσιμο του πανεπιστημιακού τμήματος στην περιοχή του, την Ηλεία, και προειδοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Πριν από μερικούς μήνες ο Κ. Τζαβάρας είχε συνυπογράψει μαζί με τον Ανδρέα Κατσανιώτη επιστολή με την οποία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις ρυθμίσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και ζητούσαν να μην εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού των εισακτέων και η βάση του 10 από τη φετινή χρονιά εν μέσω πανδημίας.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα ήταν η διαφωνία πλειάδας βουλευτών με πτυχές της πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις «άνευ λόγου απαγορεύσεις». Οι Ανδ. Κατσανιώτης, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ακόμη και μητσοτακικοί όπως ο Ιάσων Φωτήλας και ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είχαν εκφράσει την αντίθετη άποψή τους για το κλείσιμο της εστίασης ή για την απαγόρευση της μουσικής και των μετακινήσεων των πολιτών.

Ο Γιώργος Κύρτσος διαφωνεί σχεδόν για όλα τα ζητήματα, από τη διαχείριση της πανδημίας και την πολιτική ασφάλειας μέχρι τα οικονομικά, ενώ αυτή την εβδομάδα κριτική για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας άσκησε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Είναι πάντα υπαρκτή η διαφωνία των σαμαρικών βουλευτών για την πολιτική έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και η προειδοποίησή τους ότι δεν θα ψηφίσουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Επιπλέον σαμαρικοί και καραμανλικοί διαφωνούν για την υποχωρητική στάση έναντι της Τουρκίας, αν και ο Νίκος Δένδιας έσωσε τα προσχήματα στην Αγκυρα.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι επιφυλάξεις ουκ ολίγων βουλευτών για την εξέλιξη στην προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά. Όχι ότι έχουν αισθήματα συμπάθειας για τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συμφωνούν ότι με τις αστήρικτες κατηγορίες του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προανακριτική επιτροπή.

Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα η φωτιά στην Κορινθία δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις στους βουλευτές του κόμματος και θέτει ερωτήματα για την επάρκεια του Νίκου Χαρδαλιά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, που έχει μετατραπεί σε μηχανισμό καταστολής των πολιτών ελέω πανδημίας. Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η διαχείριση υποθέσεων όπως Λιγνάδη-Μενδώνη και Φουρθιώτη και ατυχείς δηλώσεις όπως του Αλέξη Πατέλη έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κομματική βάση.

Στο στόχαστρο και ο ίδιος ο Κυριάκος

Αλλά ούτε η συμπεριφορά του ίδιου του πρωθυπουργού ξεφεύγει από την προσοχή και την παρασκηνιακή κριτική πολλών βουλευτών του, που του καταλογίζουν «πριγκιπική αντίληψη στην άσκηση της πολιτικής και περιφρόνηση προς τους βουλευτές». Φυσικά και δεν συμφωνούν με τις «ανέμελες» βόλτες του ή με τον τρόπο που χειρίστηκε την πρόσφατη απόδρασή του στην Τήνο το Σαββατοκύριακο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στην Τήνο με το πλοίο της γραμμής, πλασάροντας τον εαυτό του ως απλό πολίτη, για να καλέσει μετά ελικόπτερο για την επιστροφή, δίχως καν να δίνει τα παραστατικά της ενοικίασης. Δείχνει μάλιστα εκνευρισμό όταν περιορισμένος αριθμός μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων θέτουν ερωτήματα, σαν να είναι υπεράνω ελέγχου και κριτικής.