Έντονη δυσφορία από τους ξεναγούς για τα κυβερνητικά πρωτόκολλα – Η επιστολή στον Μητσοτάκη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και φορείς του τουρισμού, ώστε να διατυπώσει τις ενστάσεις της σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν ελέω της επανεκκίνησης του τουρισμού.

Στην επιστολή τους, οι Ξεναγοί επισημαίνουν ότι καθίσταται «αδύνατη η οποία εργασία τους», ενώ το κόστος για κάθε πρακτορείο είναι δυσβάσταχτο, διότι επιτρέπονται 42 άτομα σε ένα λεωφορείο αλλά μόνο 15 σε αρχαιολογικούς χώρους και 8 σε μουσείο.

Παράλληλα, οι ξεναγοί ζητούν αναδρομικά μέτρα στήριξης για την περίοδο όπου καταγράφηκε πλήρης απώλεια της εργασίας τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε την εξής επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εργασία και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τον Υπουργό Τουρισμού, κο Χάρη Θεοχάρη, τον Υπουργό Υγείας, κο Βασίλειο Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κο Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με την άμεση και επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης των πρόσφατων υγειονομικών πρωτοκόλλων:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί και κύριε Υφυπουργέ, το 2021 η χώρα μας έχει την δυνατότητα να είναι πρωταγωνίστρια στον τουρισμό, να ενισχύσει την οικονομία της και να μειώσει την ανεργία που αυξήθηκε σε καιρό πανδημίας.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, γιατί οι Ξεναγοί της Ελλάδας είναι 18 μήνες χωρίς εργασία, και τα πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν στις 14.5.2021, ουσιαστικά καθιστούν τις ομαδικές ξεναγήσεις απαγορευτικές καθώς:

1. Εκτινάσσουν υπερβολικά το κόστος των διοργανωτών των ομαδικών ξεναγήσεων (τουριστικών πρακτορείων κτλ), όπως και των ταξιδιών γενικότερα. Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, επιτρέπονται μόνο 15 άτομα σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και 8 σε κλειστούς δηλαδή μνημεία και μουσεία.

2. Δημιουργούνται ανυπέρβλητα οργανωτικά προβλήματα για τον Ξεναγό και τα Τουριστικά γραφεία.

Για παράδειγμα, μία ομάδα 30 επισκεπτών σε ταξιδιωτική ομάδα, (γκρουπ), που κάνει το γύρο της Αθήνας, ενώ θα είναι όλη μαζί στο λεωφορείο, στην Ακρόπολη θα πρέπει να χωριστεί στα δύο και στο Μουσείο Ακρόπολης ή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα τέσσερα, για να μπορέσουν οι επισκέπτες να επισκεφτούν τους αντίστοιχους χώρους. Καμία διοργανώτρια επιχείρηση δεν μπορεί να λύσει αυτή την εξίσωση με τρόπο βιώσιμο.

3. Θα προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό των επισκεπτών της χώρας μας.

Όταν μία ομάδα είναι υποχρεωμένη να διαιρεθεί στα 2,3 ή και 4 προκειμένου να ξεναγηθεί, δημιουργείται νεκρός χρόνος για τους συμμετέχοντες που είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι να ξεναγηθούν όλες οι υπό-ομάδες.

Ήδη η καθυστέρηση ανακοίνωσης των πρωτοκόλλων, ενώ είχε ανακοινωθεί έγκαιρα η έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 14 Μάϊου, έχει οδηγήσει στην ακύρωση όλων των προγραμμάτων της άνοιξης, γιατί οι Οργανισμοί Ταξιδιών δεν γνώριζαν ,πόσα άτομα μπορούν να εισέρχονται στους αρχαιολογικούς χώρους σε ένα γκρουπ για να ξεναγηθούν.

Σε κίνδυνο βρίσκεται και η κρουαζιέρα που έχει καλές προοπτικές για το 2021. Με ποια λογική σε ένα κλειστό λεωφορείο, (50 θέσεων), υπάρχει κάλυψη της δυναμικότητας 85% δηλαδή 42 άτομα, και στον ΑΝΟΙΧΤΟ αρχαιολογικό χώρο, που εκτείνεται σε πολλά στρέμματα, μόνο 15;

Ζητάμε λοιπόν από εσάς, να αλλάξουν με πολιτική απόφαση άμεσα τα πρωτόκολλα και να εναρμονιστούν μεταξύ τους για να μπορέσουμε να εργαστούμε και για να ενισχυθεί ο τουρισμός και η εθνική οικονομία.

Ζητάμε ακόμη, τα πρωτόκολλα, τουλάχιστον ως προς τον ελάχιστο αριθμό ατόμων που θα επιτρέπονται σε ένα γκρουπ, να εναρμονιστούν μεταξύ τους, (να είναι δηλαδή ο ίδιος αριθμός σε μεταφορικό μέσο / λεωφορείο, αρχαιολογικό χώρο και μουσείο).

Επίσης, ζητάμε να παραμείνουν ίδια τα πρωτόκολλα ως το τέλος της τουριστικής περιόδου, ως προς τον ελάχιστο αριθμό ατόμων σε γκρουπ, για να μπορέσει να γίνει προγραμματισμός των τουριστικών ταξιδιών και εκδρομών, χωρίς άλλες ακυρώσεις, και να κερδηθεί τουλάχιστον το δεύτερο μισό της τουριστικής σεζόν 2021.»

Με την ευκαιρία της επιστολής αυτής, υπενθυμίζουμε στα ΜΜΕ τα αιτήματα του κλάδου μας:

Προσαρμογή των νέων υγειονομικών πρωτόκολλων, που λόγω των αδιανόητων περιορισμών τους όσον αφορά την επίσκεψη Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, κάνουν σχεδόν αδύνατη την όποια εργασία μας και το κόστος δυσβάσταχτο για κάθε τουριστικό πρακτορείο, (π.χ. επιτρέπεται 42 άτομα σε ένα λεωφορείο, όμως μόνο 15 σε ένα αρχαιολογικό χώρο και μόνο 8 σε ένα μουσείο)
Αναδρομική οικονομική στήριξη για το Μάιο – Ιούνιο του 2020, (κλειστά σύνορα) και για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο, καθώς υπήρξε πλήρης απώλεια εργασίας.
Οικονομική στήριξη για τον Απρίλιο 2021 ακόμα τουλάχιστον, και άνοιγμα επιτέλους της πλατφόρμας της οικονομικής ενίσχυσης για το Μάρτιο 2021, που έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο μήνες και δεν έχει ακόμα ψηφιστεί..
Τουλάχιστον 100 ένσημα σύνολο για το 2020, καθώς και συμμετοχή σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που δικαιούνται οι υπόλοιποι μισθωτοί (μείωση ενοικίου, πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, διευκολύνσεις σε αποπληρωμή δανείων κτλ.)».

Ετικέτες