Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν υπάλληλοι της ΕΥΠ για να περιγράψουν την τροπολογία που μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΕΥΠ -συρρικνώνοντάς την-, και επίσημα πλέον, σε Υπηρεσία Πολιτικών Πληροφοριών και αφαιρούν από την ΕΥΠ τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών και τη μεταφέρουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως έχει καταδείξει ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «αποψίλωση της ΕΥΠ» ενώ όπως τονίζουν δεν πρόκειται για εκσυγχρονισμό.
Δείτε επίσης: Κάτι τρέχει στην ΕΥΠ…
«Στη μεταπολίτευση πετύχαμε να δημοκρατικοποιήσουμε και πολιτικοποιήσουμε την ΕΥΠ. Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος. Η μετακίνηση της ΔΗΠ στο Στρατό είναι πισωγύρισμα και ανιστόρητη ενέργεια», τονίζουν μεταξύ άλλων.
Δείτε επίσης: Ραγκούσης: Μετατρέπουν την ΕΥΠ σε Υπηρεσία Πολιτικών Πληροφοριών αποκλειστικά για τον Μητσοτάκη
«Είναι κατ’ αρχήν αντιφατικό να μιλάτε για εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, όταν αποκόπτετε μια υπηρεσία αιχμής σε άλλο υπουργείο, την ίδια στιγμή που ιδρύεται ένα κέντρο, το οποίο θα μπορούσε ακριβώς να χρησιμεύσει για να εκσυγχρονίσει τη ΔΗΠ. Γι’αυτό σας καταγγέλλουμε για ψευδεπίγραφη τροπολογία. Εξάλλου είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στη μετατροπή της ΕΥΠ σε ερευνητικό κέντρο που θα μπορεί να χρηματοδοτείται από φορείς εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, για λόγους ασφαλείας, αλλά και ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας.
Με τον τρόπο αυτό ιδιωτικοποιείτε μερικώς ένα νευραλγικό κομμάτι της ΕΥΠ. Μέσω του ειδικού λογαριασμού, θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις έργου με ιδιω΄τες την ίδια στιγμή που θα μπορείτε να χρηματοδοτείσθε από μη κρατικούς φορείς και μη ελληνικούς», αναφέρουν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των υπαλλήλων της ΕΥΠ:
Με την τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένα και αιφνιδιαστικά την Παρασκευή, αν και έπρεπε να αποτελέσει – λόγω της σημασίας της- αντικείμενο ξεχωριστού σχεδίου νόμου, επιχειρείται ο «εκδημοκρατισμός της ΕΥΠ». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την αποψίλωση της ΕΥΠ και όχι για τον εκσυγχρονισμό της. Ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος και παραπλανητικός.
1) Η νευραλγικής σημασίας Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών της ΕΥΠ, μαζί με το προσωπικό της και την υποδομή της, κεντρική και περιφερειακή μεταφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εντάσσεται ως νέα αυτοτελής Δ/νση στο ΓΕΕΘΑ. Ένα πρώτο ζήτημα που τίθεται εδώ πέρα είναι γιατί, εφόσον μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις της εν λόγω Δ/νσης από την ΕΥΠ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τελικά οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι, εντάσσονται στη νέα Δ/νση σε προσωποπαγείς θέσεις. Γιατί να μην παραμείνουν στις οργανικές τους θέσεις, εφόσον μεταφέρονται και αυτές μαζί με τους ίδιους;
Για μας είναι ξεκάθαρο. Αυτό γίνεται προκειμένου να τους λύσει τα χέρια στην αναδιοργάνωση της Δ/νσης που τώρα μεταφέρεται με την κατάρτιση νέου οργανογράμματος και την πρόβλεψη οργανικών θέσεων, που δεν είναι βέβαιο ότι θα τις καταλάβουν οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι, αλλά στρατιωτικοί προφανώς.
2) Ένα δεύτερο ζήτημα που τίθεται είναι, αφού οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι θα κάνουν στο ΓΕΕΘΑ την ίδια δουλειά που κάνουν και τώρα στην ΕΥΠ (αυτό αναφέρει η τροπολογία), γιατί να μην διατηρήσουν θεσμικά και το επίδομα υψηλής ευθύνης. Είναι κατ’ αρχήν αντιφατικό να μιλάτε για εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, όταν αποκόπτετε μια υπηρεσία αιχμής σε άλλο υπουργείο, την ίδια στιγμή που ιδρύεται ένα κέντρο, το οποίο θα μπορούσε ακριβώς να χρησιμεύσει για να εκσυγχρονίσει τη ΔΗΠ. Γι’αυτό σας καταγγέλλουμε για ψευδεπίγραφη τροπολογία. Εξάλλου είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στη μετατροπή της ΕΥΠ σε ερευνητικό κέντρο που θα μπορεί να χρηματοδοτείται από φορείς εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, για λόγους ασφαλείας, αλλά και ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας.
Με τον τρόπο αυτό ιδιωτικοποιείτε μερικώς ένα νευραλγικό κομμάτι της ΕΥΠ. Μέσω του ειδικού λογαριασμού, θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις έργου με ιδιώτες την ίδια στιγμή που θα μπορείτε να χρηματοδοτείσθε από μη κρατικούς φορείς και μη ελληνικούς.
Στη μεταπολίτευση πετύχαμε να δημοκρατικοποιήσουμε και πολιτικοποιήσουμε την ΕΥΠ. Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος. Η μετακίνηση της ΔΗΠ στο Στρατό είναι πισωγύρισμα και ανιστόρητη ενέργεια.
Καλούμε τη Δκση να δεχθεί τις προτάσεις του ΔΣ και του Συλλόγου και της ΓΣ.