Στοχοποιούν πολλούς για να γλιτώσει ο… Μωυσής, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη μελέτη του πρωθυπουργικού συμβούλου Σωτήρη Τσιόδρα
Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεστόμιζε από βήματος Βουλής το εξωφρενικό «δεν έχω ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα» όλοι μπορούσαν να καταλάβουν πως οι φωνές του στόχευαν στην κάλυψη των ευθυνών του. Χρειαζόταν όμως να έχει κάποιος εξαιρετικά νοσηρή φαντασία για να υποθέσει πως το σόου αυτό λάμβανε χώρα ενόσω ο εκλεκτός του σύμβουλος-καθηγητής και επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μελέτη που αποκαλύπτει ακριβώς το αντίθετο.
Η δημοσιοποίηση της μελέτης που ήρθε από τον έτερο συνυπογράφοντα, καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρο Λύτρα, άναψε σε όλα τα επίπεδα του Μαξίμου τη μεγαλύτερη φωτιά των τελευταίων μηνών. Ομως η συνταγή που επιλέχθηκε ήταν η κλασική. Σιωπή, υποβάθμιση, επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, απαξίωση. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν επρόκειτο για θέμα που θα μπορούσαν τα media της λίστας Πέτσα να κρύψουν, όπως τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ ή το πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους. Τουναντίον, η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αυτοκανιβαλισμό της.
Μελέτη; Ποια μελέτη;
Μετά την αρχική αμηχανία, η θέση που εγκαινίασε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός πως «ουδείς γνώριζε» τη μελέτη γρήγορα εστίασε στην κάλυψη του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. «Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανένας συνεργάτης του στο Μέγαρο Μαξίμου» την είχε παραλάβει, όπως μονότονα –σε ρεκόρ εμφανίσεών του– πασχίζει να πείσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που ο καθηγητής Λύτρας διαμηνύει «είχαμε ενημερώσει σε ανώτατο επίπεδο».
Η κυβερνητική πίεση στον καθηγητή Τσιόδρα μπορεί να έφερε μια φιλότιμη προσπάθεια «αποπολιτικοποίησης», δεν ήταν όμως αρκετή για να εμφανίσει τους αρμόδιους ως ανενημέρωτους. Και πώς να γίνει κάτι τέτοιο; Βρισκόμασταν μόλις στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου όταν διαφημιζόταν η επαναφορά του καθηγητή στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα με τουλάχιστον τρεις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό εβδομαδιαίως.
Παρά την επιμονή στη θέση «μη ενημέρωσης» της κυβέρνησης, αυτή έλιωσε ακόμη πιο γρήγορα, αφήνοντας παράλληλα εκτεθειμένες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, νυν και πρώην, και σειρά κυβερνητικών αξιωματούχων. Και αν η παρούσα ηγεσία Πλεύρη – Γκάγκα συμπεριφέρεται σαν να μην την αφορά το ζήτημα, το ένστικτο επιβίωσης του προκατόχου της Βασίλη Κικίλια τον οδήγησε σε πλήθος διαρροών άγνοιας.
Παράλληλα, ψίθυροι επικαλούνται το όνομα του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλου ή του έτερου Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, που κατά σύμπτωση αναμένεται να παραδώσει τη θέση του στην –επίσης εκλεκτή– Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο βάθος δοκιμάζεται και το όνομα του πρώην επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Φταίει ο Τσίπρας
Η επόμενη γραμμή άμυνας επικεντρώθηκε στη μόνιμη επωδό: «Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Σύσσωμη η κυβέρνηση κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα της αναφορικά με τις ΜΕΘ, αγνοώντας το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία για σχεδόν δύο χρόνια. Για να στηρίξει αυτό τον ισχυρισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίστασε ακόμη και να κατηγορήσει ευθέως τον αρχηγό της για τους θανάτους, απευθύνοντας το αδιανόητο «μήπως οι θάνατοι είναι μία αντανάκλαση της καιροσκοπικής συμπεριφοράς» του Αλ. Τσίπρα.
Με δημιουργική λογιστική για τις «νέες κλίνες ΜΕΘ», παρά τα ζοφερά συμπεράσματα της μελέτης για το «ταβάνι» του ΕΣΥ στις 400 κλίνες, και με ακόμη πιο παρελκυστικές αναφορές για προσλήψεις 4.000, που τις αδειάζει ακόμη και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν μόνο λίγες και προσωρινές, η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ένα αφήγημα που ίσως θα είχε κάποια απήχηση εάν είχε μόλις χτυπήσει τη χώρα το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Στο τέταρτο κύμα, με τη χώρα και την αγορά κλειστές για τουλάχιστον οκτώ μήνες ώστε να δοθεί χρόνος για προετοιμασία, τα επιχειρήματα «τι παραλάβαμε» και «αν μας προκαλέσετε, θα βρούμε μελέτες αντίστοιχες και επί ΣΥΡΙΖΑ» όπως του Αδωνη Γεωργιάδη, μπορούν ίσως να πείσουν μόνο ένα στενό κομματικό ακροατήριο. Γι’ αυτό και τελικά άπαντες σύρθηκαν στην πιο εξευτελιστική και πιο προβληματική επιλογή.
Ο καθρέφτης του Μητσοτάκη
Οπως αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ούτε η σιωπή αρκούσε ούτε η ονοματολογία ούτε τα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο συνήθως λαλίστατος και από τον περσινό Νοέμβριο «σκιώδης υπουργός Υγείας» Ακης Σκέρτσος σήκωσε το γάντι και εμφανίστηκε στη Βουλή. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Επικρατείας σχεδόν ομολόγησε πώς και με ποιον τρόπο «διαβάστηκε» η μελέτη.
Με μια παρέμβαση ενάμισι λεπτού στη Βουλή ο Σκέρτσος κατάφερε να συνοψίσει την κυβερνητική αναλγησία και την κυνικότητα με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις. «Αδιάφορο» εάν τη γνώριζαν στην κυβέρνηση. Αδιάφορη και η στάση τους απέναντι στα ευρήματα των καθηγητών, που διά στόματος Θεόδ. Λύτρα δεν συμφωνούν με τα παραπάνω. «Οσο περισσότεροι διασωληνωμένοι τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας. Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετίζεται με +35-40% θνητότητα. Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα».
Η επιλογή της απαξίωσης της επιστημονικής μελέτης είναι κατά πώς φαίνεται το τελευταίο καταφύγιο της κυβέρνησης, με οδυνηρά αποτελέσματα για τη δημόσια συζήτηση και τις ανθρώπινες ζωές. Μέχρι πού θα πάει η επιχείρηση απόκρυψης του Κυρ. Μητσοτάκη;
Ολα τα μέσα χρησιμοποιούνται για να παραμείνει στο απυρόβλητο ο ανεύθυνος πρωθυπουργός. Ρεκόρ εμφανίσεων με «δεν ξέρουμε, δεν είδαμε» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ρεσιτάλ κυνισμού στη Βουλή από τον «σκιώδη υπουργό Υγείας» Ακη Σκέρτσο