«Εντολή Αννίβα»: Η οδηγία του IDF που έθεσε σε κίνδυνο αμάχους – Θεωρητικά είχε καταργηθεί από το 2016

Εννέα μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον αιματηρό πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλύφθηκε πως ο ισραηλινός στρατός εφάρμοσε μια αμφιλεγόμενη εντολή για την πρόληψη της απαγωγής στρατιωτών του, η οποία προβλέπει τη χρήση βίας ακόμη και σε βάρος της ζωής των αμάχων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, τις πρώτες ώρες της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός έλαβε εντολή να αποτρέψει την απαγωγή στρατιωτών στη Γάζα «με κάθε μέσο», ώστε να μην γίνουν όμηροι. Έτσι, δόθηκε η «Εντολή Αννίβα» – η οποία έχει θεωρητικά καταργηθεί από το 2016 – σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών και αξιωματικών, που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα.

Οπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έδειξαν τη μαζική χρήση της εν λόγω εντολής, η οποία υιοθετήθηκε από τον στρατό το 1986, μετά από μια σειρά απαγωγών στρατιωτών του IDF στον Λίβανο και επακόλουθες ανταλλαγές κρατουμένων. Το πλήρες κείμενο της οδηγίας δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και μέχρι το 2003 απαγορευόταν οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος στον Τύπο.

Το πρωτόκολλο – που καλεί τους στρατιώτες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουν την απαγωγή ενός συναδέλφου τους – έχει αλλάξει αρκετές φορές, έως ότου ανακλήθηκε επίσημα το 2016 από τον τότε αρχηγό του επιτελείου του IDF Γκάντι Άϊζενκοτ.

Στις 7:18 π.μ., λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς, ένας στρατιώτης του IDF που κοιτούσε τις κάμερες παρακολούθησης ανέφερε μια απόπειρα απαγωγής ενός στρατιώτη που στάθμευε στο πέρασμα Ερέζ, που συνορεύει με τη βόρεια Γάζα. Η απάντηση που έλαβε από τη διοίκηση ήταν μια διαταγή για εφαρμογή του «Αννίβα» στο Ερέζ, καθώς και μια οδηγία για την αποστολή ενός drone.

Η συνοριακή διέλευση του Ερέζ δεν ήταν το μόνο μέρος που δόθηκε η εντολή. Πληροφορίες που έλαβε η Haaretz και επιβεβαιώθηκαν από τον στρατό δείχνουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνου του πρωινού, η «Εντολή Αννίβας» χρησιμοποιήθηκε σε δύο άλλες τοποθεσίες, στις οποίες διείσδυσαν μαχητές της Χαμάς: στη στρατιωτική βάση στο Ρεΐμ, όπου βρισκόταν το αρχηγείο του τμήματος, και στο φυλάκιο Ναχάλ Οζ.

Παρά την κατάργηση της εντολής, έγγραφα που έλαβε η εφημερίδα καθώς και μαρτυρίες στρατιωτών και ανώτερων αξιωματικών του IDF, αποκαλύπτουν μια σειρά από εντολές και διαδικασίες που ορίστηκαν από τη Νότια Διοίκηση και το Γενικό Επιτελείο του IDF μέχρι τις απογευματινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου, γεγονός που δείχνει πόσο διαδεδομένη παραμένει η διαδικασία αυτή.

Ανώτερη πηγή του IDF επιβεβαίωσε στη Haaretz ότι η «Εντολή Αννίβα» χρησιμοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν δόθηκε από τον διοικητή του τμήματος. Το ποιος έδωσε τελικά την εντολή, θα διαπιστωθεί ίσως από νεότερες έρευνες, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο IDF σκότωσε 12 πολίτες του στις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, o ισραηλινός στρατός πιθανότατα σκότωσε περισσότερους από 12 Ισραηλινούς πολίτες κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Haaretz υποστήριξε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν άμαχοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της εντολής.

Τα έγγραφα και οι μαρτυρίες υποδηλώνουν όμως, ότι η πρακτική χρησιμοποιήθηκε «ευρέως», εν μέσω έλλειψης σαφών πληροφοριών, καθώς οι Ισραηλινοί Στρατοί πάλευαν να απαντήσουν στην επίθεση της Χαμάς.

«Όλοι ήταν σοκαρισμένοι από τον αριθμό των μαχητών που είχαν εισχωρήσει σε ισραηλινό έδαφος. Ούτε στους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν μια τέτοια επίθεση. Κανείς δεν είχε ιδέα για τον αριθμό των ανθρώπων που απήχθησαν ή το πού βρίσκονταν οι δυνάμεις του στρατού. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν χωρίς καμία εξακριβωμένη πληροφορία», πρόσθεσε η πηγή.

Διαβάστε επίσης:

Η Γαλλία αναζητά νέο πρωθυπουργό – Οι «μνηστήρες», ο ρόλος του Μακρόν και τα σενάρια

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ

Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό

Μεγάλη αναστάτωση στα Τρίκαλα για εκατομμύρια τριζόνια – «Πολιορκούν» την πόλη «κατσαρίδες που πετάνε» (Photos – Video)

Σοκ στον Πύργο: 59χρονος έριξε την πρώην σύντροφό του από το μπαλκόνι

Το πρόγραμμα της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ποιους θα αντιμετωπίσει, οι ημερομηνίες των ματς

Ετικέτες