Μάρτυρας Enterprise Greece: «∆εν µε κάλεσαν ποτέ για κατάθεση» για την υπόθεση µε τις µίζες που αρχειοθετήθηκε από την οικονοµική εισαγγελία

Μιλά στο Documento η βασική µάρτυρας για την υπόθεση µε τις µίζες που αρχειοθετήθηκε από την οικονοµική εισαγγελία

Νέα διάσταση στην προκλητική αρχειοθέτηση από την Εισαγγελία Οικονοµικού Εγκλήµατος δικογραφίας µε καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για φερόµενη δωροδοκία του γενικού διευθυντή τής Enterprise Greece Ακη Σκλάβου δίνει η εξοµολόγηση της βασικής µάρτυρα στο Documento.

Πρόκειται για υπάλληλο µιας εκ των δύο εταιρειών, τη µαρτυρία της οποίας επικαλούνταν η νορβηγική Statkraft στη 13σέλιδη αναφορά της στην εισαγγελία που αποκάλυψε το Documento, ζητώντας µάλιστα να καταστεί µάρτυρας δηµόσιου συµφέροντος. Τελικά έπειτα από δύο χρόνια η Εισαγγελία Οικονοµικού Εγκλήµατος έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο δίχως καν να καλέσει προς εξέταση την πληροφοριοδότρια. Το Documento συνάντησε τη βασική µάρτυρα της υπόθεσης. Η γυναίκα, η οποία είναι δικηγόρος στο επάγγελµα, περιγράφει αναλυτικά όσα συνέβησαν. Οπως αναφέρει, όχι µόνο δεν κλήθηκε ποτέ προκειµένου να εξεταστεί ως µάρτυρας στην υπόθεση Statkraft, αλλά είναι πλέον κατηγορούµενη για το αδίκηµα της συκοφαντικής δυσφήµησης έπειτα από µήνυση ενός εκ των εµπλεκόµενων προσώπων σε βάρος της. Μάλιστα στην υπόθεση αυτή εγείρουν πολλά ερωτήµατα και οι χειρισµοί συγκεκριµένου εισαγγελικού λειτουργού µε ενδεχόµενες πειθαρχικές ή ακόµη και ποινικές ευθύνες. Ας δούµε όµως τι λέει η βασική µάρτυρας.

Πώς εµπλακήκατε στην υπόθεση;

Προσλήφθηκα ως νοµική σύµβουλος στη Solarcentury Holdings Ltd και όταν συστάθηκε η operational company της (OpCo) στην Ελλάδα, δηλαδή η Solarcentury Services Greece, µετέβην εκεί. Σκοπός της OpCo ήταν η ολοκλήρωση της αδειοδότησης και η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου δυναµικότητας 284 MW, το οποίο τον ∆εκέµβριο του 2019 εντάχθηκε στις διατάξεις του ν. 3894/2010 ως στρατηγική επένδυση µέσω της εταιρείας Consortium Solar Power και το οποίο η Solarcentury Holdings Ltd επρόκειτο να αγοράσει. Ο νοµικός έλεγχος της επένδυσης ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020 και αρχές Αυγούστου ενηµερωθήκαµε ότι η Statkraft επρόκειτο να εξαγοράσει όλο τον όµιλο και θα επέλεγε χώρες όπου ήθελε δραστηριοποιηθεί, µεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

 

Τι διαπιστώσατε λοιπόν;

Προκειµένου να αυξήσουν την αξία της εταιρείας στην Ελλάδα (της OpCo) θέλησαν να αδειοδοτήσουν µέσω της Enterprise Greece άλλα τρία φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ωστόσο κατά τη διενέργεια του νοµικού ελέγχου (due diligence) προέκυψαν προβλήµατα µε τις εκτάσεις. Στις περισσότερες δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας αλλά είχαν αποκτηθεί µε χρησικτησία, γεγονός που θα προκαλούσε πρόβληµα στη χρηµατοδότησή τους από οιονδήποτε τραπεζικό όµιλο, συµφωνητικά µίσθωσης δεν είχαν υπογραφεί κ.λπ. Ως νοµική υπηρεσία ενηµέρωσα τον προϊστάµενό µου, δηλαδή τον διευθυντή νοµικών υπηρεσιών του οµίλου, γεγονός που δυσαρέστησε τον CEO της εταιρείας (σ.σ.: τον Κ.Κ. που αναφέρεται στη συνέχεια), που ήθελε να το αποκρύψω.

Πώς ενεπλάκη ο κ. Σκλάβος;

Ο CEO της εταιρείας πολλάκις ενηµέρωνε την εταιρεία ότι συνοµιλούσε µε τον κ. Σκλάβο και τον πληροφορούσε για πράγµατα που έρχονταν σε αντίθεση µε τις νοµικές µου γνωµοδοτήσεις. Επί παραδείγµατι είχε µεταφέρει στην εταιρεία πως εάν εγώ δεν έδινα την έγκρισή µου έως µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία, µετά η αίτησή µας θα ήταν εκπρόθεσµη και θα απορριπτόταν. Θέλω να σηµειώσω ότι η Enterprise Greece δεν έχει προθεσµίες σε ό,τι αφορά την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων.

Αυτό που είχε γίνει στην πραγµατικότητα ήταν ότι ο Κ.Κ. είχε ενηµερωθεί ότι εάν κατέθεταν τα έγγραφα µέχρι µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία, τότε αυτά θα προλάβαιναν να αναρτηθούν σε ένα ηλεκτρονικό σύστηµα και να εξεταστούν στην αµέσως επόµενη συνεδρίαση της επόµενης διυπουργικής επιτροπής.

Πάµε πάλι στο στέλεχος της Enterprise Greece.

Τελευταία µέρα της προθεσµίας για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στην Enterprise Greece µε πήρε τηλέφωνο ο κ. Σκλάβος, τον οποίο είχα γνωρίσει σε πολύ καλό και φιλικό κλίµα σε παλαιότερη επίσκεψη στην Enterprise. Στο τηλεφώνηµα µού είπε ότι δεν µπορούσε να περάσει τα πρακτικά που του είχα στείλει επειδή είχα βάλει ένα συγκεκριµένο όρο για τις µετοχές. Παραξενεύτηκα διότι είναι γνωστό σε όλους πως η διοίκηση δεν ελέγχει το περιεχόµενο των εγγράφων αλλά µόνο την ύπαρξή τους. Υστερα από λίγο µε πήρε τηλέφωνο στέλεχος της Solarcentury και µου ζήτησε να αλλάξω τα πρακτικά µέχρι τις 16:30 διότι, όπως µου είπε, δεν θα προλάβαινε ο CEO να τα καταθέσει µέσα στην προθεσµία και άρα η επένδυση θα χανόταν λόγω λάθους µου.

Για τους φερόµενους χρηµατισµούς του κ. Σκλάβου τι γνωρίζετε;

Καταρχάς θέλω να πω ότι δεν είπα ποτέ ότι πήρε χρήµατα ο Σκλάβος ούτε θα µπορούσα να το ξέρω. Αυτό που είπα είναι ό,τι αναφέρεται στην αναφορά της Statkraft, δηλαδή ότι η ιδιοκτήτρια της Consortium έλεγε πως της χρωστούσε χάρη και ό,τι του έλεγε θα το έκανε, ενώ είχε αναφέρει ότι του είχε δώσει 50.000 ευρώ. Αλλά αυτή έλεγε πολλά…

Η Εισαγγελία Οικονοµικού Εγκλήµατος σας κάλεσε ποτέ;

Οχι, ουδέποτε. Εµαθα για πρώτη φορά ότι η δικογραφία που είχε σχηµατιστεί έχει µπει στο αρχείο από το δηµοσίευµα του Documento. Ούτε η δικηγορική εταιρεία που έχει αναλάβει την υπόθεση (και τη δική µου υπεράσπιση) µε ενηµέρωσε σχετικά.

Κανονικά δεν έπρεπε να σας έχουν καλέσει;

Εννοείται πως έπρεπε.

Ερωτήµατα για το πότε µπήκε η δικογραφία στο αρχείο

Την ίδια ώρα πολλά ερωτήµατα προκύπτουν σχετικά µε το πότε ακριβώς η δικογραφία µπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Οικονοµικού Εγκλήµατος. Σύµφωνα µε πληροφορίες του Documento η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, όπως προκύπτει από επίσηµο έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η δικογραφία ήταν ανοικτή έως τον Νοέµβριο του 2023.

Πιο αναλυτικά, η βασική µάρτυρας είναι κατηγορούµενη για το αδίκηµα της συκοφαντικής δυσφήµησης έπειτα από µήνυση ενός εκ των εµπλεκόµενων στην υπόθεση σε βάρος της και έχει παραπεµφθεί σε δίκη. Τον Νοέµβριο του 2023 ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήµησης, απέστειλε έγγραφο προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Σε αυτό επικαλείται πιστοποιητικό πορείας της Εισαγγελίας Οικονοµικού Εγκλήµατος µε ηµεροµηνία 12 Ιουνίου του 2023. Οπως αναφέρει, η δικογραφία µε τις καταγγελίες των δύο εταιρειών «βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης και εκκρεµεί εις χείρας εισαγγελικού λειτουργού». Στο ίδιο έγγραφο όµως ο εισαγγελέας Παρασκευαΐδης τονίζει ότι στις 24 Νοεµβρίου του 2023 έπειτα από τηλεφωνική του επικοινωνία µε το τµήµα Οικονοµικού Εγκλήµατος ενηµερώθηκε ότι «η δικογραφία εξακολουθεί λόγω πολυπλοκότητας να βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης». Είναι εντυπωσιακό ότι ένας εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται «τηλεφωνική επικοινωνία» µε την οικονοµική εισαγγελία αντί να ζητήσει ξανά πιστοποιητικό πορείας της υπόθεσης. Οπως επίσης ερωτήµατα προκύπτουν για το πότε τελικά τέθηκε η δικογραφία στο αρχείο. Το καλοκαίρι του 2023 ή αργότερα;

Το ιστορικό

Ας δούµε όµως ξανά τι είχαν καταγγείλει οι δύο εταιρείες στις εισαγγελικές αρχές, επικαλούµενες τη µαρτυρία της δικηγόρου. Τον Οκτώβριο του 2020 η Solarcentury Holdings πληροφόρησε τη Statkraft ότι Ελληνίδα υπάλληλος κατήγγειλε δωροδοκία στελέχους της Enterprise Greece. Σύµφωνα µε την αναφορά προς τους οικονοµικούς εισαγγελείς, η υπάλληλος κατήγγειλε πως µία εκ των «συνεπενδυτών», η Ι.Ζ., είχε «δωροδοκήσει µε 50.000 ευρώ τον διευθυντή στρατηγικών επενδύσεων της Enterprise Greece Ακη Σκλάβο, προκειµένου να εξασφαλίσει την υπαγωγή σε καθεστώς fast track από την Enterprise Greece για το έργο των 284 MW». Κατά τη µάρτυρα, η Ι.Ζ. φερόταν να είχε προβεί σε διάφορες ενέργειες ώστε «να διασφαλιστεί ότι ο κ. Σκλάβος θα ελάµβανε περαιτέρω πληρωµές αναφορικά και µε έργο 750 MW» που ήθελαν να ενταχθεί σε καθεστώς fast track.

Η µάρτυρας έκανε λόγο και για ακόµη δύο πληρωµές, ύψους 5.000 ευρώ η καθεµία σε πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα µε υψηλές θέσεις σε εταιρείες. Επρόκειτο για τον Κ.Κ., ο οποίος είχε σειρά «συναντήσεων και επικοινωνιών» µε «τα στελέχη της Enterprise Greece, υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τους συνεπενδυτές προτού η επένδυση των 284 MW ενταχθεί σε καθεστώς fast track», ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε µήνυση σε βάρος της για συκοφαντική δυσφήµηση.

Κατά την πληροφοριοδότρια, ο Κ.Κ. επικοινωνούσε κυρίως µε τον Ακη Σκλάβο. Σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν η προώθηση της Solarcentury ως αγοράστριας της Consortium Solar και «η ενθάρρυνση της ένταξης του έργου των 284 MW σε καθεστώς fast track».

«Ενδείξεις δωροδοκίας»

Μετά τις καταγγελίες της υπαλλήλου η Statkraft διεξήγαγε εσωτερική έρευνα προκειµένου να διαπιστώσει εάν ευσταθούν ή όχι τα καταγγελλόµενα. Οπως επισηµαίνεται στην αναφορά, από την έρευνα «δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε λάβει χώρα χρηµατισµός του κ. Σκλάβου ή άλλων κυβερνητικών αξιωµατούχων». Ωστόσο «αποκαλύφθηκαν περιστατικά που… θεωρήθηκαν ύποπτα» και «όσο ελλιπή και αν ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία, ενδεικνύουν τη διάπραξη δωροδοκίας».

Για το στέλεχος της Enterprise Greece υπογραµµίζεται ότι «ταυτοποιήθηκε» ηλεκτρονική αλληλογραφία «που δείχνει ότι… παραχώρησε επιχειρηµατικά πλεονεκτήµατα αναφορικά µε τα έργα των 284 MW και των 750 MW και συµπεριφέρθηκε µε τρόπο που φαίνεται να αντιβαίνει στον ρόλο του ως υπαλλήλου σε ανεξάρτητο φορέα». Σύµφωνα πάντα µε την αναφορά, ο κ. Σκλάβος φέρεται να «βοήθησε στη διαµόρφωση στρατηγικής για την υπαγωγή σε καθεστώς fast track για το έργο των 284 MW οργανώνοντας συναντήσεις µε υπουργούς για λογαριασµό της Solarcentury και στη συνέχεια συµµετέχοντας και ο ίδιος στις συναντήσεις ώστε να προωθήσει τη Solarcentury ως αγοράστρια της Consortium Solar».

Για το έργο των 750 MW η έρευνα της Statkraft κατέληξε πως «η υποβολή φακέλου προς την Enterprise Greece δεν φαίνεται να πληρούσε τις νόµιµες προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε fast track». Συγκεκριµένα, τα «ιδιοκτησιακά δικαιώµατα για το έργο δεν φαινόταν να πληρούν τις απαιτήσεις του νόµου 4608/2019 περί Στρατηγικών Επενδύσεων». Επίσης, σύµφωνα µε email που είχε αποστείλει ο Κ.Κ., «ο κ. Σκλάβος είχε συµφωνήσει να µειώσει τη συνήθη περίοδο ελέγχου της αίτησης από δύο µήνες σε δύο εβδοµάδες, προκειµένου να διασφαλίσει ότι η αίτηση της Solarcentury θα υποβαλλόταν στη συνεδρίαση της ∆ιυπουργικής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2020». Αυτό «ήταν απαραίτητο ώστε να µεγιστοποιήσει την ικανότητα της Solarcentury να αποκτήσει πρόσβαση στα περιορισµένης δυναµικότητας δίκτυα µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύµφωνα µε τον Κ.Κ., «ο κ. Σκλάβος µείωσε τον συνήθη χρόνο επειδή χρωστούσε χάρη στην Ι.Ζ». Το πρόσωπο δηλαδή το οποίο κατονόµασε η υπάλληλος ότι είχε δώσει µίζα 50.000 ευρώ στον κ. Σκλάβο.

∆ύο πληρωµές €50.000

Στη µηνυτήρια αναφορά γινόταν επίσης λόγος για δύο πληρωµές ύψους 50.000 ευρώ η καθεµία «σε τρίτα πρόσωπα» τα οποία είχε υποδείξει η «συνεπενδύτρια» Ι.Ζ. σχετικά µε το έργο των 284 MW. Η πρώτη από τις πληρωµές αφορούσε εταιρεία η οποία φέρεται να «διατηρεί εικονικά γραφεία στο Λονδίνο» και κατάστηµα στο κέντρο της Αθήνας «δίχως διακριτική επιγραφή». Η εταιρεία αυτή δεν διέθετε «ούτε λειτουργική ιστοσελίδα ούτε δηµόσιο προφίλ».

Η δεύτερη πληρωµή έγινε σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της µεσιτείας ακινήτων. Σύµφωνα µε την αναφορά, «δεν βρέθηκε καµία σύµβαση που να δικαιολογεί την πληρωµή και ότι πράγµατι παρασχέθηκαν υπηρεσίες».

Από την έρευνα της Statkraft δεν προέκυψε σχέση µεταξύ των εταιρειών αυτών και του κ. Σκλάβου, ωστόσο εντοπίστηκαν πολλές «ενδείξεις που υποδείκνυαν ότι επρόκειτο για ύποπτη πληρωµή».

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική: Εξαίρεση από τη «Διαύγεια» ζητούσε η Enterprise (έγγραφο)

Τι συμβαίνει με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και τις προκλητικές αρχειοθετήσεις – Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ακούει;

Μαξίμου: Η μπάλα στην… εξέδρα μετά την αποκάλυψη του Documento πως θάφτηκαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες

Έθαψαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες