Εντάχθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις τα πρώτα F-16 από τη Δύση

Εντάχθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις τα πρώτα F-16 από τη Δύση

Ο ουκρανικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έλαβε από δυτικούς συμμάχους μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κάναμε δυνατό αυτό που ήταν η φιλοδοξία μας, η αμυντική μας ανάγκη, και τώρα – είναι μια πραγματικότητα στον ουρανό μας. F-16 στην Ουκρανία», λέει ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X και έδειχνε τουλάχιστον δύο από τα αεροσκάφη πετώντας με ουκρανικά χρώματα.

 

Μετά από μήνες έντονων πιέσεων από τους δυτικούς συμμάχους της, η Ουκρανία έλαβε έναν άγνωστο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών κατασκευής των ΗΠΑ από δύο μέλη του ΝΑΤΟ, τη Δανία και την Ολλανδία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει εδώ και μήνες την ανάγκη τους για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα αεροσκάφη MiG και Sukhoi της Σοβιετικής εποχής και να υπερασπιστούν καλύτερα τη χώρα ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Σημειώνεται πως η Ρωσία είχε αντιδράσει προ ημερών στην απόκτηση F-16 από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία είχε δηλώσει πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχει υποσχεθεί η Δύση στην Ουκρανία θα «καταρριφθούν», διευκρινίζοντας πως τα μαχητικά αυτά, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί, θα έχουν μικρό αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης.

Διαβάστε επίσης; Ρωσία: Τα δυτικά F-16 που θα παραδοθούν στην Ουκρανία «θα καταρριφθούν» λέει το Κρεμλίνο

Τον Ιούνιο, η Ολλανδός υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren είχε πει ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα F-16 που δώρισε η Ολλανδία για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους στα F-16, με το Κίεβο να πιέζει τους συμμάχους του να επιταχύνουν τον ρυθμό της εκπαίδευσης. Το Παρίσι έχει επίσης δεσμευτεί να παράσχει στην Ουκρανία τα δικά του μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000.ΟΥΚΡΑΝΙ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδίδει τη σημαία μιας στρατιωτικής μονάδας με την ευκαιρία της Ημέρας Πολεμικής Αεροπορίας με φόντο τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία, Κυριακή, 4 Αυγούστου 2024. Το F- 16 μαχητικά αεροσκάφη που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία από δυτικές χώρες θα εκτελούν εξόδους στον ουρανό της Ουκρανίας και θα βοηθήσουν τον σημερινό στόλο αεροσκαφών της Σοβιετικής εποχής της χώρας να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

 

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Στην Τεχεράνη ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας

Washington Post: Ο Μαδούρο έχασε τις εκλογές – Η καταμέτρηση που έδωσε στη δημοσιότητα η αντιπολίτευση

Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ το Ιράν – Καλεί τα αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγια

Lockheed Martin: Όσο η παγκόσμια οικονομία καταρρέει, η πολεμική βιομηχανία… εκτοξεύεται

Εξελίξεις στο Μπανγκλαντές: «Ο στρατός σχηματίζει προσωρινή κυβέρνηση»

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter