Ένταση μεταξύ Νορβηγίας και Κατάρ μετά τη σύλληψη Νορβηγών δημοσιογράφων στην Ντόχα

Ένταση μεταξύ Νορβηγίας και Κατάρ μετά τη σύλληψη Νορβηγών δημοσιογράφων στην Ντόχα
Φωτογραφία αρχείου

Η Νορβηγία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Κατάρ στο Όσλο μετά τη σύλληψη και τη σύντομη κράτηση στο εμιράτο δύο δημοσιογράφων της νορβηγικής τηλεόρασης, οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για τις αμφιλεγόμενες προετοιμασίες της χώρας προκειμένου να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK, ο Χάλβορ Έκελαντ και ο Λόκμαν Γκορμπάνι συνελήφθησαν, χωρίς εξήγηση, λίγο πριν από την αναχώρησή τους από την Ντόχα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Αφέθηκαν ελεύθεροι τριάντα ώρες αργότερα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, και τελικά έφτασαν σήμερα το πρωί στο Όσλο.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Κατάρ στο Όσλο για να του ζητήσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

«Η σύλληψη των δημοσιογράφων του NRK στο Κατάρ είναι απαράδεκτη», εκτίμησε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Ένας ελεύθερος Τύπος είναι αποφασιστικής σημασίας για μια λειτουργική δημοκρατία», πρόσθεσε.

Στο Κατάρ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επειδή εισήλθαν παρανόμως σε ιδιωτικό χώρο.

«Η ομάδα είχε λάβει άδεια να μαγνητοσκοπήσει ό,τι ήθελε στο Κατάρ. Τους δώσαμε όλες τις άδειες που ζήτησαν πριν από την άφιξή τους και τους προτείναμε να συναντηθούν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης και τρίτους», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους.

«Οι ελευθερίες αυτές όμως περιορίζονται από το κοινό δίκαιο, το οποίο η ομάδα σκοπίμως και ηθελημένα παραβίασε», διευκρίνισαν.

Οι σκανδιναβικές χώρες είχαν επικρίνει την απόφαση να δοθεί στο Κατάρ η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 και έκτοτε ασκούν πιέσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών που εργάζονται στο Εμιράτο.

Εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων κατηγορούν το Κατάρ ότι εκμεταλλεύεται τους αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως αυτούς που εργάζονται σε μεγάλα έργα για το Μουντιάλ. Η χώρα απορρίπτει τις επικρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για τους αλλοδαπούς εργάτες και έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter