Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαιτίας των πολλών τροπολογιών που κατατέθηκαν από διάφορα υπουργεία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αποχώρησαν Ποτάμι και ΚΚΕ, για εντυπωσιοθηρία κατηγόρησε ΝΔ και ΔΗΣΥ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης οι 22 τροπολογίες που συμπεριλήφθησαν στο σχέδιο νόμου: «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Οι πρώτες ενστάσεις διατυπώθηκαν από πλευράς ΚΚΕ, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει τη Βουλή σε «πλυντήριο». Όσο περνούσε η ώρα, η ατμόσφαιρα φορτιζόταν στην Ολομέλεια λόγω της αύξησης των τροπολογιών. Μάλιστα, το μεσημέρι, υπήρξε έντονη φημολογία ότι το «παρών» στη διαδικασία θα έδινε ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να στηλιτεύσει την πρακτική της κυβέρνησης και παράλληλα να βάλλει κατά του προέδρου της Βουλής, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα των τελευταίων ημερών.
Μάλιστα, έντονα συζητιόταν στους διαδρόμους της Βουλής το ενδεχόμενο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατέθετε ακόμα και πρόταση μομφής εναντίον του κ. Βούτση.
Παρέμβαση Βούτση
Αντιλαμβανόμενος την εξέλιξη των πραγμάτων, ο Ν. Βούτσης εισήλθε στην Ολομέλεια, παίρνοντας το λόγο από τα βουλευτικά έδρανα της συμπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε την προ συνεννόηση που είχε γίνει με όλα τα κόμματα κατά τη σχετική Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ επισήμανε ότι από τις 9/12 η Βουλή αδυνατούσε να συμπεριλάβει στο νομοθετικό προγραμματισμό της άλλο νομοσχέδιο. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει καμία βάση στις αναφορές περί δόλιας πρακτικής και υπενθύμισε ότι το 2014 είχαν έρθει για τους ίδιους ή άλλους λόγους 111 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 43 ψηφίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ.
Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Βούτσης προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα και ενδεχομένως το show για το οποίο κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότεινε η διαδικασία να λήξει προσωρινώς και να συνεχιστεί την Παρασκευή και το Σάββατο αλλά και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή 27 και 28 Δεκεμβρίου.
Με την παρέμβαση αυτή, ο κ. Βούτσης βρέθηκε μία κίνηση μπροστά στην άτυπη παρτίδα σκάκι με τον Κυρ. Μητσοτάκη, μπλοκάροντας -πιθανώς- όποιες σκέψεις για πρόταση μομφής εναντίον του.
Ανασκεύασε ο Μηταράκης
Ο Ν. Μηταράκης, απαντώντας στον πρόεδρο της Βουλής, ανακάλεσε τον ισχυρισμό του Μ. Βαρβιτσιώτη περί «πλυντηρίου», εμμένοντας όμως στην κριτική για την πρακτική που επέλεξε η κυβέρνηση. Πάντως, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, παίρνοντας εκ νέου το λόγο, άδειασε τον συνάδελφό του, εμμένοντας στον χαρακτηρισμό που είχε διατυπώσει.
Αποχώρηση από ΚΚΕ και Ποτάμι
Παρά την πρόταση του προέδρου της Βουλής, ΚΚΕ και Ποτάμι αποχώρησαν από τη διαδικασία, αρνούμενοι να συμμετάσχουν ακόμα και στην αυριανή συζήτηση των τροπολογιών. «Είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει στη Βουλή με τις τροπολογίες» είπε ο Γρ. Ψαριανός και συμπλήρωσε με τους ανάλογους θεατρινισμούς «η κυβέρνηση έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς. Αυτό που γίνεται είναι στα όρια της εκτροπής».
Από πλευράς ΔΗΣΥ, μετά τις επικρίσεις για «δόλια πρακτική» από τον Θ. Παπαθεοδώρου, ο Β. Κεγκέρογλου αντιπρότεινε να αποσυρθούν όλες οι τροπολογίες που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα και να συνεχιστεί την Παρασκευή η διαδικασία.
Αύριο η συνέχεια
Εν τέλει, αποφασίστηκε η διαδικασία να συνεχιστεί ως έχει την Παρασκευή μετά το πέρας της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για τη ΔΕΠΑ κι αν ο χρόνος δεν επαρκεί, τότε η συζήτηση να συνεχιστεί και το Σάββατο.