Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: Στην Ευρώπη άλλες χώρες λένε ότι θα το εφαρμόσουν και άλλες… «ναι, μεν, αλλά»

Benjamin Netanyahu, (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Διεθνείς διπλωματικές επιπλοκές έχει δημιουργήσει το ένταλμα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από τη μία πλευρά το Ισραήλ και οι στενοί του σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ το απορρίπτουν κατηγορηματικά. Μάλιστα ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε να απειλεί το ΔΠΔ.

Από την άλλη πλευρά ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι η δικαιοδοσία του ΔΠΔ είναι δεδομένη και θα τιμήσουν την υπογραφή τους στο Καταστατικό της Ρώμης, της διεθνούς σύμβασης που όρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στη μέση βρίσκονται οι «ναι, μεν, αλλά». Χώρες που είτε δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν είτε θέλουν και το ΔΠΔ… ολάκερο και τον Νετανιάχου ελεύθερο.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει «να γίνουν σεβαστά και να εφαρμοστούν», σημειώνοντας ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Είναι απόφαση δικαστηρίου, ενός διεθνούς δικαστηρίου. Και η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί», είπε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμάν μαζί με τον Ιορδανό ομόλογό του, τον Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Σαφάντι δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικαιοσύνη μετά από αυτά που ονόμασε «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Βρετανία σέβεται την ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι ο πρωταρχικός διεθνής θεσμός για τη διερεύνηση και τη δίωξη των πιο σοβαρών εγκλημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις χαρακτήρισε «σημαντικό και σοβαρό βήμα» τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Η απόφαση (…) είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Οι κατηγορίες αυτές δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές», σχολίασε ο Χάρις. «Η Ιρλανδία σέβεται τον ρόλο του ΔΠΔ. Όποιος είναι σε θέση να το βοηθήσει στην εκτέλεση του ζωτικής σημασίας έργου του πρέπει να το κάνει τώρα κατεπειγόντως», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Κριστόφ Λεμουάν τόνισε ότι η γαλλική αντίδραση στα εντάλματα θα είναι «σύμφωνη με το καταστατικό του ΔΠΔ», αλλά αρνήθηκε να πει αν η Γαλλία θα συλλάβει τον Νετανιάχου αν επισκεφτεί τη χώρα. «Αυτό είναι ένα σημείο που είναι νομικά περίπλοκο», είπε.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κασπάρ Φέλντκαμπ δήλωσε στο κοινοβούλιο: «Η Ολλανδία προφανώς και σέβεται την ανεξαρτησία του ΔΠΔ», προσθέτοντας: «Δεν θα εμπλακούμε σε μη απαραίτητες επαφές και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα εντάλματα σύλληψης. Συμμορφωνόμαστε πλήρως με το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε ότι η Ρώμη θα εξετάσει με τους συμμάχους πώς θα ερμηνεύσει την απόφαση και θα ενεργήσει από κοινού. «Στηρίζουμε το ΔΠΔ… το Δικαστήριο πρέπει να διαδραματίσει νομικό και όχι πολιτικό ρόλο», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό το ΔΠΔ να φέρνει σε πέρας την αποστολή του με συνετό τρόπο. Έχω εμπιστοσύνη ότι το Δικαστήριο θα προχωρήσει στην υπόθεση με βάση τα υψηλότερα πρότυπα δίκαιης δίκης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και η ΕΕ «στηρίζουν το σημαντικό έργο του Δικαστηρίου και προστατεύουν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά του». Οι σουηδικές αρχές επιβολής του νόμου αποφασίζουν για τη σύλληψη ατόμων που τα βαραίνουν εντάλματα του ΔΠΔ στη σουηδική επικράτεια, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Σε 125 χώρες καταζητούνται Νετανιάχου, Γκάλαντ – Μπορούν όμως να συλληφθούν;

Πούτιν: «Έχουμε το δικαίωμα να χτυπάμε κράτη των οποίων τα όπλα η Ουκρανία χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τη Ρωσία»

Τουρκία: «Προκλήσεις από την Ελλάδα», είδε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν