Ενταλμα σύλληψης για τον Νορβηγό Τόμι Όλσεν για τη βοήθεια σε πρόσφυγες εξέδωσε η Ελλάδα

AP Photo

Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τόμι Όλσεν, από τη Νορβηγία, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, αφού η Ελλάδα εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του.

«Μόλις είδαμε τους φακέλους και δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον μου», είπε στο EUobserver την Πέμπτη o Όλσεν.

Ο Ολσεν είναι γνωστός επειδή διευθύνει την Aegean Boat Report, μια Νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 2018 για να παρακολουθεί και να μοιράζεται δεδομένα για άτομα που αναζητούν καταφύγιο στα ελληνικά νησιά.

Αλλά αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον καθώς οι ελληνικές αρχές εντείνουν τις πιέσεις για τη σύλληψή του. Φοβάται ότι η ΜΚΟ θα κλείσει επειδή η χρηματοδότησή στερέψει.

Αν και η ελληνική υπόθεση εναντίον του είναι αρκετές εκατοντάδες σελίδες, το όνομά του αναφέρεται μόνο δύο φορές. «Είναι κάπως γελοίο», λέει.

Το ένα είναι ένα γραπτό μήνυμα που ανταλλάχτηκε με πρόσφυγες, που είχαν φτάσει στο ελληνικό νησί της Κω. Περιλαμβάνεται και η ενημέρωση των Αρχών από τον Όλσεν για την τοποθεσία τους, τα ονόματά τους και την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Η δεύτερη αναφορά του ονόματός του είναι ότι ένας Έλληνας αξιωματικός του Λιμενικού που ισχυρίστηκε ότι ο Όλσεν συνεργαζόταν με λαθρέμπορους.

Η Mary Lawlor, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιέγραψε την υπόθεση εναντίον του Όλσεν ως ανησυχητική.

«Θα στοχοποιηθεί σε μια αυθαίρετη έρευνα που ποινικοποιεί το έργο του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών», είπε στο X.

Η υπόθεση χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2021, όταν οκτώ αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Κω. Ο Έλληνας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτης Δημητράς ειδοποίησε τις αρχές για την άφιξή τους. Ο Όλσεν έκανε το ίδιο, οδηγώντας και τους δύο άνδρες να κατηγορηθούν.

Περίπου την ίδια περίοδο, το BBC είχε δημοσιεύσει μια ιστορία για παράνομες απωθήσεις στην Ελλάδα, μια κατηγορία που αρνήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης  Νότης Μηταράκης.

Ο Μηταράκης είχε ήδη κατηγορήσει το Aegean Boat Report για διευκόλυνση των «παράνομων μεταναστευτικών ροών» σε αυτό που η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών περιγράφει ως μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης με πολιτικά κίνητρα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι πληροφορίες κατά των Δημητρά και Όλσεν είχαν επίσης διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με καταμέτρησή του, ο Όλσεν είπε ότι υπήρξαν περίπου 100 άρθρα για αυτόν στον ελληνικό Τύπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Το περίεργο είναι ότι ποτέ κανένας Έλληνας δημοσιογράφος, αυτά τα ειδησεογραφικά μέσα, δεν επικοινώνησε μαζί μου για να σχολιάσει», είπε.

Παρά τη δημόσια δυσφήμιση, ένας δικαστής απέρριψε την υπόθεση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Τώρα όμως επανήλθε η ίδια υπόθεση, αυτή τη φορά από νέο Έλληνα ανακριτή στην Κω.

Η εισαγγελία στην Κω υποστηρίζει τώρα ότι τα στοιχεία τους είναι έγκυρα. Και πέρυσι, κατηγόρησαν τον Όλσεν και τον Δήμητρα για λαθρεμπόριο μεταναστών και μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Στη συνέχεια ζήτησαν από τον Όλσεν να έρθει στην Ελλάδα. Ο Όλσεν αρνήθηκε εν μέσω φόβων ότι είχε παραβιαστεί το τεκμήριο της αθωότητάς του

Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης

Στις 14 Μαΐου εκδόθηκε εθνικό ένταλμα σύλληψης του Όλσεν. Αλλά τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Ο Έλληνας δικηγόρος του Όλσεν, Ζαχαρίας Κέσσες, λέει ότι μια διαδικασία για διεθνή σύλληψη βρίσκεται επίσης στα σκαριά.

Μόλις επισημοποιηθεί, ο Όλσεν πιθανότατα θα συλληφθεί από τη νορβηγική αστυνομία. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικαλεστεί την υπόθεσή του στο δικαστήριο. Εάν ο Νορβηγός δικαστής αποφανθεί υπέρ του, ο Όλσεν θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απειλή σύλληψης αλλού.

«Αν πάει λοιπόν στις Βρυξέλλες, θα συλληφθεί και θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία στο Βέλγιο», λέει ο Κεσσές στο EuObserver.

«Κανένα δικαστήριο [στην Ελλάδα] δεν έχει καταδικάσει κανέναν ανθρωπιστή», λέει ο Κεσσές. «Αλλά υπάρχουν πολλοί ανθρωπιστές που υπέφεραν από προφυλάκιση ή παρέμειναν σε νομικό κενό για τέσσερα ή πέντε χρόνια», λέει.

Ο Κεσσές υποστηρίζει ότι τέτοιες τακτικές στοχεύουν να εμποδίσουν την κοινωνία των πολιτών να παρακολουθεί και να τεκμηριώνει παράνομες απωθήσεις στην Ελλάδα. Και η προφυλάκιση στην Ελλάδα μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες.

Από την πλευρά του, ο Όλσεν λέει ότι η τελευταία κίνηση εναντίον του έχει πολιτικά κίνητρα.

«Έχουν απεριόριστους πόρους για να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν έχουμε τεράστιους πόρους», λέει. Ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα μπορούσε επίσης να σημαίνει μη χρηματοδότηση. «Είναι πολύ δύσκολο να τους δώσω την ικανοποίηση να τα παρατήσω», λέει.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη βυτιοφόρου: Κλειστή η νέα και η παλιά Εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Ελευσίνας

Έρχεται αφρικανικός καύσωνας: Καμίνι η χώρα ακόμα και με «44άρια» – Πότε θα «ανέβει» ο υδράργυρος (LIVE)