Σοβαρή ένσταση ακυρότητας στη δίκη Αθανασίου – Βαξεβάνη – Διεκόπη για τις 22 Ιουνίου

Σοβαρή ένσταση ακυρότητας στη δίκη Αθανασίου – Βαξεβάνη – Διεκόπη για τις 22 Ιουνίου

Διεκόπη για τις 22 Ιουνίου η δίκη Αθνασίου – Βαξεβάνη. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ένσταση για κακή σύνθεση του δικαστηρίου κατέθεσε ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης κατά την έναρξη της δίκης με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο λόγος της ένστασης είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες του άρθρου 17 του κώδικα των δικαστηρίων αναφορικά με το πότε πρέπει να αναρτώνται οι συνθέσεις των δικαστηρίων που πρόκειται να δικάσουν.

Συγκεκριμένα, η σύνθεση του δικαστηρίου που πρόκειται να εξετάσει την υπόθεση Αθανασίου- Βαξεβάνη αναρτήθηκε μόλις χθες ενώ σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να είχε αναρτηθεί τουλάχιστον από τις 11 Μάϊου.

Τόσο ο Κώστας Βαξεβάνης όσο και ο συνήγορός του Γιάννης Μαντζουράνης σημείωσαν απευθυνόμενοι στην έδρα ότι η ένσταση δεν είναι μομφή για τα πρόσωπα των δικαστών αλλά αναγκαιότητα αφού τίθεται θέμα νομιμότητας.

Παρ’ ότι τα στοιχεία που παρουσίασαν οι συνήγοροι του Κώστα Βαξεβάνη αναφορικά με το πότε αναρτήθηκε η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν συγκεκριμένα και αδιάψευστα, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση αποφασίζοντας να προχωρήσει κανονικά η δίκη. Ο έτερος συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη Βαγγέλης Γεωργακόπουλος κατέθεσε κατόπιν αυτού αίτημα ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος λόγω αοριστίας του κατηγορητηρίου ενώ ο τρίτος συνήγορος Γιάννης Απατσίδης κατέθεσε αίτημα να ηχογραφηθεί η δίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, σε μια επίδειξη ισχύος κι ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, στεκόταν πίσω από το εδώλιο, όρθιος, πάνω από τον κατηγορούμενο. Ο Κώστας Βαξεβανης ζήτησε τότε από το δικαστήριο να απομακρυνθεί ο κατήγορός του και να καθίσει ως οφείλει στο ακροατήριο, αφού δεν έχει κανένα δικαίωμα, δεδομένου μάλιστα ότι εκπροσωπείται από δικηγόρο, να στέκεται στον χώρο όπου βρίσκεται ο κατηγορούμενος οι συνήγοροι υπεράσπισης και η πολιτική αγωγή.

«Οι αοριστίες του κατηγορητηρίου μπορεί να είναι σκόπιμες»

Κατα την υποβολή της ένστασης ο Γιάννης Μαντζουράνης υπογράμμισε ότι το κατηγορητήριο δεν επιτρέπεται να είναι αόριστο. «Πρέπει να είναι σαφής η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος. Ο ανακριτής είναι υποχρεωμένος να θέτει με σαφήνεια τα στοιχεία για τα οποία κάποιος κατηγορείται. Δεν αρκεί να λες ότι αυτό αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση κάτι χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται διότι ο κατηγορούμενος δεν ξέρει γιατί κατηγορείται και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του όπως απαιτεί και η ΕΣΔΑ και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας» είπε. Ο συνήγορος του Βαξεβάνη πρόσθεσε οτι «οι αοριστίες του κατηγορητηρίου μπορεί να είναι είτε τυχαίες είτε σκόπιμες. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αοριστίες αυτές καταλήγουν να είμαι μοιραίες για τον κατηγορούμενο». Τελικά, ζητήθηκε η έκδοση νέου, σαφούς κατηγορητηρίου και το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει.

Οι δύο κρίσιμοι μάρτυρες

Κατά το κλείσιμο της διαδικασίας ζητήθηκε να προσαχθούν βιαίως δύο κρίσιμοι μάρτυρες οι οποίοι αρνούνται να προσέλθουν. Πρόκειται για τους κυρίους Ασημάκη Ασημακόπουλο και Αλέξανδρο Αβατάγγελο. Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Μαντζουράνης, είναι προβληματικό ότι ενώ κατά το παρελθόν διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους προκειμένου να καταθέσουν, η απόφαση με ευθύνη της Εισαγγελίας, δεν εκτελέστηκε ποτέ. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του αιτήματος και τελικά διέκοψε για τις 22 Ιουνίου.

Documento Newsletter