Την αντίθεσή του με διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας διατύπωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Τ. Κουράκης, εκφράζοντας τον φόβο ακόμα και της ανατροπής του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου που αφορά την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων, συλλόγων, επιμελητηρίων, να εγγράφουν στα μητρώα τους αποφοίτους κολεγίων και να τους εκχωρούν επαγγελματικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το νέο τρόπο αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).
«Νομίζω ότι αν ψηφιστεί αυτή η διάταξη, δεν θα έχει νόημα να περάσει κάποιος στην ιατρική ή τη νομική, στο δημόσιο πανεπιστήμιο αφού θα έχει ανοιχτή πρόσβαση στο συγκεκριμένο επάγγελμα μέσα από ένα κολέγιο» είπε ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κ. Γαβρόγλου: «Νομίζω κύριε υπουργέ ότι κινούμαστε οριακά, έως ότου να διολισθήσουμε, στην ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος».
Την ίδια ώρα, αναφορικά με το άρθρο 98 του νομοσχεδίου, που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κολεγίων, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να προστατεύσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, να κατοχυρώσει επί της ουσίας τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά σε καμία περίπτωση την έμμεση αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων, που είναι δουλειά του ΔΟΑΤΑΠ. Κατά συνέπεια, η νομοθετική πρωτοβουλία κατοχυρώνει τους σπουδαστές των κολεγίων, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία».