Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το τερατούργημα Κεραμέως

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, μείωση εισακτέων και δρομολόγηση λουκέτων σε ΑΕΙ κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ25, ενώ τα προαναφερθέντα κόμματα συν το ΚΚΕ ζήτησαν την αναστολή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής εξαιτίας της πρόθεσης του υπουργού Υγείας για επιβολή οριζόντιου lockdown.

ΜΕΡΑ25 και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο που προβλέπει τη συγκρότηση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, εγείροντας ζήτημα παραβίασης του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Στο ίδιο μοτίβο και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εκτός από το άρθρο 16, κατέθεσε ένσταση και για τα άρθρα 12, 18, 19, 20, 21 έως 31 και 40.

Συμπόρευση ΝΔ και Ελληνικής Λύσης

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων, έκρινε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να προχωρήσει στο «πάγωμα» της συζήτησης του νομοσχεδίου λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται. Θίγοντας το ζήτημα των κινηματικών διαδικασιών και το ενδεχόμενο περιστολής τους από ένα σκληρότερο lockdown, τόνισε πως τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν «στάση ευθύνης» προκειμένου «να μην δοκιμαστούν οι αντοχές όλων μας».

Τον λόγο ζήτησε και πήρε αμέσως η υπουργός Παιδείας για να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενη πως η συνέχιση της συζήτησης αποτελεί απόδειξη της ισχύς που έχει η Δημοκρατία.

Από την πλευρά του ΜΕΡΑ25, ο Κλέων Γρηγοριάδης συντάχθηκε με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Αυτό που κάνετε είναι το λιγότερο ανήθικο» είπε απευθυνόμενος στη συμπολίτευση. Στηλίτευσε πως επί ένα χρόνο τα ΑΕΙ είναι κλειστά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανατροπή της ζωής των φοιτητών. Απαντώντας στην Ν. Κεραμέως, αντέτεινε ότι «είναι πρόκληση να λέτε ότι η Δημοκρατία είναι μόνο μέσα στο Κοινοβούλιο. Η κοινωνία δεν συμμετέχει;».

Ως προς το ΚΙΝΑΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης, υποστήριξε πως είναι σωστή η πρόταση για απόσυρση του νομοσχεδίου, διαχωρίζοντας όμως τη θέση αυτή από τη λειτουργία της Βουλής. Το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που τάχθηκε κατά της αναστολής της συζήτησης ήταν η Ελληνική Λύση, η οποία συμφωνεί με τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας ζητώντας μάλιστα τα μέλη του σώματος να έχουν ολοκληρώσει στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις. «Να ξεκινήσουμε άμεσα και να αφήσουμε τα προσχηματικά» είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας.

Ετικέτες