Ενοχος ή βλαξ;

Εσπασε τα κοντέρ ψεύδους ο πρωθυπουργός, ενώ προτίμησε να παρουσιαστεί ως μειωμένης αντίληψης και ευθύνης για να αποφύγει το ειδικό δικαστήριο

Οταν ο Κίτσος Τεγόπουλος έθετε το δίλημμα «ένοχος ή βλαξ;» με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά, σίγουρα δεν είχε προβλέψει καν την πιθανότητα ο υιός Μητσοτάκης να εκλεγεί βουλευτής. Πόσο μάλλον να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα είχε αποφύγει –ίσως– το διαζευκτικό, επιλέγοντας ένα σύνδεσμο για να μην αιωρείται ασκόπως οποιαδήποτε αμφιβολία. Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή ήταν θλιβερή σε σημείο λύπησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εντύπωση ότι βρίσκεται σε κατάσταση απώλειας γνωστικού ελέγχου. Εσπασε το κοντέρ ψεύδους ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και προτίμησε να παρουσιαστεί ως πρωθυπουργός μειωμένης αντίληψης και ευθύνης προκειμένου να αποφύγει το σενάριο να βρεθεί στο σκαμνί του ειδικού δικαστηρίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ενέτεινε τον προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος καθώς πρότεινε να διερευνηθούν τα πεπραγμένα της ΕΥΠ σε δύο κυβερνητικές θητείες της ΝΔ, γεγονός που δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στους βουλευτές του. Παράλληλα, ενστερνίστηκε επί της ουσίας την ομολογία Δεμίρη «a priori κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», ενώ έπαιξε και πάλι το χαρτί του «εσωτερικού εχθρού», ταυτίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση με αλλότρια και εχθρικά προς την Ελλάδα συμφέροντα.

«Εν μέσω αυτής της κρίσης έρχεστε και ζητάτε εκλογές για να οδηγήσετε τη χώρα στην αστάθεια, για να κάνετε το χατίρι αυτών οι οποίοι δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και μας το έχουν πει και δημόσια στο κάτω κάτω της γραφής. Δεν το έκρυψαν ποτέ» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με στενό του συνεργάτη να εικάζει –μιλώντας στο Documento– πως ο πρωθυπουργός εννοούσε την Τουρκία και τον Ερντογάν. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμούσε να ταυτίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον παράφρονα πρόεδρο της γείτονος, τότε θα πρόκειται για αδιανόητη αήθεια που έρχεται να προστεθεί στην ασταμάτητη αντιθεσμική κατρακύλα του.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει και σε αόριστες αναφορές περί «συμφερόντων» και «δυνάμεων εντός και εκτός Ελλάδος» που «επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις». Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε τα εξής: «Γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν τη δυνατότητα επιρροής τους. Πάντα ήταν έτσι. Δεν είναι μία ιδιαιτερότητα τωρινή. Γνωρίζω επίσης –και τις γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος– που ποτέ δεν άντεξαν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας».

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη αποστροφή, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αρκέστηκε να επαναλάβει μόνο την αντιρωσική ρητορική του Μεγάρου Μαξίμου, αποφεύγοντας κάθε αναφορά για τα «συμφέροντα» και τις «δυνάμεις» στο εντός της χώρας. Πάντως, σε σχέση με την αντίφαση σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός αποκάλεσε παράνομη τη γνωστοποίηση της αιτίας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ ο ίδιος προτίθετο να διακόψει μια «νόμιμη επισύνδεση» γιατί ήταν «πολιτικά μη αποδεκτή», ο συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να δώσει σαφή απάντηση.

«Εσείς δώσατε εντολή να ακούνε τον Ανδρουλάκη»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε τον πολιτικό του αντίπαλο «κατηγορούμενο», υποστηρίζοντας πως εκείνος έδωσε την εντολή στην ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Πρόσφερε τη δυνατότητα στον πολιτικό του αντίπαλο να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο παρακολουθούνταν οι Ν. Ανδρουλάκης και Θανάσης Κουκάκης, όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να σηκώσει το γάντι, με τον Αλ. Τσίπρα να διαπιστώνει πως η μη απάντηση αποτυπώνει την ενοχή του «πρωθυπουργού των υποκλοπών», ο οποίος «πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί».

«Mειωμένη δυνατότητα αντίληψης»

Το σημείο που η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε έντονα το δίλημμα που έθετε κάποτε ο εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» ήταν όταν εξήγησε τι σημαίνει η αποδοχή του ισχυρισμού του πρωθυπουργού ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις παρακολουθήσεις του αρχηγού του τρίτου κόμματος και του οικονομικού συντάκτη που ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα, αλλά και την υπόθεση αποδέσμευσης εκατοντάδων εκατ. ευρώ που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης… Οτι είστε τόσο ανεπαρκής που ο πιο στενός σας συνεργάτης και ο πιο στενός σας συγγενής λειτουργούσαν εν αγνοία σας. Οτι τελικά δεν κυβερνούσατε εσείς. Οτι πρωθυπουργός ήταν ο ανιψιός σας, αυτό μας λέτε» σχολίασε δηκτικά, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να μη βρίσκει λόγια για να απαντήσει.

Σαμαράς και Δένδιας σε ομηρία;

Εκμεταλλευόμενος τον εύλογο προβληματισμό που προκάλεσε στο εσωτερικό της ΝΔ η πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να κληθεί στη Βουλή ο διοικητής της ΕΥΠ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «Ποιον θέλετε να “κρατήσετε”; Τον κ. Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός ή τον κ. Δένδια που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη;». Παρότρυνε δε τον πολιτικό του αντίπαλο να αφήσει «τα κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές». Επ’ αυτού, στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αρνήθηκαν να κάνουν στο Documento το παραμικρό σχόλιο ακόμη μια φορά. Ωστόσο η εφημερίδα γνωρίζει πως «γαλάζιοι» βουλευτές προβληματίστηκαν ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλά για κλήση του διοικητή της ΕΥΠ επί της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ Θεόδωρου Δραβίλλα. «Τι κάνουμε τώρα; Γιατί πρέπει να εξετάσουμε και τη λειτουργία της ΕΥΠ επί της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου; Γιατί να ασχοληθούμε με δύο κυβερνητικές περιόδους της ΝΔ;» αναρωτιούνταν στους διαδρόμους του κοινοβουλίου βουλευτές της πλειοψηφίας, ενώ αδυνατούσαν να εντοπίσουν τον λόγο που ο πρωθυπουργός σύνδεσε την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη με τη Χρυσή Αυγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η απεύθυνση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΚΟ της ΝΔ. «Από τη στάση σας, κύριοι της ΝΔ, θα εξαρτηθεί εάν το σκάνδαλο αυτό θα καταγραφεί ως ένα σκάνδαλο του επιτελικού παρακράτους της ΝΔ συνολικά ή του επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Δική σας είναι η απόφαση» προειδοποίησε και στη συνέχεια ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ετυμηγορία.

Ακατάπαυστη ψευδολογία

«Σας έχουν καταγγείλει οι πρώην συνεργάτες σας Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και Βαρουφάκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι επί Ρουμπάτη η ΕΥΠ λειτουργούσε και κατά της κυβέρνησής μας» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού που εμπεριέχουν τρία καραμπινάτα ψέματα. Λίγο προτού ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών η Νάντια Βαλαβάνη και ο Γιάννης Πανούσης είχαν αποδομήσει τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη. Με δήλωσή της στο in.gr η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν είχε ένδειξη για παρακολουθήσεις ή για προσωπική της παρακολούθηση και δεν είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για εντολή παρακολούθησής της.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε επίσης στο in.gr: «Δεν έχει υποπέσει ποτέ σε γνώση μου ότι με παρακολουθεί κάποιος. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε κάποιους έγκλειστους που ανήκαν σε εγκληματικές ομάδες οι οποίοι απειλούσαν τη ζωή μου. Εγώ κατήγγειλα ότι υπήρχαν ομάδες που με απειλούν». Παράλληλα, στην πρωτολογία του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε από βήματος Βουλής: «Ποτέ δεν είπα ότι με παρακολούθησε ο Τσίπρας ή η κυβέρνηση (σ.σ.: ΣΥΡΙΖΑ)».

Κατά τη δευτερολογία του ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε δικογραφία από την οποία δήθεν προκύπτει η παρακολούθηση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας των κυβερνήσεων και συγκυβερνήτη του Αλ. Τσίπρα Πάνου Καμμένου. Εντούτοις η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί ακόμη ένα ψεύδος του πρωθυπουργού, αφού η μόνη επιβεβαιωμένη καταγραφή συνομιλιών επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, με την καταγραφή να αφορά όχι τον ίδιο αλλά τρίτο πρόσωπο που συνομιλούσε με τον τελευταίο.

Μάλιστα στην εν λόγω δικογραφία εντοπίζονται συνομιλίες του νυν υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τον καταδικασμένο για υπόθεση εκβιασμού και δωροδοκίας Παναγιώτη Μπαμπάμτση. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εισαγγελική έρευνα αφορούσε λαθρεμπόριο χρυσού, με τον Π. Μπαμπάμτση να ζητά ρουσφέτι από τον πρώην γραμματέα της ΝΔ, ο οποίος έλαβε… αντίδωρο ένα ακριβό πουκάμισο.

Απερίγραπτος συμψηφισμός

Προσπαθώντας να παρουσιάσει ως νόμιμη την άρση τηλεφωνικού απορρήτου του ευρωβουλευτή και τότε υποψηφίου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα ακόμη χονδροειδές ψέμα, φτάνοντας στο σημείο να βάλει στην ίδια πρόταση τον Ν. Ανδρουλάκη με τα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» είπε, εννοώντας πως οι βουλευτές της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Δυστυχώς για τον ίδιο, τον διέψευσαν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο δικηγόρος θυμάτων του ναζιστικού μορφώματος Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης την υπόθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ελπίζω να του έχει γίνει σαφές ότι είναι άλλο ζήτημα η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος με αιτιολογημένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και άλλο η άρση του απορρήτου για λόγους “εθνικής ασφάλειας” που δεν συνιστούν έγκλημα, άρση που γίνεται με αίτημα της ΕΥΠ χωρίς αιτιολογία, συχνά χωρίς μνεία του ονόματος του παρακολουθούμενου και με απλή εισαγγελική διάταξη που δεν αιτιολογείται» σημείωσε σε ανάρτησή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την τραγική δολοφονία Φύσσα, υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου, η δικαιοσύνη όφειλε να ενεργήσει αμέσως, όπως και έκανε, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Δεν είχαν τεθεί οι βουλευτές της ΧΑ υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκ των υστέρων ήρθη η προστασία των εξωτερικών στοιχείων των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν κάνει μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι ανάμεσα τους και βουλευτές. Ας μου επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να ξέρω καλύτερα από αυτόν τι συνέβη τότε και τι πρωτοβουλίες πήραμε με τον Αντώνη Σαμαρά».

Επιπλέον, ο Θ. Καμπαγιάννης ανήρτησε: «Δεν υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στις υποκλοπές του Ανδρουλάκη και τη Χρυσή Αυγή. Δεν υπήρξαν “επισυνδέσεις” τηλεφωνικών αριθμών ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ της ΧΑ. Οπου στη δικογραφία της ΧΑ αξιοποιήθηκαν επισυνδέσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και ακούγονται βουλευτές (π.χ. Λαγός), αυτό είναι “εκ πλαγίου”, από επισυνδέσεις τηλεφώνων Χρυσαυγιτών που δεν ήταν βουλευτές. Αυτά είναι γνωστά. Αλλά ο πρωθυπουργός συνειδητά επέλεξε το ψέμα. Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, στην περίπτωση της πολύχρονης εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής ουδέποτε αξιοποιήθηκε η ΕΥΠ. Τουναντίον, όπως ομολόγησε ο Γερμενής, “χρειάστηκε να ξηλώσουν Αστυνομία και ΕΥΠ για να μας συλλάβουν”».