Ενοχική η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στη φιλοβασιλική Δεξιά για την κηδεία του Γλύξμπουργκ

Ενοχική η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στη φιλοβασιλική Δεξιά για την κηδεία του Γλύξμπουργκ

Την ώρα που το ένα μετά το άλλο στελέχη της κυβέρνησης προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα με αναφορές στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ που σχεδόν… αγνοούν το δημοψήφισμα του 1974, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε ενοχικός και απολογούμενος στις αντιδράσεις των ακραίων κύκλων που εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς, φοβούμενη το πολιτικό κόστος από την αντιμετώπιση του τέως ως απλού ιδιώτη.

Ως ευκαιρία να απευθυνθεί στο φιλοβασιλικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε το Μέγαρο Μαξίμου τα πυρά του Αντώνη Σαμαρά για την αντιμετώπιση του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ως ιδιώτη, προκαλώντας επί της ουσίας τους δημοκρατικούς πολίτες για την απολογητική διάθεση της κυβέρνησης προς όσους ονειρεύονται… στέμματα και κηδεία δημοσία δαπάνη.

«Είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα αυτό, μέσα από μία μερική οπτική, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους, ανάλογα με τα συναισθήματά τους, ή ανάλογα και με τις επιδιώξεις τους» δικαιολόγησε τις αντιδράσεις με αφορμή ερώτημα για τις αιχμές Σαμαρά κατά της κυβέρνησης, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν αναφέρομαι στον πρώην Πρωθυπουργό, για να μη γίνει καμία παρανόηση», πριν συνεχίσει την επιχείρηση δικαιολόγησης της κυβέρνησης για την απόφαση να κηδευτεί ο Γλύξμπουργκ ως ιδιώτης, με πρόσχημα -για μία ακόμα φορά- ακόμα και τις εκλογές.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό» προέταξε, επικαλούμενος στις δικαιολογίες του πως «δεν είναι καιρός να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν», υποστηρίζοντας πως ζητούμενο για την κυβέρνηση που εκπροσωπεί «είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι η διαχείριση του παρελθόντος».

Στη συνέχεια, το documentonews.gr του έθεσε ερώτημα για την δήλωση-πρόκληση του Μάκη Βορίδη που έκανε λόγο για «Βασιλέα Κωνσταντίνο» στο συλλυπητήριο μήνυμά του, τονίζοντας πως «ο άνθρωπος αυτός είναι που θα διενεργήσει τις εκλογές», με τον Γ. Οικονόμου να αποφεύγει να τοποθετηθεί και να αρκείται σε ένα γενικόλογο «η ελληνική Δημοκρατία είναι μια πολύ ώριμη, πολύ σταθερή, πολύ δυνατή, πολύ ανθεκτική, σύγχρονη, αστική, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη Δημοκρατία», καταλήγοντας πως «δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν».

Αμυντικός από την άλλη πλευρά εμφανίστηκε και όταν ερωτήθηκε για ποιον λόγο, αφού ο Γλύξμπουργκ κηδεύεται ως ιδιώτης η κυβέρνηση σπεύδει να εκπροσωπηθεί επισήμως από την υπουργό Πολιτισμού.

«Ο τέως Βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές. Όλα θα γίνουν με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στους θεσμούς, με την ωριμότητα που έχουμε και που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε την κατάσταση αυτή η ελληνική Δημοκρατία» δικαιολογήθηκε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα «συνολικά, θεσμικά και ολιστικά».

Documento Newsletter