Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε σήμερα ενοχή για τον Περικλή και την Ηριάννα (που παραμένουν στη φυλακή από την 1η Ιουνίου του 2017), ενώ η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.
«Είναι αναρχικοί άρα είναι ένοχοι»
Η εισαγγελέας της έδρας ξεκίνησε την αγόρευση της μιλώντας για τον… εαυτό της.
Αναφερόμενη στην μετάδοση της δίκης από τα ΜΜΕ έκανε λόγο για ανακριβή δημοσιεύματα με στόχο τη «δολοφονία του χαρακτήρα της».
Τόνισε ότι η ίδια «δεν ζήτησε ποτέ δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους κατηγορούμενους» ενώ έριξε και την… μπηχτή της προϊδεάζοντας γι αυτό που θα ακολουθούσε.
Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν εκτιμώ ανθρώπους που στα δύσκολα εγκαταλείπουν τις αξίες τους».
Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης και την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, καταδεικνύοντας ότι δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τους ειδικούς σχετικά με το ζήτημα του DNA, υποστήριξε ότι:
- Είναι αξιόπιστη η έκθεση και το εργαστήριο της ΕΛΑΣ, ενώ οι πραγματογνώμονες μάρτυρες (Φύτρου, Φιτσιάλος) δεν κατέστησαν αρκετά πειστικές τις καταθέσεις τους.
- Το DNA δεν είναι τα μοναδικό στοιχείο που συνδέει τους κατηγορούμενους με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
Αναφερόμενη μάλιστα η εισαγγελέας στην κατάθεση πρώην στελέχους της αστυνομίας και δη της Διεύθυνσης που εξέτασε τα περίφημα “δείγματα” DNA , και o οποίος εισέφερε ολόκληρη ανάλυση στο δικαστήριο καταρρίπτοντας την αξιοπιστία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε εν προκειμένω είπε χαρακτηριστικά ότι ο μάρτυρας κινήθηκε με εμπάθεια κατά της νυν επικεφαλής της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι σχέσεις των κατηγορουμένων με μέλη των Πυρήνων δεν είναι απλώς φιλικές αλλά υπάρχει …θερμός εναγκαλισμός.
«Οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί, άσχετα αν το αρνούνται» είπε η εισαγγελέας και τόνισε ότι φίλοι των δυο κατηγορουμένων είναι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης (σσ ανγνοώντας τις αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τόσο για τον σύντροφο της Ηριάννας όσο και για άλλους νέους που είχαν κατηγορηθεί).
Μάλιστα η εισαγγελέας είχε την δική της εξήγηση ακόμα και για τα …σταυρουδάκια που βρέθηκαν μεσα στο κιβώτιο με ττα περίφημα όπλα της Πολυτεχνειούπολης, είχε η εισαγγελέας της έδρας.
Κατά την εκτίμηση της , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για όπλα αντιεξουσιαστών , γιατί οι «τρομοκράτες» αγοράζουν όπλα από ποινικούς και γι’ αυτό ξέμειναν τα θρησκευτικά σύμβολα στο πακέτο! (αναλυτικά την αγόρευση της Εισαγγελέως και την υπόλοιπη διαδικασία μεταδίδει το omniaTV/The Case)
Κατά την προηγούμενη δικάσιμο, έμπειροι βιολόγοι- γενετιστές αποδόμησαν πλήρως, καταθέτοντας στο δικαστήριο την δήθεν «ένδειξη» που πρωτοδίκως έγινε …απόδειξη και οδήγησε στον εγκλεισμό των δύο νέων αυτών παιδιών. Σύμφωνα με την μαρτυρία τους η ταυτοποίηση από την βιολόγο της ΕΛΑΣ των αμφιλεγόμενων δειγμάτων DNA έγινε με τρόπο ενάντια στην διεθνή επιστημονική κοινότητα διότι το δείγμα ήταν χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας.
«Το DNA είναι κακής ποιότητας, δηλαδή σπασμένο και κατακερματισμένο και δεν μπορούν να διαβαστούν και οι 16 γενετικοί τύποι», τόνισε ο βιολόγος κ. Φιτσιάλος.
“Όχι μόνο δεν είναι σίγουρο αν πρόκειται για την Ηριάννα, αλλά προκύπτει ότι δεν είναι», είπε κατηγορηματικά ο μάρτυρας.
Διαβάστε επίσης: Η καταδίκη και ο εγκλεισμός – Το χρονικό
Ιδιαίτερα σημαντική όμως, καθώς καταδεικνύει τα μεγάλα και ύποπτα κενά της υπόθεσης, ήταν και η επισήμανση του, ότι το DNA του μάρτυρα που βρήκε τα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη και τα έπιασε “με γυμνά χέρια”, δεν βρέθηκε πουθενά. Ο κ. Φιτσιάλος μάλιστα υπογράμμισε στην κατάθεση του ότι “κάτι δεν πάει καλά” και ότι “είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί αυτό και να μην βρεθεί ούτε ένα κύτταρο του ανθρώπου αυτού”.
Για να δούμε όμως,τι έχει συμβεί με αυτόν τον περίφημο μάρτυρα, τον εμφανιζόμενο ως μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα της μεταφοράς του περίφημου κιβώτιου με τα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη που παραμένει άφαντος, ήδη από το δικαστήριο του πρώτου βαθμού.
Πρόκειται για τον Γ. Παπαλάμπρο, ο οποίος έχει δώσει τρεις καταθέσεις στην αντιτρομοκρατική και μία στον εφέτη ειδικό ανακριτή της υπόθεσης, αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε πρωτοδίκως ούτε και τώρα στο Εφετείο , χωρίς όμως ποτέ να τεθεί από τους δικαστές θέμα βίαιης προσαγωγής του παρότι όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από την μαρτυρία του συγκεκριμένου ανθρώπου.
ΑΦΑΝΤΟΣ…
Ο Γ. Παπαλάμπρος εμφανίζεται να παρουσιάζεται αυτοβούλως στις 18 Νοέμβρη του 2011 στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας , όπου κατέθεσε ότι την ίδια μέρα είχε δει στην Πολυτεχνειούπολη του Δήμου Ζωγράφου έναν άνδρα να μεταφέρει ένα κουτί και να το θάβει. Έδωσε τρεις καταθέσεις στην Κρατική Ασφάλεια (στις 18, 19 και 28 Νοέμβρη του 2011) καθώς και μία κατάθεση στον εφέτη- ειδικό ανακριτή, στις 8 Μαρτίου του 2013.
Στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού που κατέληξε στην καταδίκη της Ηριάννας και του Περικλή σε κάθειρξη 13 ετών και στον εγκλεισμό τους στις φυλακές, ο περιβόητος μάρτυρας δεν εμφανίστηκε και αναγνώστηκε η κατάθεση του στον ανακριτή.
Ο μάρτυρας δεν εμφανίστηκε όμως ούτε και στο Εφετείο.
Μάλιστα στην συνεδρίαση της 10ης Μαίου του 2018, οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο νέων, Μαρίνα Δαλιάνη και Νίκος Δαμασκόπουλος, ζήτησαν από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να κλητευθεί ο Γ. Παπαλάμπρος.
Ο μάρτυρας όμως δεν εμφανίστηκε ούτε στην επόμενη συνεδρίαση και όπως λέχτηκε από έδρας δεν διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του για να μην καθυστερήσει η δίκη τη στιγμή μάλιστα που οι δύο κατηγορούμενοι παραμένουν κρατούμενοι .
Διαβάστε επίσης: «Η παράλογη ιστορία της Ηριάννας» – Ένα βίντεο από τους φίλους της
Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ
Σύμφωνα λοιπόν με τις καταθέσεις του λαλίστατου αρχικά μάρτυρα , στις 18.11.2011 και γύρω στις 16.00 είδε έναν άντρα ύψους γύρω στο 1,80 (τον οποίο όμως δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει) να κουβαλάει ένα κιβώτιο μέσα στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και όταν στη συνέχεια επέστρεψε και έφυγε με ένα βαν δεν κρατούσε πια το περίφημο κιβώτιο.
Την επομένη κιόλας ημέρα κι αφού μετά την μαρτυρία του έσπευσε η αντιτρομοκρατική στον χώρο, βρήκε και ξέθαψε το κιβώτιο που περιείχε όπλα ( μαζί με διάφορα θρησκευτικά σύμβολα, όπως έχουμε επισημάνει από το Documentonews, γεγονός που ποτέ δεν αξιολογήθηκε ανάλογα από τα δικαστήρια) .
Τότε , δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου του 2011 λήφθηκαν και τέσσερις φωτογραφίες που δείχνουν καθαρά ότι στο κουτί και στο καπάκι του το χώμα που βρέθηκε είναι ξερό, γεγονός που – όπως επισημαίνει η πλευρά των δύο κατηγορουμένων – προκαλεί εύλογες απορίες καθώς εάν είχε θαφτεί λίγες μόλις ώρες πριν θα έπρεπε να είναι ακόμα νωπό.
Ο ίδιος ο μάρτυρας, στην πρώτη του κατάθεση, στις 18 Νοέμβρη του 2011, ισχυρίστηκε: «Από περιέργεια, μετά τριάντα λεπτά περίπου, ακολούθησα τον δρόμο που είχε κάνει προηγουμένως αυτός ο άνδρας και κατέληξα σε σημείο το οποίο ήταν φρεσκοσκαμμένο και από το οποίο είχε μείνει ακάλυπτη η μία άκρη του μεταλλικού κιβωτίου. Αμέσως το ξέθαψα». Η φωτογραφία όμως του κουτιού, που βγήκε στις 19 Νοέμβρη, τον διαψεύδει, καθώς τα ίχνη του χώματος φαίνονται πεντακάθαρα ότι είναι στεγνά και όχι νωπά
Στον εφέτη –ειδικό ανακριτή Δ. Μόκκα, που κατέθεσε στις 8 Μάρτη του 2013, ο Γ. Παπαλάμπρος είπε:
«Αμέσως το ξέθαψα (σ.σ. το κουτί), το άνοιξα και είδα μέσα ότι είχε σακούλες απορριμμάτων, μέσα στις οποίες υπήρχαν όπλα τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτα.
Ερώτηση: Στη συνέχεια τι κάνατε;
Απάντηση: « Αφού είδα τα όπλα…».
Και το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει– όπως επισημάνθηκε και από τον μάρτυρα βιολόγο- είναι πώς εάν είχε δει τα όπλα, που ήταν τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτα, όπως ισχυρίζεται, γιατί δεν βρέθηκαν πουθενά – έστω εξωτερικά- και δικά του αποτυπώματα και βιολογικό υλικό ;
Οι βιολόγοι πάντως που εξετάστηκαν από το εν εξελίξει δικαστήριο και κατέθεσαν στις 24 Μάη ήταν κατηγορηματικοί σε ότι αφορά τα «ευρήματα» για την Ηριάννα και τον Περικλή, αφού πρώτα έκαναν «φύλλο και φτερό» τις Εκθέσεις Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της βιολόγου-αστυνομικής υποδιευθύντριας κ. Μεθενίτη.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές τους θέσεις:
♦ Μπορούμε να μιλάμε για ταυτοποίηση του βιολογικού υλικού ενός ανθρώπου που κατηγορείται με το βιολογικό υλικό που βρέθηκε σε ένα πειστήριο, μόνο στην περίπτωση που ταυτίζονται και οι 16 γενετικοί τόποι και όλα τα αλληλόμορφα. Είναι απαράδεκτο επιστημονικά να μιλάμε για «μερικό γενετικό τύπο» (προφίλ).
♦ Ακόμα και όταν ταυτίζονται οι γενετικοί τόποι και τα αλληλόμορφα, αυτό δε σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος ήρθε σε επαφή με το πειστήριο. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία.
♦ Σε περιπτώσεις μειγμάτων βιολογικού υλικού περισσότερων των δύο ατόμων, αυτό δεν εξετάζεται αλλά πετιέται στα σκουπίδια.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί για άλλη μια φορά, ότι στη σακούλα με τις σφαίρες που αποδόθηκαν στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (και κατόπιν στην Ηριάννα και στον Περικλή), είχαν βρεθεί μια σειρά από θρησκευτικά σύμβολα, που κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε μέλη της ΣΠΦ ή σε αντιεξουσιαστές και τους αποκαλούμενους αντάρτες πόλης .