Ενωτικός Κασσελάκης κόντρα στις τάσεις φυγής

Ενωτικός Κασσελάκης κόντρα στις τάσεις φυγής

Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή και οι γρίφοι για το συνέδριο

Μια εσωκομματική κρίση που βαθαίνει μέρα με τη μέρα εξελίσσεται στην Κουμουνδούρου, καθώς στελέχη και μέλη που διαφωνούν με την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιμένουν στις αντιδράσεις τους. Οι αποχωρήσεις –όχι μαζικές προσώρας– και οι εμπρηστικές τοποθετήσεις στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης προοιωνίζονται αργά ή γρήγορα, κατά κύμα ή συντεταγμένα, την εκδήλωση φυγόκεντρων τάσεων. Κι αυτό παρά τις κατευναστικές τοποθετήσεις του νέου προέδρου, ο οποίος πέντε ημέρες μετά την εκλογή του κάλεσε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης σε συγκλίσεις με συντροφικότητα, προσδιορίζοντας τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της «πατριωτικής σύγχρονης Αριστεράς».

Δύο ζητήματα τίθενται ως casus belli για την εσωκομματική αντιπολίτευση: η σύγκληση συνεδρίου και η συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Πάντως, όποια διαδικασία κι αν ακολουθηθεί, οι αποχωρήσεις δεν θα σταματήσουν, αν και μπορεί να καθυστερήσουν ή να φρεναριστούν. Οπως έλεγε στο Documento κορυφαίο στέλεχος από την εσωκομματική αντιπολίτευση, «πρόκειται για μετάλλαξη του κόμματος, για αποαριστεροποίηση. Υπάρχουν πια πολιτικό και ψυχικό κενό, πολιτική και ψυχική απόσταση».

Είναι ενδεικτική για το κλίμα η απάντηση στο ερώτημα αν είναι παράδοξο να αποδέχονται και να συμμετέχουν σε μια εκλογική διαδικασία και μετά να αρνούνται το αποτέλεσμά της επειδή δεν τους αρέσει το πρόσωπο που επέλεξαν οι εκλογείς. «Οποιοσδήποτε άλλος θα ήταν αποδεκτός, όχι όμως κάποιος που αιφνιδιαστικά ήρθε από το πουθενά. Εδώ πρόκειται για αποαριστεροποίηση μέσω μιας πολιτικής αεροπειρατείας ενός αγνώστου…» σημείωσε συνομιλητής μας.

Ρήξεις και γέφυρες

Στελέχη της Ομπρέλας και ορισμένα μέλη που ψήφισαν την Εφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήδη μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους ύστερα από διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη. Σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Φίλης που βγήκε μετωπικά με χαρακτηρισμούς κατά Κασσελάκη και συγκρίσεις με Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλούν για αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού και προσδίδουν χαρακτήρα ταυτοτικό και υπαρξιακό στο όλο ζήτημα.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως και καταδεικνύει τις διαφορετικές προσλαμβάνουσες για την εκλογή στη νέα ηγεσία ότι στελέχη όπως η Σία Αναγνωστοπούλου, που δεν στήριξε τον Στέφ. Κασσελάκη στην εκλογή του, δεν συμμερίζονται τις προσωπικές βολές εναντίον του.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το επιτελείο Αχτσιόγλου και στελέχη που τη στήριξαν στην κούρσα διαδοχής κλίνουν προς την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουν στο κόμμα και να δίνουν πολιτικά τη μάχη των ιδεών και της πολιτικής θέσης τους εντός Κουμουνδούρου. Προτάσσουν την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης για συνέδριο τον Νοέμβριο του 2023 και ζητούν τη σύγκληση των συλλογικών κομματικών οργάνων για τις όποιες αποφάσεις της νέας ηγεσίας για αλλαγές προσώπων σε θέσεις ευθύνης. Η αιχμή είναι εμφανής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με διαρροές, ο Στέφ. Κασσελάκης, προφανώς ύστερα από ζυμώσεις του επιτελείου του, «απολογήθηκε» για τον άκομψο τρόπο αντικατάστασης του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας Θανάση Θεοχαρόπουλου και του εκπροσώπου Τύπου Στέργιου Καλπάκη, που πληροφορήθηκαν μέσω ιστοσελίδων ότι παύονται από τη θέση τους. Το ζήτημα είχε αναδείξει νωρίτερα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Την ίδια ώρα ο Διονύσης Τεμπονέρας, που είχε ταχθεί υπέρ της σύγκλησης συνεδρίου ώστε να συζητηθούν θέσεις και αντιθέσεις πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις να αναλάβει καθήκοντα σε συλλογικά όργανα υπό τη νέα ηγεσία. Στόχος του, να προχωρήσει ενωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα και βέβαια θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τις συνεδριακές διαδικασίες, με δεδομένο άλλωστε ότι προ των εκλογών είχε κατεβάσει πρόταση να εκλέγεται από το συνέδριο ο γραμματέας του κόμματος.

Ορόσημα η ΚΕ και το συνέδριο

Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη, ο οποίος στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star ως προέδρου απάντησε για τη σύγκληση του συνεδρίου: «Δεν ξέρω, θα συνεδριάσουν τα όργανα πρώτα και θα δούμε». Πάντως, όπως όλα δείχνουν, θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία για αλλαγές προσώπων σε κομματικές θέσεις. Ηδη η κοινοβουλευτική ομάδα θα συνεδριάσει στις 5 Οκτωβρίου για «ανασχηματισμό» στους τομείς. Ο ενωτικός ρόλος του Σωκράτη Φάμελλου είναι κομβικός. Προς τα τέλη Οκτωβρίου, μετά και τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή. Μετά τις συλλογικές αποφάσεις ο Στέφ. Κασσελάκης, γύρω στις γιορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει τη στρατιωτική θητεία του. Στο μεταξύ θα ταξιδέψει στην Κύπρο, στο πρώτο εκτός Ελλάδας επίσημο ταξίδι του (3-5 Οκτωβρίου) ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Είμαι υπηρέτης του κόμματος και όχι ιδιοκτήτης»

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Στέφ. Κασσελάκης θα έχει συνάντηση με τον Ν. Φίλη – ήδη έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά. Ηδη με τοποθετήσεις του επισήμανε ότι «θα σεβαστώ 100% και το καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα, με δεσμεύουν», τονίζοντας όμως παράλληλα ότι τα όργανα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Μάλιστα, παρατηρητές και αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναφορά – αιχμή Κασσελάκη. Σημείωσε ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του κόμματος αλλά υπηρέτης του για λύσεις που ζητά ο κόσμος και συμπλήρωσε: «Εγώ είμαι εδώ να υπηρετήσω αυτό, όχι να έχω μια τάση μέσα σε ένα κόμμα και να παριστάνω ότι είμαι κάτι το ιδιαίτερο. Το αντίθετο: πρέπει όλοι να έχουμε γείωση στα θέματα».

 

Documento Newsletter