Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου για Κουκάκη: «Η ερευνητική δημοσιογραφία δεν είναι εθνική απειλή»

Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου για Κουκάκη: «Η ερευνητική δημοσιογραφία δεν είναι εθνική απειλή»

Το ζήτημα της ελευθερίας του ΤΥΠΟΥ στην Ελλάδα έχει κινήσει όχι μόνο το εγχώριο, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον, με τον ξένο Τύπο να δημοσιεύει σχετικά με τις παρακολουθήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου σε ανακοίνωσή της όχι μόνο καταδικάζει την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη απ΄ την ΕΥΠ για «λόγους εθνικής ασφάλειας» (sic!) αλλά και την δια χειρός Μητσοτάκη  αλλαγή του νόμου ώστε να απαγορεύεται στην Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας των Επικοινωνιών «να ενημερώνει τους πολίτες ότι ήταν υπό παρακολούθηση».

Η ΕΑΞΤ καταδικάζει επίσης μιας δεύτερη περίπτωση παρακολούθησης δημοσιογράφου: εκείνη του Σταύρου Μαλιχούδη. Κλείνει το δελτίο της λέγοντας «Το ερευνητικό ρεπορτάζ δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως πιθανή εθνική απειλή, ειδικά σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται από το νόμο και το σύνταγμα».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΑΞΤ για την παρακολούθηση δημοσιογράφων.

Παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι άλλος ένας δημοσιογράφος ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Reporters United» , απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η ΕΥΠ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες του συναδέλφου μας Θανάση Κουκάκη, ο οποίος τότε ερευνούσε ζητήματα που αφορούσαν Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αφού ο Κουκάκης υποψιάστηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και κατέθεσε καταγγελία στην Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η ΕΥΠ σταμάτησε να τον παρακολουθεί. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, με αναδρομική ισχύ, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ, να ενημερώνει τους πολίτες ότι ήταν υπό παρακολούθηση.

Ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Κουκάκης βρέθηκε στο στόχαστρο του πανίσχυρου κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator, όπως αποκάλυψε το «Inside Story». 

Να σημειωθεί ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες ότι άλλος ένας ρεπόρτερ, ο Σταύρος Μαλιχούδης, ήταν επίσης υπό παρακολούθηση από το κράτος.

Η ΕΑΞΤ καταδικάζει απερίφραστα κάθε αδικαιολόγητη παρακολούθηση δημοσιογράφων από τις κρατικές αρχές. Το ερευνητικό ρεπορτάζ δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως πιθανή εθνική απειλή, ειδικά σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται από το νόμο και το σύνταγμα.

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της δικαστικής έρευνας για το θέμα αυτό και αναμένουμε άμεσες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές.

Documento Newsletter