Ενός Brexit μύριες αλλαγές έπονται…

Ενός Brexit μύριες αλλαγές έπονται…

Η έξοδος από την ΕΕ αλλάζει τον χάρτη του αγγλικού ποδοσφαίρου

Η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς το Brexit είναι μια πραγματικότητα η οποία σε πολλούς τομείς της ζωής θα αποδειχτεί σκληρή, ενώ η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων θα αλλάξει δραστικά είτε έμμεσα είτε άμεσα…

Οπως σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, έτσι και στον αθλητισμό οι αλλαγές που επιφέρει το Brexit είναι πολλές και σημαντικές. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, τα μέχρι το τέλος του 2020 δεδομένα αλλάζουν άρδην καθώς ισχύουν πλέον νέα μέτρα και σταθμά με ό,τι συμβαίνει στις συνεργασίες με χώρες εκτός ΕΕ.

Πλέον για το αγγλικό ποδόσφαιρο, κατά πολλούς το κορυφαίο στον κόσμο, οι αλλαγές κυρίως σε επίπεδο μεταγραφών και άδειας εργασίας στους συλλόγους είναι σημαντικότατες και μια σειρά από περιορισμούς έρχεται να επιβάλει νέο καθεστώς στην ισχύουσα ποδοσφαιρική νομοθεσία.

Η αστραφτερή Πρέμιερ Λιγκ αλλά και τα μικρότερα επαγγελματικά πρωταθλήματα θα υποστούν τους φραγμούς που θα μπουν στις συνεργασίες με ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Και να θυμίσουμε εδώ πως με την είσοδο μεγάλων ξένων ποδοσφαιριστών και προπονητών το αγγλικό πρωτάθλημα εκτοξεύτηκε σε μεγάλα ύψη με τα ανάλογα αστρονομικά κέρδη. Η έξοδος όμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλάζει αυτά τα δεδομένα.

Περιορισμοί για τους πολλούς

Τόσο στην Πρέμιερσιπ όσο και στη δεύτερη τη τάξει Τσάμπιονσιπ εργάζονται δεκάδες προπονητές και ποδοσφαιριστές από όλο τον κόσμο. Αρκούσε το κοινοτικό διαβατήριο για τους εκτός Ευρώπης παίκτες για να βρουν ομάδα στο νησί. Ομως τώρα μπαίνουν περιορισμοί σε όλους όσοι θελήσουν πλέον να βρουν ομάδα στην Αγγλία.

Από την Πρωτοχρονιά λοιπόν τέρμα η ελεύθερη είσοδος στην Αγγλία. Κι αν οι πολίτες της Ευρώπης χρειάζονται βίζα για να εργαστούν εκεί, στο ποδόσφαιρο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας (FA), η διοργανώτρια Πρέμιερ Λιγκ και η αγγλική επαγγελματική ένωση ποδοσφαίρου (EFL) συναποφάσισαν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί οποιοσδήποτε θελήσει να βρει δουλειά σε κάποιο σύλλογο, σε οποιοδήποτε πόστο: είτε ποδοσφαιριστής είτε προπονητής, είτε στο τεχνικό ή σε άλλο τιμ ενός κλαμπ. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με τον «Guardian», οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές πλέον εξισώνονται με αυτούς από τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Κοινοπολιτείας (οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία είναι η Κύπρος και η Μάλτα). Για ποδοσφαιριστές ή προπονητές οι οποίοι είναι εγνωσμένης αξίας, με πολλά χιλιόμετρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα και φυσικά και στα αγγλικά δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Ομως για τους πολλούς και κυρίως για Ευρωπαίους ή άλλους ξένους παίκτες που θα θελήσουν να παίξουν μπάλα σε αγγλικό σύλλογο οι περιορισμοί είναι πολλοί και αρκετά περίπλοκοι.

Point system για τους υποψηφίους

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αξιολόγησης, κάτι σαν point system, με το οποίο θα προσμετρούνται τα πάντα στο βιογραφικό του ενδιαφερομένου ή του υποψήφιου μεταγραφικού στόχου μιας αγγλικής ομάδας. Πού αγωνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, πόσο καιρό, σε ποιο επίπεδο, σε ποια πρωταθλήματα είχε συμμετοχή, αν είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του, πόσων χρόνων είναι… τα πάντα. Κάτι σαν εξονυχιστικός έλεγχος ή σαν συνέντευξη για να βρεις δουλειά σε μεγάλη εταιρεία!

Υστερα από όλα αυτά, όσοι ποδοσφαιριστές πιάνουν το απαιτούμενο όριο των 15 πόντων θα παίρνουν άδεια εργασίας από την αρμόδια επιτροπή (GBE), η οποία αποτελείται από μέλη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Πρέμιερ Λιγκ, της επαγγελματικής ένωσης ποδοσφαίρου και του υπουργείου Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους κριτήρια, ο «Guardian» αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν είχαν γνώμονα να μην υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων και γίνουν άνω κάτω τα πρωταθλήματα. Ετσι, όσοι ποδοσφαιριστές έχουν εμφανιστεί έστω μία φορά σε φύλλο αγώνα του γερμανικού, του γαλλικού, του ισπανικού και του ιταλικού πρωταθλήματος (μαζί με το αγγλικό είναι τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ανήκουν στο πρώτο επίπεδο) πιάνουν αμέσως δώδεκα πόντους. Η παρουσία στον πάγκο (κι ας μην έχει αγωνιστεί) σε παιχνίδι Champions League δίνει άλλους πέντε πόντους. Αν η ομάδα μάλιστα φτάσει στον τελικό, οι πέντε πόντοι γίνονται δέκα.

Επίσης, παίκτης άνω των 21 χρόνων από χώρα που βρίσκεται στις πρώτες 50 της κατάταξης της FIFA και έχει παίξει στο 70% των αγώνων της εθνικής του ομάδας τα τελευταία δύο χρόνια επίσης θα παίρνει απευθείας την πολυπόθητη άδεια. Ομως ακόμη κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα για πολλούς καλούς ή ταλαντούχους ποδοσφαιριστές από χώρες εκτός 50άδας που σκόπευαν να παίξουν στην Αγγλία, αφού υπάρχουν τέτοιοι παίκτες από χώρες όπως οι Βοσνία, Φινλανδία, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Βουλγαρία και φυσικά παίκτες από την Ελλάδα.

Αν ένας Ελληνας διεθνής ψάξει για ομάδα στο νησί, θα πρέπει να ξέρει πως η εθνική του δίνει δύο βαθμούς. Ομως το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας είναι αξιολογημένο στο 4ο επίπεδο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων κι αυτό δίνει μόλις έξι βαθμούς αν έχει μία μόνο συμμετοχή, ενώ αν αγωνίζεται καιρό θα πάρει άλλους έξι πόντους. Σύνολο δώδεκα συν δύο από την εθνική φτάνει τους 14 και υπολείπεται άλλος ένας για να πάρει τη σχετική άδεια εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι μόνο αν έχει παίξει σε όμιλο του Champions League, θα μπορέσει να μαζέψει τον μαγικό αριθμό «15» για να πάρει την άδεια.

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει ο «Guardian», μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι ομάδες που επενδύουν σε ταλαντούχους παίκτες από χαμηλές κατηγορίες προηγμένων χωρών ή από πρωταθλήματα που δεν έχουν υψηλή αξιολόγηση.

Οπως για παράδειγμα η Αρσεναλ που με το περίφημο σκάουτινγκ που κάνει στην Αφρική μαζεύει πιτσιρικάδες 12-15 χρόνων και τους αναδεικνύει, επανδρώνοντας έτσι το ρόστερ της με κάποιους από αυτούς.

«Παράθυρα» για παίκτες και προπονητές

Ομως δεν είναι όλα δύσκολα με τα νέα δεδομένα. Κι αυτό γιατί ανοίγουν έτσι διάφορα «παράθυρα» για να ξεπεραστούν πολλές από τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος παίκτης από άλλη ήπειρο να ενδιαφέρει τη Λίβερπουλ. Τον αγοράζει και τον δίνει δανεικό ή υπό άλλους όρους σε μια ομάδα της Ολλανδίας, η οποία παίζει στην Ευρώπη. Ο παίκτης πιάνει τους πόντους που χρειάζονται και επιστρέφει στη Λίβερπουλ για να αγωνιστεί κανονικά την επόμενη σεζόν.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, τέτοια «παράθυρα» αναμένεται να ανοίξουν πολλά κατά τη διάρκεια των δύο μεταγραφικών περιόδων και παράλληλα πιστεύεται πως θα ανοίξουν για τα καλά οι συνεργασίες των αγγλικών συλλόγων με ομάδες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους προπονητές τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Εδώ χρειάζεται ένας προπονητής να έχει δουλέψει δύο χρόνια σερί ή 36 μήνες την τελευταία πενταετία σε πρωτάθλημα αξιολογημένο στα πέντε πρώτα επίπεδα. Κι εδώ για παράδειγμα, ο Πέδρο Μαρτίνς θα μπορούσε να δουλέψει εύκολα στην Αγγλία. Στα κριτήρια που χρειάζεται ακόμη να διαθέτει ένας κόουτς είναι το δίπλωμα UEFA Pro και μια σχετικά καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ακόμη και με αυτά τα ευνοϊκά κριτήρια ο Μαρσέλο Μπιέλσα ίσως δεν θα μπορούσε να εργαστεί στη Λιντς αν η ομάδα ενδιαφερόταν τώρα να τον αποκτήσει…

Για τους συνεργάτες των προπονητών απαιτείται δίπλωμα σχετικό με τις αθλητικές επιστήμες (π.χ. προπονητής, γυμναστής, φυσιοθεραπευτής, αθλίατρος, αθλητικός ψυχολόγος, στατιστικολόγος) και εμπειρία πέντε ετών στα πρωταθλήματα που ανήκουν στα πέντε πρώτα επίπεδα των εθνικών πρωταθλημάτων.

Ετικέτες

Documento Newsletter