Ενόργανη γυμναστική: Η επιστολή-καταγγελία παραμένει στο συρτάρι

Ενόργανη γυμναστική: Η επιστολή-καταγγελία παραμένει στο συρτάρι

Την περασμένη Τετάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα (6 Απριλίου του 2021) που 22 αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής με επιστολή που έστειλαν στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατήγγειλαν σε βάρος τους κακοποιήσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανιστήρια από προπονητές και προπονήτριές τους από τη δεκαετία του 1980 μέχρι τα τελευταία χρόνια, σοκάροντας την κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό με τις μαρτυρίες τους.

Την επόμενη μέρα η διοίκηση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ), υπό τον νέο πρόεδρο Αθανάσιο Σταθόπουλο, προέβη σε ανακοινώσεις περί εξυγίανσης και αποκάλυψης της αλήθειας, όμως, αν και συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την πολύκροτη υπόθεση, ακόμη δεν έχουν αποδοθεί πειθαρχικές ευθύνες στους καταγγελλόμενους και η ζωή συνεχίζεται στην ΕΓΟ σαν να μη συνέβη το παραμικρό: ορισμένοι από τους φερόμενους ως δράστες αξιόποινων πράξεων εργάζονται κανονικά στην ομοσπονδία και άλλοι σε εκπαιδευτικά ιδρύματα!

Οι αθλήτριες όμως που κατέθεσαν τις φρικτές εμπειρίες τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έγιναν περισσότερες, καθώς μετά τη συγκλονιστική μαρτυρία της ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου το κίνημα #MeToo άρχισε να γιγαντώνεται. Ομως τα αδικήματα παραγράφηκαν (συνέβησαν από το 1985 έως και τη δεκαετία του 2000), οι φερόμενοι ως δράστες παραμένουν άφαντοι, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία, η ΕΓΟ βολεύτηκε από την παραγραφή και ο φάκελος με την υποτιθέμενη έρευνα για πειθαρχικές κυρώσεις σε όσους προέβησαν σε φρικαλεότητες παραμένει ερμητικά κλειδωμένος σε κάποιο συρτάρι της ομοσπονδίας.

Τα στοιχεία

Με βάση και τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υφυπουργείο Αθλητισμού:

– Συνολικά 37 αθλήτριες κι ένας αθλητής κατήγγειλαν τις φρικτές εμπειρίες τους στον χώρο.

– Οι καταγγελλόμενοι (προπονητές, προπονήτριες, παράγοντες) που φέρονται να είχαν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές είναι συνολικά 38. – Ανάμεσα στους 38 που καταγγέλλονται φέρεται να βρίσκεται ακόμη κι ένας καθηγητής πανεπιστημίου! – Σχεδόν οι μισοί από τους 38 παραμένουν εν ενεργεία προπονητές στον χώρο και μάλιστα εργάζονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

– Πέντε από τους καταγγελλόμενους φέρεται να συνεργάζονται ακόμη με την ΕΓΟ μέσω των εθνικών ομάδων. – Αρκετοί από τους καταγγελλόμενους εργάζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΦΑΑ).

Να θυμίσουμε ότι (όπως είχε δημοσιεύσει το Documento στις 9/1/22) η ΕΓΟ έστειλε τον περασμένο Απρίλιο στην ΕΦΙΠΗΔ τον φάκελο με τις αρχικές καταγγελίες, στις οποίες δεν υπήρχαν ακόμη ονόματα και διευθύνσεις των καταγγελλoμένων. Ο πλήρης φάκελος των καταθέσεων των αθλητριών με ονόματα και διευθύνσεις, που δόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές αργότερα, στάλθηκε στην ομοσπονδία στις 2829 του περασμένου Οκτώβρη αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Έχει δε τη σημασία του ότι στις 18 Ιανουαρίου, έπειτα από συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΓΟ, ο Λευτέρης Αυγενάκης τής ζήτησε να παραδώσει όλα τα στοιχεία στη Δικαστική Επιτροπή της ομοσπονδίας προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, αλλά παρότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Όπως άλλωστε έκανε η ομοσπονδία όσες φορές η Δικαστική Επιτροπή τής ζητούσε –μάταια– να της αποστείλει τα στοιχεία από τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε η βρόμικη αυτή ιστορία.

«Να λογοδοτήσουν»

Ο συνήγορος των αθλητριών που κατήγγειλαν την υπόθεση Αλέξανδρος Αδαμίδης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δημοσιοποίηση της επιστολής-καταγγελίας δήλωσε στο Documento:

«Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την κοινή καταγγελία των παιδιών της γυμναστικής αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αγώνας των παιδιών και οι στόχοι τους έχουν επιτευχθεί κατά τα δύο τρίτα. Αναφέρομαι στον πρώτο στόχο, που ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να υποστεί τα ίδια, δηλαδή κακοποιητικές συμπεριφορές, έστω και ένα παιδί με αφορμή την προπόνησή του. Σήμερα οι γονείς είναι ενημερωμένοι, τα παιδιά είναι υποψιασμένα και οι προπονητές έχουν τον νου τους. Παράλληλα, επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και ο δεύτερος στόχος των παιδιών, που ήταν η θέσπιση κανόνων συμπεριφοράς παραγόντων και προπονητών με κώδικα δεοντολογίας και ηθικής, όπως επιβλήθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία. Σημαντική επίσης είναι και η θέσπιση ποινολογίου για τις πειθαρχικές παραβάσεις των προπονητών, όπως επίσης και του Πειθαρχικού Κώδικα στα όργανα της ΕΓΟ. Ομως, δυστυχώς, οι καταγγελλόμενοι και καταγγελλόμενες, και ιδιαίτερα όσοι απ’ αυτούς ασχολούνται ακόμη με τον αθλητισμό, δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες που θα έπρεπε, παρά τις αντίθετες δηλώσεις προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού αθλητισμού. Είναι όμως ενθαρρυντικό ότι η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει ξεκινήσει διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών, κάτι που αναμένουμε πολύ σύντομα να πράξει και η Δικαστική Επιτροπή της ΕΓΟ. Αναμένουμε λοιπόν, ένα χρόνο μετά, να κληθούν πειθαρχικά οι καταγγελλόμενοι και οι καταγγελλόμενες και να λογοδοτήσουν στην αθλητική κοινωνία για τις ειδεχθείς πράξεις τους, τόσο οι ίδιοι όσο και εκείνοι που γνώριζαν και εθελοτυφλούσαν».

Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη έντεκα καταγγελίες αθλητριών που δεν έχουν πάει να καταθέσουν στον εισαγγελέα και μάλιστα λέγεται ότι κάποιες από αυτές δεν μπορούν να παραγραφούν γιατί τα καταγγελλόμενα συνέβησαν από το 2016 και μετά.

Documento Newsletter