Enola Gay: Το αεροσκάφος που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα κι έγινε διάσημο τραγούδι (Photos + Video)

Το Enola Gay είναι ίσως το πιο «διάσημο» πολεμικό αεροσκάφος. Από τα σπλάχνα του βγήκε η ατομική βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα κι έκανε διαχρονική πραγματικότητα την παγκόσμια πυρηνική απειλή.

Το Enola Gay, ένα Boeing B-29 Superfortress , πήρε το όνομά του από την Enola Gay Tibbets, μητέρα του πιλότου, συνταγματάρχη Paul Tibbets .

Στις 6 Αυγούστου 1945, στα τελικά στάδια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου , έριξε την ατομική βόμβα με την κωδική ονομασία ” Little Boy “, που προκάλεσε την ολική καταστροφή της Χιροσίμα.

Στη δεύτερη ατομική επίθεση, που είχε στόχο το Kokura, αλλά τελικά έπληξε το Ναγκασάκι, συμμετείχε ως αεροσκάφος αναγνώρισης καιρού.

Μετά τον πόλεμο, το Enola Gay επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου λειτουργούσε επιχειρησιακά από το Roswell Army Air Field, στο Νέο Μεξικό. Τον Μάιο του 1946, μεταφέρθηκε στο Kwajalein για τις πυρηνικές δοκιμές Operation Crossroads στον Ειρηνικό, αλλά δεν επιλέχθηκε τελικά να ρίξει τη δοκιμαστική βόμβα στην ατόλη Bikini.

Αργότερα εκείνο το έτος μεταφέρθηκε στο Ινστιτούτο Smithsonian, όπου παρέμεινε πολλά χρόνια στο πάρκο των αεροπορικών βάσεων, εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και τους κυνηγούς σουβενίρ, πριν αποσυναρμολογηθεί και μεταφερθεί στο χώρο αποθήκευσης του Smithsonian, στο Suitland του Maryland το 1961.

Στη δεκαετία του 1980, ομάδες βετεράνων έκαναν έκκληση στο Smithsonian να εκτοξεύσει το αεροσκάφος, οδηγώντας σε μια επίπονη συζήτηση για την έκθεσή του χωρίς ένα σωστό ιστορικό πλαίσιο.

Το κόκπιτ καθώς και η μύτη του αεροσκάφους εκτέθηκαν στο National Air and Space Museum (NASM) στο κέντρο της Ουάσινγκτον, για την 50ή επέτειο του βομβαρδισμού το 1995, εν μέσω διαμάχης. Από το 2003, ολόκληρο το B-29 που έχει αποκατασταθεί παρουσιάστηκε στο Steven F. Udvar-Hazy Center της NASM.

Ο πιλότος, Paul Tibbets, πέθανε το 2007, σε ηλικία 92 ετών, στο σπίτι του στο Οχάιο, με το βαθμό του στραγητού.

Ο τελευταίος επιζήσας του πληρώματός του, Theodore Van Kirk , πέθανε στις 28 Ιουλίου 2014 στην ηλικία των 93 ετών.

Το 1980 το Enola Gay έγινε γνωστό και σε πολλούς που δεν το είχαν ακουστά, μέσω του ομώνυμου τραγουδιού των OMD (Orchestral Manoeuvres In The Dark).