Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Ινδονησία την Πέμπτη να εφαρμόσει ένα αυστηρότερο και ευρύτερο lockdown για την καταπολέμηση των αυξανόμενων κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση για άρση των περιορισμών από τον πρόεδρο της χώρας.
Η Ινδονησία έχει γίνει ένα από τα επίκεντρα της παγκόσμιας πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κρούσματα να πενταπλασιάζονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Αυτήν την εβδομάδα, οι ημερήσιοι θάνατοι έφτασαν τους 1.300, ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στον κόσμο.
Στην πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών περιορισμών ήταν καθοριστικής σημασίας και ζήτησε πρόσθετη «επείγουσα δράση» για την αντιμετώπιση των απότομων αυξήσεων των λοιμώξεων σε 13 από τις 34 επαρχίες της Ινδονησίας. «Η Ινδονησία αντιμετωπίζει επί του παρόντος πολύ υψηλό επίπεδο μετάδοσης και είναι ενδεικτικό της ύψιστης σημασίας της εφαρμογής αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, ιδίως περιορισμών κυκλοφορίας, σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο οργανισμός.
Σύμφωνα με το μερικό lockdown της Ινδονησίας, οι κοινωνικοί περιορισμοί όπως η εργασία από το σπίτι και τα κλειστά εμπορικά κέντρα περιορίζονται στα νησιά της Ιάβας και του Μπαλί και σε μικρές περιοχές της χώρας. Οι μεγάλοι τομείς της οικονομίας με κρίσιμη σημασία για την χώρα εξαιρούνται από τα περισσότερα ή μερικά από τα μέτρα του lockdown.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο ανακοίνωσε την χαλάρωση των περιορισμών από την επόμενη εβδομάδα, αναφέροντας επίσημα στοιχεία που δείχνουν πτώση των λοιμώξεων τις τελευταίες ημέρες, την οποία οι επιδημιολόγοι λένε ότι οφείλονται σε περαιτέρω μείωση των τεστ από τα ήδη λιγοστά που διεξάγονταν.
Η κυβέρνηση λέει ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε να λάβει χώρα σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων, με αυξημένη την ικανότητα νοσηλείας και αν η κοινωνική κατάσταση των κατοίκων το απαιτούσε. Ομάδες εργοδοτών έχουν προειδοποιήσει για μαζικές απολύσεις εάν δεν χαλαρώσουν οι περιορισμοί την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων μέτρων, θέλουν να επιτρέπεται σε όλο το επιχειρησιακό προσωπικό να εργάζεται σε γραφεία και εργοστάσια σε κρίσιμους και βασικούς κλάδους – συμπεριλαμβανομένων όλων των επιχειρήσεων, των ξενοδοχείων και των εταιρειών πληροφορικής που προσανατολίζονται στις εξαγωγές.