Εννιά μέτρα για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα σε συνθήκες… κορονοϊού

Με δέσμη εννιά μέτρων η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει σε πλήρη εγρήγορση τον δημόσιο τομέα, όπου οι εργαζόμενοι σηκώνουν μεγάλο βάρος ανάλογα τις υπηρεσίες όπου δραστηριοποιούνται και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την πανδημία. 

Το υπουργείο Εσωτερικών προβάλλει ως προτεραιότητα αφ΄ενός την προστασία της ζωής των εργαζομένων και αφ΄ετέρου την λειτουργία των υπηρεσιών Δημοσίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Σε συνέντευξη Τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι προϋπόθεση για να εξέλθουμε από αυτή την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες είναι να κινηθούμε όλοι με ψυχραιμία, ενότητα, αλληλεγγύη, πειθαρχώντας στις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων και στις κυβερνητικές αποφάσεις. Σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, με όλα τα υπουργεία, με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενώ υπογράμμισε ότι «βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμόδιους εκπροσώπους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τους οποίους υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία».

Διαβάστε επίσης: Τα μέτρα για του δημοσίους υπαλλήλους – Περισσότεροι από 15.000 έχουν πάρει αδεια ειδικού σκοπού

Τα εννιά μέτρα για το δημόσιο είναι τα εξής:

– Διευκόλυνση όλων των εργαζομένων γονέων με παιδιά έως 15 ετών με άδειες ειδικού σκοπού. Ήδη κάνουν χρήση αυτής της άδειας περίπου 15.000 χιλιάδες υπάλληλοι έως τις 18 Μαρτίου 2020.

  • – Δίνεται ειδική άδεια απουσίας σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου τομέα που κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έχουν ήδη βαριέςπαθήσεις όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι, οι οποίοι, πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους, σύμφωαν με υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας έχει ήδη υπογραφεί και προβλέπει τη δυνατότητα να εργαστούν, αν θέλουν, εξ αποστάσεως.

– Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e.presence μέσω των κωδικών του taxis, για συμμετοχή σε τηλεδιασκέψεις, επικοινωνία από απόσταση με τους προϊσταμένους ή τους άλλους εργαζόμενους που συνεργάζονται στην υπηρεσία τους. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει κατά προτεραιότητα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση, για να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξ αποστάσεως.

Κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει, κατόπιν οδηγιών, το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες εφόσον κριθεί απαραίτητο τις επόμενες ημέρες. Ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα εργασίας ως προς το ωράριο.

– Σε όλο το δημόσιο δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Οι εξαιρετικά επείγουσες

περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Αυτό θα ισχύσει και στα ΚΕΠ σύντομα, με μέριμνα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Μετατίθεται κατά 2 μήνες κάθε προθεσμία στο δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου αυτού του χρόνου η προθεσμία αιτήσεων για τα αδήλωτα τ.μ. Αιτήσεις οι οποίες κατατίθενται στους δήμους της χώρας και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

– Εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών καθώς και των νομικών τους προσώπων με συνεδρίαση όλων των συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς.

– Για την στήριξη των δήμων και των Περιφερειών και των εργαζομένων τους δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά και την προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας.

– Ενισχύεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με εργαζομένους των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, τα οποία δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στην στήριξη των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη από φάρμακα

από είδη πρώτης ανάγκης.