Βήμα βήμα προχωρούν οι εργασίες στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης Σερρών, με απώτερο στόχο να γίνει επισκέψιμο σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας.
Σε αυτή τη φάση, τίθενται σε προτεραιότητα τα έργα ανασχεδιασμένης υποστύλωσης του μνημείου. Η αρχική εσωτερική αντιστήριξη είχε γίνει σταδιακά κατά την διάρκεια της ανασκαφικής διαδικασίας, σε συνάρτηση με την αφαίρεση της αρχαίας εσωτερικής επίχωσης που γινόταν σιγά σιγά.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το τεύχος Διακήρυξης Συνοπτικού Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου σχετικά με τις «Εργασίες Ανασχεδιασμού της Στερεωτικής Διάταξης» (Αριθ. Πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΑΜ/30.1.2019). Στην αναλυτική έκθεση που περιλαμβάνεται σε αυτό, οι ειδικοί επιστήμονες εξηγούν γιατί «κατέστη απολύτως αναγκαία η μέριμνα τροποποίησης» και ενίσχυσης του υφιστάμενου συστήματος υποστύλωσης-αντιστήριξης για την προστασία του ταφικού μνημείου βάσει κανονιστικών προβλέψεων (κυρίως από πλευράς αντισεισμικής προστασίας), και υπολογισμών, για την αντιμετώπιση ακραίων συνθηκών περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι το ταφικό μνημείο «είναι δομημένο εν ξηρώ» και αποτελείται από 4 διακεκριμένους χώρους: την είσοδο με την κλίμακα , και τους τρεις διαδοχικούς θαλάμους, οι οποίοι στεγάζονται από καμάρα ημικυκλικής διατομής. Μελετήθηκε νέα αραιότερη διάταξη αλλά ισχυρότερη υποστύλωση και αντιστήριξη, με στόχο την εξασφάλιση του ταφικού μνημείου και την ευχερέστερη υλοποίηση των εργασιών δομικής αποκατάστασης και συντήρησής του. Τώρα ξεκινά η υλοποίησή των εργασιών στο ταφικό μνημείου του τύμβου Καστά στη Αμφίπολη. Οι νέες τεχνολογίες θα συνδράμουν την όλη προσπάθεια, για την ασφαλή και αποτελεσματική δομική αποκατάσταση των χώρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνδυασμό με τα έργα για την ανασχεδιασμένη στερέωση διαδοχικά σε κάθε θάλαμο θα υλοποιείται παράλληλα η εγκατάσταση ειδικών οργάνων παρακολούθησης της απόκρισης του θαλάμου στις τεχνικές παρεμβάσεις.