Αν και ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ είναι τριχοτομημένος, το στελεχιακό δυναμικό που στηρίζει τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ενισχυθεί ποσοστιαία μετά τις πρόσφατες εκλογές για μέλη τοπικών οργανώσεων και συνέδρων.
Με την καραμανλική πτέρυγα να κρατά τις δυνάμεις της και τους σαμαρικούς να αποτελούν μειοψηφία, τα παιχνίδια εξουσίας της επόμενης ημέρας θα καθοριστούν το βράδυ των εθνικών εκλογών. Προσώρας ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει υπό τον έλεγχό του μεγάλο τμήμα των στελεχών, υπό την έννοια ότι η κρίσιμη μάζα που θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει συντάσσεται μαζί του με την προσμονή ενδεχόμενης νίκης στις κάλπες. Ολος ο μηχανισμός βρίσκεται σε εκλογική εγρήγορση.
Στη Θεσσαλονίκη μετά τις εσωκομματικές εκλογές οι επιτελείς στην περιοχή χαρακτήρισαν επιτυχία της διαδικασίας τις νέες εγγραφές, τη μεγάλη συμμετοχή και την ανανέωση του κομματικού μηχανισμού. Πολυπληθείς είναι οι δυνάμεις που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη βόρεια Ελλάδα (και όχι μόνο). Ισχυρό είναι στη Θεσσαλονίκη και το σύστημα του Ανδρέα Παπαμιμίκου, του πρώην γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ σε διάφορες οργανώσεις της Μακεδονίας έχουν σημαντική παρουσία στελέχη του… κλίματος Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ωστόσο σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Κρήτη, διατηρεί αξιόμαχες εσωκομματικές δυνάμεις η πρώην υπουργός και βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Βέβαια, αν και μειοψηφική η δύναμή του, ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη –αν μη τι άλλο όσο υπάρχει πιθανότητα κατάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ–, κράτησε γερά στον νότο, κυρίως στην Πελοπόννησο,.
Η προσμονή για «γαλάζια» κυβέρνηση κρατά το κόμμα δεμένο. Οπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΝΔ, η «έκρηξη μεγατόνων» θα έρθει το βράδυ των εκλογών, «εκτός εάν υπάρξει αυτοδυναμία ή διαφορά 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω…». Σε κάθε άλλη περίπτωση εκτιμούν ότι ο εσωκομματικός σεισμός θα είναι πολλών ρίχτερ «το ίδιο βράδυ, όχι την άλλη μέρα το πρωί» από στελέχη που θα ζητούν αλλαγή στην κορυφή. Στο ενδιάμεσο διάστημα φαίνεται ότι παίζεται «κατενάτσιο», με μόνο ανοιχτό το ζήτημα του ονοματολογικού για την πΓΔΜ, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι η αποδοχή σύνθετης ονομασίας με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» θα ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις από μεγάλο τμήμα στελεχών, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης.
Πάντως, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος το φθινόπωρο, η μάχη που δόθηκε στις 13 Μαΐου ήταν σκληρή σε όλη τη χώρα για την εκλογή των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων από τη βάση του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν 155.000 ψηφοφόροι. Εκλέχθηκαν 4.050 στελέχη σε θέσεις προέδρων και μελών των νομαρχιακών και των δημοτικών τοπικών οργανώσεων (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, όπου το ποσοστό ανανέωσης των προέδρων ανέρχεται αντίστοιχα στο 42% και το 37%). Παράλληλα, αναδείχθηκαν και 1.000 νέοι σύνεδροι που θα βρεθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα στα εσωκομματικά και (ορισμένοι στα πολιτικά εν γένει) τεκταινόμενα. Μέχρι νεωτέρας, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις θα ακολουθούν υπόγειες διαδρομές…