Στο «κενό» έπεσαν οι πιέσεις των κρατών – μελών της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέρρεε αρχικά ότι η πρόταση που έγινε στην Κομισιόν με πρωτοβουλία της και τη συνυπέγραψαν άλλες 14 χώρες, τύγχανε ευρείας υποδοχής, τα γεγονότα κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Στην κρίσιμη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, τα κράτη – μέλη ήρθαν σε πολιτική συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο το χάσμα για το είδος των μέτρων που θα πρέπει να αποφασιστούν για το φυσικό αέριο παραμένει και μοιάζει αγεφύρωτο.
Η συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια
Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στο να ληφθούν μέτρα α) για τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, β) για την είσπραξη των πλεονασματικών εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γ) για τηη συνεισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα ανακατευθυνθούν προς την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Η εν λόγω εισφορά θα προκύπτει από τον υπολογισμό επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εκάστοτε εθνικούς φορολογικούς κανόνες.
Οι αποφάσεις στην κρίσιμη Σύνοδο της Παρασκευής θα μετουσιωθούν σε μέτρα από την 1η Δεκεμβρίου του 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, με ειδικές εξαιρέσεις για την Κύπρο και τη Μάλτα.