Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει επείγουσα οικονομική βοήθεια στις εταιρείες ενέργειας καθώς παλεύουν να μείνουν στην επιφάνεια εν μέσω αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Εμπορίου, Κουάζι Κουάρτενγκ, θα συνομιλήσει εκτάκτως με τους επικεφαλής της βιομηχανίας το πρωί της Δευτέρας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχε το σαββατοκύριακο με μικρότερους παρόχους, οι οποίοι όπως είπε «είναι υπό πίεση». Οι μεγάλες εταιρείες σκοπεύουν να ζητήσουν από την κυβέρνηση ένα πακέτο διάσωσης ώστε να αναλάβουν τους πελάτες των μικρών παρόχων που ενδέχεται να χρεοκοπήσουν.
Οι μικροί πάροχοι είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή καθώς οι αυξήσεις στις τιμές έκαναν τις υποσχέσεις τους προς τους καταναλωτές μη υλοποιήσιμες. Η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Βρετανίας, Bulb, ζητά πακέτο διάσωσης ενώ τέσσερις μικρότερες εταιρείες αναμένεται να χρεοκοπήσουν.
Το τέλος των μικρών παρόχων
Στην αρχή του 2021 υπήρχαν 70 πάροχοι ενέργειας στην Βρετανία, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί στο τέλος του έτους να έχουν μείνει μόνο 10. Τέσσερις μικρές εταιρείες ενέργειας έχουν σταματήσει να λειτουργούν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης τόσο της People’s Energy με έδρα το Εδιμβούργο –που παρείχε ρεύμα και αέριο σε 350 χιλιάδες νοικοκυριά και 1.000 επιχειρήσεις- όσο και η Utility Point στο Ντόρσετ που εξυπηρετούσε 220 χιλιάδες πελάτες.
Οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν αναγκάσει εταιρείες να μην προμηθεύσουν στους πελάτες τους την ενέργεια για την οποία έχουν ήδη πληρώσει. Ο όμιλος Oil & Gas UK είπε ότι οι τιμή χονδρικής για το αέριο έχει αυξηθεί 250% από τον Ιανουάριο, ενώ 70% μόνο τον Αύγουστο. Αν ένας πάροχος χρεοκοπήσει, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem παρεμβαίνει ώστε τα νοικοκυριά να μην χάσουν την πληρωμένη τους ενέργεια.
Φόβοι για πληθωρισμό
Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί λόγω της κρίσης στις αλυσίδες προσφοράς, επτά πάροχοι στη Βρετανία έχουν ήδη χρεοκοπήσει φέτος. Οι εταιρείες που δεν έχουν κάνει αντιστάθμιση κινδύνου έχουν πουλήσει ενέργεια σε πελάτες σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι μπορούν να αγοράσουν τώρα στην αγορά, και τα ρυθμιζόμενα όρια τιμών σημαίνει ότι δεν μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές – τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά αυτά τα ανώτατα όρια θα αναθεωρηθούν στις αρχές του επόμενου έτους, φέρνοντας ενδεχομένως πληθωρισμό και τροφοδοτώντας τη φτώχεια στους Βρετανούς με χαμηλότερα εισοδήματα που ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς η οικονομία βγαίνει από την πανδημία. Η ενεργειακή κρίση εξαπλώνεται ήδη στη βιομηχανία τροφίμων, μια άλλη πιθανή πηγή πληθωρισμού.