Με την ενεργειακή κρίση να αποτελεί πονοκέφαλο για την ΕΕ καθώς οι χώρες προσπαθούν να βρουν κοινή λύση ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά ενεργειακά ο χειμώνας, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν περιγράφει σήμερα, Τετάρτη (10:00 ώρα Ελλάδος) από το Στρασβούργο τις επιλογές της Κομισιόν για πιο δραστικές, κοινές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση, αλλά και να στηριχθούν οι καταναλωτές.
Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, αλλά και να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο χρόνο με την ενεργειακή κρίση να αποτελεί το βασικό ζήτημα αναλύοντας τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την επίτευξη αυτών μέσω νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών.
Η φετινή ομιλία κρίνεται ως σημαντική, καθώς μία σειρά από θέματα απαιτούν λύσεις και απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως «η ανταπόκριση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και το κράτος δικαίου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, «οι προτεραιότητες που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την περσινή συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ παραμένουν επίκαιρες, καθώς η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό».
Για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης μάλιστα ήδη έχει προγραμματιστεί έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για στις 30 του μήνα. Η έκτακτη Σύνοδος ήταν απαραίτητη, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε άμεσα προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών και οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαν να περιμένουν ως το τέλος Οκτωβρίου και το προγραμματισμένο Συμβούλιο Κορυφής. Το «αγκάθι», πάντως, με τα ως τώρα δεδομένο παραμένει το θέμα το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η πρότασή της για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ήδη έχει ναυαγήσει με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Κομισιόν να επιδιώκει να κρατήσει «χαμηλά την μπάλα». Πολλοί μάλιστα αναμένουν «μάχη» ως και το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στο τέλος του μήνα.
Τα μέτρα που συζητούνται
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο τραπέζι φαίνεται πως θα μπουν τρία βασικά θέματα, αρχικά, η μείωση της ζήτησης ενέργειας. Με βάση τα βασικά σενάρια συζητείται μια υποχρεωτική μείωση 5% (με έμφαση στις ώρες αιχμής) ή εθελοντική μείωση 10% στα κράτη μέλη. Δεύτερον, η επιβολή μιας «έκτακτης και προσωρινής» εισφοράς σε εταιρείες στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων με βάση τα επιπλέον κέρδη τους και τρίτον ο περιορισμός των υπερβολικών εσόδων των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές πλην του φυσικού αερίου.