Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ «θωρακίζεται» ενώ η Μόσχα συνεχίζει τις απειλές – Τα σχέδια για τον δύσκολο χειμώνα

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ολοένα και πυκνώνουν οι εκβιασμοί της Μόσχας με το φυσικό αέριο την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Η Gazprom έχει κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του Nord Stream με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να επαναλαμβάνει τη Δευτέρα ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου αποτελούν απόρροια των κυρώσεων της Δύσης. Σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Βιτάλι Μαρκέλοφ, ανέφερε πως η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό με τη Siemens από την πλευρά της να έχει δηλώσει ότι δεν της είχε ανατεθεί η εκτέλεση των εργασιών.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, ισοφαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση που είχε αύξηση που είχε αποφασιστεί τον Αύγουστο, προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι τιμές. Σε αυτό το κλίμα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», με την Εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν – Πιερ να ξεκαθαρίζει πως «ο Τζο Μπάιντεν ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο», έχοντας προηγουμένως αυξηθεί οι τιμές.

Καθώς λοιπόν, το παιχνίδι της μετάδοσης ευθυνών συνεχίζεται και ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δίνει χθες μια πρόγευση των μέτρων που ετοιμάζει η Κομισιόν. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, μέσω twitter, πως ο «Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να κόψει τις παροχές και να χειραγωγήσει την αγορά», συμπληρώνοντας πως «θα αποτύχει. Η Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν περιέγραψε χθες τις κατευθυντήριες γραμμές του πακέτου στήριξης, το οποίο θα περιλαμβάνει:

-Μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας

-Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο

-Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα

-Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

Η παρέμβαση της Προέδρου της Κομισιόν θα αποτυπωθεί πλήρως στην ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συναντήσεις με τους διπλωμάτες των 27 κρατών -μελών στις Βρυξέλλες.

Αλληλοστήριξη Γαλλίας – Γερμανίας

Παράλληλα, Γερμανία και Γαλλία αποφάσισαν να εισέλθουν σε μία νέα εποχή αλληλοστήριξης, ανταλλάσσοντας στην ουσία προϊόντα, τα οποία θα παρουσιάσουν έλλειψη λόγω του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το Παρίσι θα ενισχύσει με φυσικό αέριο το Βερολίνο και η Γερμανία θα «ανταποδώσει» με ηλεκτρική ενέργεια.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία, εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

«Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», τόνισε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.