Ενεργειακή κρίση: Απειλές από τη Ρωσία προς τη Δύση για το πλαφόν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Συνεδριάζουν οι G7

Ενεργειακή κρίση: Απειλές από τη Ρωσία προς τη Δύση για το πλαφόν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Συνεδριάζουν οι G7

Να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις σχεδιάζουν οι G7 προκειμένου να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία που έχει πάρει η τιμή του πετρελαίου προσπαθεί η Ρωσία που νιώθει την πίεση από τις προθέσεις των επτά πλουσιότερων χωρών να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι G7 αναμένεται να συζητήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει στις 14 Σεπτεμβρίου πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τα σχέδιά τους, η Μόσχα εκτόξευσε χθες, Πέμπτη προειδοποιητικές βολές με αποδέκτες τις επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγράφει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές του πετρελαίου της. Ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, γνωστοποίησε χθες πως η χώρα του θα σταματήσει να προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες εκείνες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να μπλοκάρει την αμερικανική πρόταση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς».

Μάλιστα, ο κ. Νόβακ υποστήριξε πως το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να το πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι βιώνουν ήδη πολλαπλά κύματα οικονομικής επιβάρυνσης και η οποία μετουσιώνεται σταδιακά σε έκφραση δυσαρέσκειας προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο, αλλά και τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Κλειστός ο Nord Stream 1

Την ίδια στιγμή οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 συνεχίζονται και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας η στρόφιγγα θα ανοίξει και πάλι αύριο, Σάββατο. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο, αναμένουν ανήσυχοι να δουν αν η Gazprom θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της ανοίγοντας τελικά την στρόφιγγα ή θα την κλείσει εντελώς εκτοξεύοντας εκ νέου προς τα πάνω την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Προς αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας

Την ίδια στιγμή, η Γηραιά Ήπειρος στρέφεται σε εναλλακτικές που όδευαν προς εγκατάλειψη λόγω της πράσινης μετάβασης. Η Γαλλία που παράγει το 19% της ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ξανά σε λειτουργία δεκάδες πυρηνικές μονάδες υπό το φόβο ελλείψεων ενώ άλλα κράτη όπως η Ελλάδα επιστρέφουν στον λιγνίτη. Αντίθετα με τον κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως από σήμερα θα προμηθεύεται επιπλέον αέριο από τη Μόσχα ενώ και η Σόφια διαπραγματεύεται με το Κρεμλίνο την επανεκκίνηση των ροών προς τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει χθες την κατασκευή, σε συνεργασία και με τη γαλλική εταιρεία Engie, ενός πέμπτου πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG). Ο νέος τερματικός σταθμός θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 5 δισεκ. κυβικών μέτρων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) που θα εκμισθώσει η γερμανική κυβέρνηση, θα εγκατασταθεί στο λιμάνι Βίλχεμσχάφεν, στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ πρόκειται για το πέμπτο σχέδιο εγκατάστασης πλωτού σταθμού που ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να εξοικονομήσουν όσο περισσότερη ενέργεια μπορούν λαμβάνοντας μέτρα που μειώνουν την κατανάλωση. Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε χθες στην έγκριση δύο νέων μέτρων, δηλαδή του περιορισμού κατά μία ώρα την ημέρα της χρήσης των καλοριφέρ, όπως και στην μείωση κατά ένα βαθμό της θερμοκρασίας. Το Βέλγιο αποφάσισε πως ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια θα πρέπει να τεθεί στους 19 βαθμούς τον χειμώνα και να περιοριστεί η απώλεια των κλιματιστικών. Ακόμα, στα γραφεία και τα κτίρια ο φωτισμός θα σβήνει στις 19.00. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ θα ισχύσουν ειδικές τιμές για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

 

Documento Newsletter