Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Ο περονισμός λαβώθηκε αλλά επέζησε

Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Ο περονισμός λαβώθηκε αλλά επέζησε

Η κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες απέφυγε τον εκλογικό διασυρμό και επέζησε των βουλευτικών, ενδιάμεσων, εκλογών της Κυριακής, χάνοντας την πλειοψηφία στην Γερουσία, διατηρώντας όμως την πλειοψηφία στην Βουλή. Δεν θα μπορεί για το υπόλοιπο της θητείας του, μέχρι το 2023, να περνά την ατζέντα του χωρίς την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.

Τα επίσημα αποτελέσματα έφεραν πρώτο το αντιπολιτευτικό «Μαζί για την Αλλαγή» (JpC) σε 13 από τις 24 περιφέρειες, ενώ το κυβερνητικό «Μέτωπο για όλους» (FdT) κέρδισε 9, με 2 περιφέρειες να καταλήγουν σε τοπικούς σχηματισμούς. Είναι η πρώτη φορά που περονικό κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία στην Γερουσία της χώρας εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Το κυβερνών κόμμα έπεσε από τις 41 στις 35 έδρες, σε σύνολο 72 εδρών. Επίσης από τις 120 έδρες στην Βουλή, έπεσε στις 118 ενώ η αντιπολίτευση κέρδισε μία και ανέβηκε στις 116. Μεγάλο ρόλο στον περιορισμό της ήττας έπαιξε το γεγονός ότι ο Φερνάντες έκλεισε την διαφορά στο Μπουένος Άιρες, όπου ενώ υπολειπόταν περισσότερο από τέσσερις μονάδες κατάφερε να κλείσει τη διαφορά σε λιγότερο από δύο. Το Μπουένος Άιρες είναι γνωστό για τα συναισθήματα εναντίον της Κριστίνα Κίρχνερ, συζύγου του προέδρου Φερνάντες και πρώην προέδρου της χώρας.

Ενδεικτικά, ο πρώην πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι εξέτισε δύο θητείες εκεί ως κυβερνήτης, και μετά από αυτόν ο πολιτικός διάδοχός του, Οράσιο Ροντρίγκες Λαρέτα. Η διαλεχτή της αντιπολίτευσης στην εκλογική περιφέρεια του Μπουένος Άιρες, Μαρία Εουχένια Βιδάλ, ήρθε πρώτη σε ψήφους με 47%, ενώ εντυπωσιακό ήταν το ποσοστό του νεοφιλελεύθερου ακροδεξιού πολιτικού Χαβιέ Μιλέι, που έλαβε 17% της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Αν και ο περονισμός αναπνέει ακόμα, η αντιπολίτευση έχει λόγο να είναι παραπάνω από ικανοποιημένη. Η καταμέτρηση την δείχνει να προηγείται με εννέα μονάδες, προβάδισμα που αν διατηρήσει μέχρι τις προεδρικές εκλογές έχει πιθανότητες να κατακτήσει την εξουσία.

Οι αιτίες της ήττας

Κατά κύριο λόγο, η οικονομία είναι το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης. Πέρα όμως από αυτό, η διαχείριση της πανδημίας είναι επιεικώς άθλια καθώς οι αριθμοί συγκρίνονται με εκείνους της Βραζιλίας. Επίσης, τα ρήγματα στο εσωτερικό μέτωπο του περονισμού κόστισαν στον Φερνάντες.
O πληθωρισμός καλπάζει και το δημόσιο χρέος είναι στα ύψη, εξ αιτίας του δανείου 50 δις δολαρίων από το ΔΝΤ που πήρε ο προηγούμενος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι. Παρά το γεγονός ότι οι εκτυπωτικές μηχανές πήραν φωτιά ρίχνοντας συνέχεια χρήμα στην οικονομία, η κρατική βοήθεια δεν ήταν εκτεταμένη, ειδικά στην άτυπη οικονομία που αποτελεί περισσότερο από το ένα τρίτο της οικονομίας.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο Φερνάντες αποφάσισε να επιβάλλει ένα μακρύ λοκντάουν που πλήγωσε περαιτέρω την οικονομία. Περισσότερες από 400 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αργεντινής (CAME). Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από εκείνο που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης το 2001-2002. Η οικονομία υπέστη ύφεση 10% το 2020, μια από τις χειρότερες στον κόσμο.
Η κυβέρνηση Φερνάντες κατάφερε τον Μάιο του 2020 να έρθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της, επιτυγχάνοντας κούρεμα $65 δις τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οδηγώντας την Αργεντινή στην ένατη στάση πληρωμών έναντι χρέους στην ιστορία της χώρας. Επίσης, η Αργεντινή έχει να διαπραγματευτεί μια συνολική πληρωμή 44 δις δολ. για την οποία ο Φερνάντες είπε την Κυριακή, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, ότι θα ζητήσει την έγκριση ενός πακέτου μεσοπρόθεσμων μέτρων με την βοήθεια της αντιπολίτευσης. Το πακέτο αυτό είναι απαίτηση του ΔΝΤ.

Ετικέτες

Documento Newsletter