Ενδελεχή έρευνα ζητά το HRW για τον θάνατο στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα – «Όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν»

Ενδελεχή έρευνα ζητά το HRW για τον θάνατο στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα – «Όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν»

«Άμεση και ενδελεχή ανεξάρτητη έρευνα», ζητά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη του θανάτου του κρατούμενου, πακιστανικής καταγωγής, στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Αναφέρει μάλιστα, ότι το 2012, το HRW κατέγραψε καταγγελίες για τη συμπεριφορά της αστυνομίας στον Άγιο Παντελεήμονα.

Διαβάστε επίσης: Φρίκη για το ελληνικό Αμπού Γκράιμπ – Την Κυριακή στο Documento

Σε ανακοίνωση που υπογράφει η Εύα Κοσέ, αναφέρεται πως: «Ο θάνατος του Muhammad Kamran Ashiq, ενός 37χρονου Πακιστανού υπό κράτηση στην Αθήνα στις 21 Σεπτεμβρίου, απαιτεί άμεση και ενδελεχή ανεξάρτητη έρευνα. Οι ανησυχητικές εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνουν σοβαρά τραύματα στο σώμα του Ashiq, τροφοδοτώντας ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του».

Διαβάστε επίσης: Το Documento αποκαλύπτει: Δωμάτιο θανάτου χωρίς κάμερες στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα

Εν συνεχεία, προσθέτει: «Σε μια δήλωση στις 26 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία είπε ότι ο Ashiq είχε συλληφθεί λίγες μέρες νωρίτερα σε σχέση με ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημειώθηκε ένα μικρό επεισόδιο μεταξύ του Ashiq και άλλων κρατουμένων και μεταφέρθηκε αμέσως σε άλλη περιοχή του σταθμού. Οι αστυνομικοί βρήκαν τον Ashiq αναίσθητο το πρωί της 21ης ​​Σεπτεμβρίου, ανέφερε η δήλωση. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προανάκριση, συμπεριλαμβανομένης της ιατροδικαστικής εξέτασης και της νεκροτομής, για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου».

«Η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) ισχυρίζεται ότι ο Ashiq μεταφέρθηκε μεταξύ πέντε διαφορετικών αστυνομικών τμημάτων και δεν του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην οικογένειά του και στον δικηγόρο του πριν από τον θάνατό του. Το 2012, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε καταγγελίες για κακή συμπεριφορά της αστυνομίας στον σταθμό του Αγίου Παντελεήμονα, όπου πέθανε ο Ashiq», επισημαίνει.

Επίσης, σημειώνει: «Τον Ιούλιο, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ελλάδα το 2023, «έλαβε ξανά αρκετές αξιόπιστες και συνεπείς ισχυρισμούς για σκόπιμη σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων ξένων υπηκόων από αστυνομικούς σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα [Ομόνοια και Κολωνός] στην Αθήνα».

Και συνεχίζει: «Αυτές οι αναφορές, σε συνδυασμό με την επανειλημμένη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την κακομεταχείριση από την αστυνομία, υπογραμμίζουν την ανάγκη για δράση. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη – ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Αυθαιρέτων Περιστατικών – να διεξάγουν διεξοδική, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τον θάνατο του Ashiq για να προσδιορίσουν την αιτία και τις συνθήκες που τον περιβάλλουν. Όλοι όσοι ευθύνονται για οποιαδήποτε αδικοπραγία θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ανεξάρτητα από τον βαθμό ή τη θέση τους».

«Ο θάνατος του Ashiq είναι μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στην αστυνομική βία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της απόλυτης απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, και να διασφαλίζει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς μετανάστευσης ή την εθνική καταγωγή τους, αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους σεβαστός», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Documento Newsletter