Ενας τιμητικός τόμος για την Όλγα Κατσιαρδή-Hering

Αφιέρωμα τιμής και αγάπης στην Όλγα Κατσιαρδή-Hering από τους συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας οργανώνεται στις 31 Μαΐου (19.15) στο κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων του ΕΚΠΑ με την επίδοση του τιμητικού τόμου που επιμελήθηκαν οι συνάδελφοί της καθηγητές στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Μαρία Δ. Ευθυμίου, Παρασκευάς Κονόρτας, Δημήτριος Μ. Κοντογεώργης, Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Ίκαρος Μαντούβαλος και Βάσω Σειρηνίδου. Την επίδοση του τόμου θα κάνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Ο τιμητικός τόμος –με πρωτοβουλία συναδέλφων της στο ίδιο ευρύτερο γνωστικό πεδίο της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού και των οθωμανικών της συμφραζομένων– ακολουθεί τις πλούσιες διανοητικές της διαδρομές στην Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, με το πνεύμα και τους τρόπους με τους οποίους η Όλγα Κατσιαρδή συνέλαβε, υπηρέτησε και την προήγαγε. Μια ιστορία ενταγμένη στα εκάστοτε πλαίσια κυριαρχίας ή στα ευρωπαϊκά περιβάλλοντα με τα οποία πολλαπλώς διασταυρώθηκε.
Επίκεντρο των μελετών της ομότιμης καθηγήτριας αποτελούν οι ελληνικές παροικίες στην κεντρική Ευρώπη και η περίοδος της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελληνικό χώρο, σε ευρύ φάσμα θεματικών και θεωρητικών-μεθοδολογικών προσεγγίσεων: οικονομική και κοινωνική ιστορία, εμπόριο και ναυτιλία, νεοελληνικός Διαφωτισμός, λογιοσύνη και εκπαίδευση, ιστορία των πόλεων, της μετανάστευσης, της οικογένειας, των εξεγέρσεων και της Επανάστασης του 1821, ταυτότητες και ιδεολογίες, ιστοριογραφία – υπό το πρίσμα, μεταξύ άλλων, και της ιστορικής ανθρωπολογίας ή της ιστορικής γεωγραφίας και της χαρτογραφίας.
Ο τόμος «Ο Νέος Ελληνισμός – Οι κόσμοι του και ο κόσμος» θεωρείται και έργο και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, το οποίο, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσφορά της Όλγας Κατσιαρδή-Hering, ομόθυμα τον ενέταξε στην εκδοτική σειρά του «Ιστορήματα» και τον χρηματοδότησε από ίδιους πόρους.
Περιλαμβάνει 41 εργασίες 42 μελετητών, ελλήνων και αλλοδαπών, από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Οι ενότητες διαρθρώνονται σε επτά θεματικές, με εναλλασσόμενους, αλλά αλληλοσυνδεόμενους άξονες τον ιστορικό χωροχρόνο:
α) Έλληνες, Βενετοί, Οθωμανοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι (13ος-19ος αι.): Θεσμοί, συνύπαρξη, υλικός πολιτισμός, εξεγέρσεις και Επανάσταση
β) Η Ρωσία, η Μεσόγειος, η Ορθοδοξία, οι Έλληνες
γ) Ο ελληνικός κόσμος στη διεθνή του διάσταση (16ος-19ος αι.): Διασπορά, οικονομία, ιδέες
δ) Πνευματικοί προσανατολισμοί και παιδεία: Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ελλάδα, Νοτιοανατολική Ευρώπη
ε) Ο χώρος και η Ιστορία του: Συγκρότηση, λειτουργίες, αλληγορίες, χαρτογραφία
στ) Στις ρίζες των κοινωνιών: Φύλο, έρωτας, φτώχεια, φιλανθρωπία
ζ) Eρμηνεύοντας κοινωνίες και την Ιστορία τους: Αποτυπώσεις, προσλήψεις,
ιδέες