Στο πλαίσιο του απολογισμού των δράσεων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) για το 2024, καθώς και της παρουσίασης εκείνων που δρομολογούνται για το 2025, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που δείχνουν σε ποιο σημείο βρίσκεται στη χώρα μας η σύγχρονη «γάγγραινα» του αθλητισμού. Κάποια απ’ αυτά είναι σε θετική κατεύθυνση και κάποια άλλα χτυπούν καμπανάκι για το γεγονός ότι το πρόβλημα του στησίματος αγώνων παραμένει «ενεργό».
Κατά την παρουσίαση του απολογισμού της ΕΠΑΘΛΑ από τον γγΑ και πρόεδρο της πλατφόρμας Γιώργο Μαυρωτά έγινε ανάλυση των αναφορών ανά άθλημα και ανά πηγή. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση κατά 73% των αναφορών της Sportradar για ποδοσφαιρικά παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση από 33 το 2023 σε 9 το 2024. Η μεγάλη «πληγή» ήταν το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως το πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι τουλάχιστον για την τρέχουσα σεζόν η χειραγώγηση αγώνων στη ΣΛ2 έχει περιοριστεί σημαντικά κι αυτό είναι ένα θετικό βήμα.
«Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της η ΕΠΑΘΛΑ ενηλικιώθηκε, το έργο της αρχίζει να αποδίδει καρπούς στο εσωτερικό χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των φορέων της κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό, όπου η ΕΠΑΘΛΑ αποτελεί μοντέλο καλής πρακτικής εθνικής πλατφόρμας όπως ορίζεται από τη Σύμβαση Macolin» ανέφερε στην ομιλία του στην εκδήλωση ο Γ. Μαυρωτάς.
Από τις 73 αναφορές για χειραγωγημένα παιχνίδια το 2024 (έως τα τέλη Νοεμβρίου) ανεξαρτήτως αθλήματος έχουν συνταχθεί από την ομάδα αξιολόγησης αναφορών 17 πορίσματα, εκ των οποίων τα επτά έχουν προωθηθεί για περαιτέρω διερεύνηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι βρέθηκαν στοιχεία που μπορεί να «δέσουν» το στήσιμο αγώνων.
Με βάση τις αναφορές για χειραγώγηση αγώνων, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πίσω από το ποδόσφαιρο ακολουθούν η ρυθμική γυμναστική και το πόλο με οκτώ! Το μπάσκετ έχει πέντε αναφορές, το βόλεϊ και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός τέσσερις. Το γκολφ έχει τρεις αναφορές και από δύο έχουν η κολύμβηση, το μπάσκετ με αμαξίδιο και το πινγκ πονγκ. Τέλος, μία αναφορά έχουν το τένις, η ποδηλασία, το μουάι τάι, το eSoccer και το παγκράτιον.
Η έρευνα
Στο διάστημα από 18.11.2024 έως 6.12.2024 απάντησαν σε σχετική έρευνα της ΕΠΑΘΛΑ 1.393 άτομα, εκ των οποίων 603 προπονητές (43%), 529 διαιτητές (38%) και 261 αθλητές (19%). Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις σχετικά με το επίπεδο γνώσεων όσον αφορά το πρόβλημα της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπισή του, τις προσωπικές εμπειρίες σχετικά με το ζήτημα και τη γνώμη τους για την ΕΠΑΘΛΑ. Στην ερώτηση «έχετε συμμετάσχει σε αγώνα ο οποίος θεωρήθηκε στημένος;» η αρνητική απάντηση από τους αθλητές ήταν στο 76%. Συνεπάγεται λοιπόν ότι το 24% έχει συμμετάσχει! Το ποσοστό είναι σοκαριστικό και στην ουσία σχεδόν ένας στους τέσσερις αθλητές ή αθλήτριες παραδέχεται πως έχει αγωνιστεί σε παιχνίδι που θεωρήθηκε χειραγωγημένο.
Στο ερώτημα «τα τελευταία τρία χρόνια σάς έχει προσεγγίσει κάποιος άμεσα ή έμμεσα, προκειμένου να εμπλακείτε σε στημένο αγώνα της ομάδας σας για στοιχηματικούς λόγους;» μόλις το 3% απάντησε θετικά, ενώ το 2% δεν θέλησε να απαντήσει.
Ο τζόγος
Στην έρευνα οι αθλητές ρωτήθηκαν «αν κάποιος σας πλησίαζε με σκοπό το στήσιμο αγώνα, θα το αναφέρατε εμπιστευτικά σε κάποιο πρόσωπο;» και το 64% απάντησε πως θα… άνοιγε το στόμα του, δηλαδή θα έκανε σχετική ενημέρωση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι λίγοι οι αθλητές που έχουν καταστραφεί από τον τζόγο. Η ΕΠΑΘΛΑ ρώτησε τους αθλητές: «Εχετε στοιχηματίσει με τρόπους που μπορεί να παραβαίνουν τους κανονισμούς περί στοιχηματισμού;», με το 2% να δίνει θετική απάντηση.
Τέλος, στους αθλητές τέθηκε το εξής ερώτημα: «Γνωρίζετε προσωπικά κάποιο άτομο (π.χ. συμπαίκτης, διαιτητής, μέλος της διοίκησης της ομάδας) το οποίο έχει εμπλακεί σε παράνομο στοιχηματισμό;» και το 26,6% απάντησε «ναι» και «ίσως»….
Διαβάστε επίσης
Οι «επενδυτές» του Ναυαγίου και οι τζιχαντιστές της Συρίας – Αυτή την Κυριακή στο Documento
Σύγκρουση Τσίπρα-Ανδρουλάκη, με φόντο το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων
Κώστας Πηλαδάκης: Η τράπεζα Πειραιώς του κούρευε δάνεια και τώρα τον ψάχνουν για μαύρο χρήμα