Όταν ο «τιμωρός» των fake news και υπερασπιστής της αλήθειας και εκφραστής της αντικειμενικής ενημέρωσης στο διαδίκτυο υποπίπτει στο ίδιο «αμάρτημα» από το οποίο καλείται να προφυλάξει τους χρήστες του διαδικτύου, τότε ανακύπτει μείζον ζήτημα…
Εδώ και αρκετό καιρό, από τη στιγμή που η πλατφόρμα Ellinika Hoaxes έχει επωμιστεί την εποπτεία του Facebook, έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο είναι αναγκαία μία τέτοια τομή στον κυκεώνα των fake news (ειδικά των Social Media).
Η ποιότητα και η εγκυρότητα του δημοσιογραφικού έργου οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτη, είτε μιλάμε για το διαδίκτυο, είτε για τα έντυπα ή τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του, και τους αναγνώστες/τηλεθεατές του Μέσου στο οποίο εργάζεται, δεν χρειάζεται κανέναν «σερίφη» που θα του υποδείξει εάν το ρεπορτάζ του είναι αληθές, ψευδές ή… μερικώς(!) ψευδές, με κριτήρια που εφάπτονται μίας, έστω και τυπικής, διάψευσης. Για τον λόγο αυτό (το δημοσιογραφικό έργο) άλλωστε υπάρχουν το ΕΣΡ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, τα Ellinika Hoaxes, όχι μόνο δεν εκπλήρωσαν τον ρόλο τους αλλά φρόντισαν για το ακριβώς αντίθετο: Να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους χρήστες των Social Media που προφανώς δεν παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις ώστε να αντιληφθούν ότι υπήρξε νεότερη εξέλιξη στο θέμα των μαθημάτων της δευτεροβάθμιας.
Μηδαμινή αξία έχει να διυλίσει κανείς τον κώνωπα αναφερόμενος στην ουσία του ολισθήματος που υπέπεσαν τα Ellinika Hoaxes. Το θέμα είναι το ευρύτερο πλαίσιο που τίθεται μία κατάσταση, το «κάδρο». Το δάσος, όχι το δέντρο. Και εξηγώ: Δε θα έπρεπε, με την ίδια ευκολία που κρεμούν στα «μανταλάκια» αναρίθμητα ΜΜΕ, να κρεμάσουν και το δικό τους –ακόμα και εκ παραδρομής- λάθος, που όξυνε περισσότερο τη σύγχυση στο διαδίκτυο;
Δεν έχουμε όλοι δικαίωμα στο λάθος; Προφανώς και όχι, από τη στιγμή που δέχεσαι να αποτελείς ένα είδος ελεγκτικού μηχανισμού, που έχει ρόλο τη διασφάλιση της σωστής ενημέρωσης. Άμα τη αποδοχή ενός τέτοιους αξιώματος, απαγορεύονται εκ προοιμίου τα λάθη. Πόσω μάλλον τα fake news όταν εξ ορισμού αποτελείς θεματοφύλακα της έγκυρης ενημέρωσης.
Τελικά, ίσως δώσει τη λύση ένας ακόμα «σερίφης» για τους «σερίφηδες» του διαδικτύου…