Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κρίσεων που πιέζουν ασφυκτικά τους πολίτες του κόσμου και ασκούν μεγάλη πίεση στα πολιτικά συστήματα δοκιμάζοντας τις αντοχές τους, με ορισμένες χώρες να βρίσκονται ήδη σε πολιτική ελεύθερη πτώση.
Τα φαινόμενα ανομβρίας και ξηρασίας σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα αγγίζουν ιστορικά επίπεδα και απειλούν τόσο τα οικοσυστήματα των περιοχών όσο και την ισορροπία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Ξηρασίας ανακοίνωσε ότι το 47% του εδάφους της Ευρώπης βρίσκεται υπό ξηρασία, ενώ ακόμη ένα 17% βρίσκεται σε κίνδυνο, που πρακτικά σημαίνει ότι οι σοδειές έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν. Οι σοδειές των σιτηρών αναμένεται να μειωθούν κατά 15%, ενώ η επίτροπος Έρευνας Μαρίγια Γκάμπριελ ανέφερε ότι τα επίπεδα νερού σε όλη την ΕΕ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας.
Οριακές καταστάσεις
Στις ΗΠΑ οι νότιες, κεντρικές και δυτικές πολιτείες βρίσκονται υπό μεγάλο κίνδυνο ξηρασίας, με την Καλιφόρνια και το Τέξας να υποφέρουν περισσότερο. Η στάθμη του ποταμού Κολοράντο, κύριας πηγής νερού για 40 εκατ. Αμερικανούς στα δυτικά της χώρας, έχει πέσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Τόσο μεγάλη ήταν η ξηρασία στο Τέξας που βγήκαν στην επιφάνεια απολιθωμένα αποτυπώματα από πατημασιές δεινόσαυρων!
Στην Κίνα η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει την άνευ προηγουμένου πτώση της στάθμης του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, Γιάνγκτσε. Ο αντίκτυπος στη ζωή των πολιτών αναμένεται να γίνει πολλαπλά αισθητός, αφού πέρα από την ενδεχόμενη έλλειψη σε νερό οι παρατεταμένες ξηρασίες που επηρεάζουν τις σοδειές αναμένεται να λιγοστέψουν τα αγροτικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές τους.
Αυτό το γεγονός σε ένα περιβάλλον καλπάζοντος πληθωρισμού είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα δυσκολέψει τόσο τους πολίτες όσο και τις κυβερνήσεις, που αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις για την ακρίβεια. Δεν είναι λίγες οι χώρες στις οποίες οι κυβερνήσεις έπεσαν είτε από απευθείας λαϊκή απαίτηση, όπως στη Σρι Λάνκα, είτε μέσω εκλογών αφού τα έκαναν θάλασσα στο πεδίο της οικονομίας, όπως στη Χιλή, την Κολομβία και στο Περού. Δεν είναι υπερβολή ότι ακόμη και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Βρετανία η αδράνεια απέναντι στις οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουν ανακύψει τον τελευταίο χρόνο έχουν κοστίσει στις κυβερνήσεις.
Βαρύς χειμώνας
Παράλληλα, στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πληρώνει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία με κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις. Η δημοφιλία του Ολαφ Σολτς έχει βουτήξει στα χαμηλότερα επίπεδα της θητείας του καθώς η επαμφοτερίζουσα στάση της Γερμανίας απέναντι στο NATO λόγω της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία αφαιρεί πόντους από το ηγετικό προφίλ του.
Ο χειμώνας που έχει μπροστά της ειδικά η Ευρώπη, λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, αναμένεται βαρύς αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Στη Βρετανία οι καταναλωτικές οργανώσεις κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για μια πρώτης τάξης κρίση τον χειμώνα καθώς το κόστος της ενέργειας για ένα μέσο νοικοκυριό αναμένεται να δεκαπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 18%!