Ενας παιδοβιαστής στην πόλη του φωτός – Ο καταδικασμένος για βιασμό Στίβεν φαν ντε Φέλντε ετοιμάζεται να παρελάσει στο Παρίσι

FILE - Steven van de Velde of the Netherlands competes during the CEV Beach Volley Nations Cup Vienna 2022 men's semifinal game against Austria at the Red Bull Beach Arena in Vienna, Austria, Sunday, Aug. 7, 2022. Van de Velde, convicted and imprisoned eight years ago for raping an underage girl in England has qualified for the Paris Olympics. (AP Photo/Florian Schroetter, File)

Ο καταδικασμένος για τον βιασμό 12χρονου κοριτσιού Ολλανδός Στίβεν φαν ντε Φέλντε ετοιμάζεται να παρελάσει στο Παρίσι

To βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου ο Στίβεν φαν ντε Φέλντε θα εμφανιστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ευθυτενής και δίμετρος, καμαρωτός μέσα στην πορτοκαλί στολή της Ολλανδίας, έτοιμος να δώσει τον όρκο των αθλητών και να τιμήσει το βασιλικό εθνόσημο της πατρίδας του. Πριν από οχτώ χρόνια τέτοιες μέρες βρισκόταν πίσω από της φυλακής τα σίδερα, καταδικασμένος σε τετραετή κάθειρξη για βιασμό ανήλικης. Τι δουλειά έχει ένας σεσημασμένος παιδόφιλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Απαιτούμε την άμεση αποπομπή του» γράφει το ψήφισμα που μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 18.000 υπογραφές. «Το βδελυρό μητρώο του Στίβεν φαν ντε Φέλντε δεν γίνεται να κουκουλωθεί κάτω από το χαλί ούτε μπορεί να γίνει σύμβολο επιτυχίας σε μια διοργάνωση υψηλού κύρους όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ας υψώσουμε όλοι τη φωνή μας ενάντια σε κάθε πράξη που ναρκοθετεί τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια των παιδιών μας».

Ακούει κανείς; Καταπώς φαίνεται, όχι. Τα πατριωτάκια του λεγάμενου πιστεύουν ότι ο ατιμασμένος αθλητής ξεπλήρωσε το χρέος του και μετανόησε. Η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή και η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος επικαλούνται τον κανονισμό που δεν προβλέπει σχετική απαγόρευση και εκτοξεύουν την μπάλα του μπιτς βόλεϊ στα κανάλια του Αμστερνταμ: «Το θέμα είναι ευαίσθητο και οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις των Ολλανδών». Το δίδυμο που συγκροτούν ο Φαν ντε Φέλντε και ο Μάθιου Ιμερς συγκαταλέγεται στα δώδεκα καλύτερα του κόσμου και ελπίζει στην κατάκτηση μεταλλίου. Γιατί να μη του δώσουν και τη σημαία στην τελετή λήξης;

Το ραντεβού μέσω Facebook

Το αποτρόπαιο περιστατικό συνέβη στις αρχές Αυγούστου του 2014, όταν ο Στίβεν φαν ντε Φέλντε, ετών 19 τότε, ξεκίνησε από το Αμστερνταμ για τη Βρετανία, όπου είχε ραντεβού με μια 12χρονη κοπελίτσα. Οι δυο τους συνομιλούσαν στο Facebook αλλά δεν είχαν συναντηθεί ποτέ. Η μοιραία συνάντηση έγινε στο Μίλτον Κέινς, όπου η μικρή ήταν μόνη, καθώς η μητέρα της έλειπε από το σπίτι. Ο Φαν ντε Φέλντε την πότισε με αλκοόλ και τη βίασε αρκετές φορές, στο δωμάτιό της και σε μια κοντινή ερημιά. Ο γιγαντόσωμος αθλητής επέστρεψε ατάραχος στην πατρίδα του, αλλά η οικογένεια της 12χρονης τον κατήγγειλε στην αστυνομία.

Πολλούς μήνες αργότερα, έπειτα από συνεννόηση των αρχών στις δύο αντικριστές ακτές της Βόρειας Θάλασσας, ο Φαν ντε Φέλντε εκδόθηκε στη Βρετανία για να δικαστεί. Τον Μάρτιο του 2016, δύο μήνες μετά τη σύλληψή του, ο ήδη φτασμένος βολεϊμπολίστας ομολόγησε την ενοχή του σε τρεις κατηγορίες για βιασμό, καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και είδε το όνομά του ανεξίτηλα γραμμένο στη λίστα των σεσημασμένων για σεξουαλικά εγκλήματα.

«Νεαρέ, κατέστρεψες μια λαμπρή αθλητική καριέρα και θα έχεις ισόβια κολλημένη στο κούτελό σου την ετικέτα του βιαστή» του είπε ο δικαστής στο Εϊλσμπερι προτού χτυπήσει την καμπάνα. «Πλέον δεν πρόκειται ποτέ να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Κούνια που τον κούναγε τον εντιμότατο…

Ο αγγλικός νόμος στηλιτεύει τη «γενετήσια πράξη με ανήλικο άτομο», αλλά η ολλανδική Δικαιοσύνη μετέτρεψε την αρχική κατηγορία σε βιασμό, σύμφωνα με τον ποινικό της κώδικα. Ο κατάδικος μεταφέρθηκε στο Αμστερνταμ και κλείστηκε στην μπουζού για να εκτίσει την ποινή του. Τελικά αντιμετωπίστηκε με επιείκεια και έμεινε στη φυλακή μόλις ένα χρόνο.

Αμετανόητος

«Η απουσία κάθε ίχνους μεταμέλειας και αυτολύπησης σε αυτό τον άνθρωπο είναι σοκαριστική» ξεσπάθωσε από το Λονδίνο η βρετανική Κοινότητα για την Προστασία των Παιδιών από τη Βία. Προτού στεγνώσει το μελάνι από την ανακοίνωση διαμαρτυρίας ο Φαν ντε Φέλντε είχε ήδη φορέσει το μαγιό του και ξεχυνόταν στις αμμουδιές του μπιτς βόλεϊ, με την ευλογία της ολλανδικής ομοσπονδίας. Ξανάγινε διεθνής μέσα σε ένα χρόνο. Στο παλμαρέ του είχε ήδη τη συμμετοχή στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 στο Μπακού.

«Ημουν ένας χαμένος έφηβος που ψαχνόταν και δεν ήξερε τι έκανε» δικαιολογήθηκε ο παιδεραστής σε συνέντευξή του το 2018. Τη μέρα που αποφυλακίστηκε, ωστόσο, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ανόητες» και δήλωσε αποφασισμένος να διώξει το στίγμα από πάνω του: «Δεν είμαι τέρας ούτε παιδόφιλος».

Εξι χρόνια αργότερα, ο 30χρονος Στίβεν φαν ντε Φέλντε, παντρεμένος με την (ψυχολόγο και αστυνομικίνα) αδερφή του Γερμανού ποδοσφαιριστή Κέβιν Μπέρενς και πατέρας ενός παιδιού, καρφιτσώνει το συγχωροχάρτι στο διαβατήριό του και ετοιμάζεται απτόητος για την πόλη του φωτός, για να γιορτάσει τη δέκατη επέτειο από το ερεβώδες ανδραγάθημά του. «Αντιλαμβάνομαι ότι το ζήτημα θα τραβήξει την προσοχή του διεθνούς Τύπου» έγραψε ο ίδιος σε μια δήλωση που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ολλανδικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, οπότε θα πρέπει να υποστώ τις συνέπειες. Αυτό που έκανα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Ο δεύτερος «βιασμός» του θύματος

«Ο Στίβεν φαν ντε Φέλντε ακολούθησε κατά γράμμα τους όρους που του τέθηκαν με την καταδίκη του και επέστρεψε στα γήπεδα υπό την αυστηρή και επαγγελματική επίβλεψη ενός προγράμματος επανένταξης. Εφόσον έπιασε τα όρια συμμετοχής, είναι πλέον μέλος της ολυμπιακής ομάδας. Εμπιστευόμαστε τη γνώμη των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν μηδενική την πιθανότητα διάπραξης νέου αδικήματος» ανακοίνωσε η Oλλανδική Oμοσπονδία Bόλεϊ για να υπερασπιστεί την επιλογή της.

To κορίτσι που βιάστηκε από τον Φαν ντε Φέλντε στο Μίλτον Κέινς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με υπερβολική δόση χαπιών και υποβλήθηκε σε πλύση στομάχου για να σωθεί. Βυθισμένη στην κατάθλιψη, αυτοτραυματίστηκε αρκετές φορές στα χρόνια που ακολούθησαν. Σύμφωνοι, αλλά «ο βιαστής της δεν είναι ύποπτος υποτροπής». Οπότε τι θέλει πια κι αυτή…

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Ρέμος: «Το σημαντικό στη ζωή είναι να έχεις φίλους, όχι λεφτά» (Video)

Θα υπάρξουν διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι ισχύει με την προειδοποίηση Κασσελάκη

Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Πού και για πόσο το θερμόμετρο θα δείχνει 40αρια (LIVE)

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Νεκρή αθλήτρια που έπεσε από σκάφος σε ιστιοπλοϊκό αγώνα

Πιτσιλής διορίζει Πιτσιλή για να γνωμοδοτεί στον εαυτό του – Με τραγελαφική απόφασή αυτοορίζεται πρόεδρος του ανώτατου συμβουλίου

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ