Ένας ωκεανός μάγματος κάλυπτε κάποτε την Σελήνη – Ανακάλυψη από την ινδική προσελήνωση

Ένας ωκεανός μάγματος κάλυπτε κάποτε την Σελήνη – Ανακάλυψη από την ινδική προσελήνωση
Indian Space Research Organisation via AP

Καλυμμένη από έναν ωκεανό λιωμένων πετρωμάτων υπήρξε κάποτε η Σελήνη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η πρόσφατη αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας στον μοναδικό και μαγευτικό δορυφόρο της Γης. Οι επιστήμονες της αποστολής δημοσίευσαν τα νέα τους ευρήματα στο περιοδικό Nature και αυτά αφορούν στις μετρήσεις που έκανε το μικρό ρόβερ Πραγκιάν (Pragyan) που προσεληνώθηκε μέσα στο ειδικό σκάφος Vikram και στην συνέχεια απελευθερώθηκε στο νότο της Σελήνης, νοτιότερα από κάθε άλλη αποστολή στο φεγγάρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εξέταση του υλικού που συνέλεξε το Pragyan στο σημείο προσελήνωσης, ο ρηγόλιθος της επιφάνειας στην συγκεκριμένη περιοχή είναι σχετικά ομοιόμορφος και αποτελείται κυρίως από ένα πέτρωμα που είναι γνωστό ως σιδηρούχος ανορθίτης. Η χημική σύσταση του ρηγόλιθου στο νότιο πόλο της Σελήνης βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτή που είχαν τα δείγματα από τις άλλες δύο περιοχές της Σελήνης όπου είχε γίνει δειγματοληψία (το 1972 από το Apollo 16 και την Luna- 20 της ΕΣΣΔ) και οι οποίες βρίσκονται στον ισημερινό του φεγγαριού. Η σημαντική ομοιότητα στη χημική σύσταση των δειγμάτων, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από πολύ απομακρυσμένες γεωγραφικές τοποθεσίες της Σελήνης, υποστηρίζει την ιδέα ότι κατά το παρελθόν η επιφάνεια της Σελήνης καλυπτόταν από έναν ενιαίο ωκεανό μάγματος (λιωμένων πετρωμάτων), πιθανότατα στην αρχή της ιστορίας του δορυφόρου.

Η Σελήνη πιστεύεται ότι σχηματίστηκε όταν ένας πλανήτης μεγέθους Άρη συγκρούστηκε με τη Γη, εκτοξεύοντας πετρώματα που στη συνέχεια συνενώθηκαν και σχημάτισαν τον μοναδικό δορυφόρο του πλανήτη μας. Ο σεληνιακός ωκεανός μάγματος πιστεύεται ότι ήταν «ενεργός» έως και δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό της Σελήνης.

Η ψύξη και η κρυστάλλωση αυτού του ωκεανού μάγματος οδήγησαν τελικά στο να δημιουργηθούν τα πετρώματα σιδηρούχου ανορθίτη που αποτελούν και το φλοιό της Σελήνης.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Βιβλικές καταστροφές με 23 νεκρούς και 65.000 εκτοπισμένους από πλημμύρες

Η γαλλική αριστερά απαιτεί από τον Μακρόν να την αφήσει να σχηματίσει κυβέρνηση – «Σέρνει τα πόδια του»

ΗΠΑ: Χάρις και Τραμπ μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter