Ένας ο πρόεδρος, γρίφος η κεντρική επιτροπή

Ένας ο πρόεδρος, γρίφος η κεντρική επιτροπή

Η τελευταία εσωκομματική διαδικασία στην αξιωματική αντιπολίτευση πριν από τις βουλευτικές εκλογές αποκτά ξεχωριστή σημασία. Το αποτύπωμά της θα επιβραβευτεί ή θα αποδοκιμαστεί και στην εθνική κάλπη.

Τον δύσκολο γρίφο των ποσοστώσεων για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα επιχειρούν να λύσουν στην Κουμουνδούρου. Πρόκειται για αρκετά δύσκολο εγχείρημα και είναι ενδεικτική η αναφορά κορυφαίου στελέχους του κόμματος στο Documento ότι «μοιάζει με την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι για την εκλογή των 300 μελών του κορυφαίου οργάνου του κόμματος θα ισχύσουν η ποσόστωση 50% για τη συμμετοχή των γυναικών, η ποσόστωση συμμετοχής βουλευτών έως 20% για την επαρχία και έως 15% για το λεκανοπέδιο Αττικής και η ποσόστωση του 20% για τα στελέχη της διεύρυνσης.

Επιπλέον υπάρχει και ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ανά περιφέρεια. Συγκεκριμένα, από την Αττική θα αναδειχτούν 150 μέλη, από την κεντρική Μακεδονία 34 μέλη, από τη δυτική Ελλάδα 20 μέλη, από την Κρήτη 16 μέλη, από την Πελοπόννησο 14 μέλη, από τη Θεσσαλία 12 μέλη, από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη 10 μέλη, από τη δυτική Μακεδονία 10 μέλη, από την Ηπειρο 10 μέλη, από τη Στερεά Ελλάδα 8 μέλη, από τα Ιόνια νησιά 6 μέλη, από το βόρειο Αιγαίο 4 μέλη, από το νότιο Αιγαίο 4 μέλη και από το εξωτερικό 2 μέλη.

Σπαζοκεφαλιά για τους επικεφαλής των τάσεων

Εντός των συγκεκριμένων δεσμεύσεων οι επικεφαλής των τάσεων προσπαθούν να εκλέξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μελών ο καθένας, ενώ ένα από τα κεντρικά ζητήματα της νέας σύνθεσης της ΚΕ, μαζί φυσικά με τη συμμετοχή, είναι η αποτύπωση της ανθρωπογεωγραφίας του πρόσφατου συνεδρίου. Διότι, όπως έγραψε και το Documento της προηγούμενης Κυριακής, θα λύσει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, τόσο πολιτικής όσο και επιλογής στελεχών.

Σύμφωνα πάντως με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, κατατέθηκαν 766 υποψηφιότητες πανελλαδικά για 300 θέσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατό να προσπεραστούν προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των νυν βουλευτών κατέθεσε υποψηφιότητα και για την Κεντρική Επιτροπή. Απόφαση που σε ορισμένες μικρές περιφέρειες προκάλεσε πονοκεφάλους λόγω και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό εκλογής, τα περίπου 61.000 μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν υποψήφιους για την Κεντρική Επιτροπή από την περιφέρεια στην οποία ανήκουν, ενώ ο αριθμός των σταυρών προτίμησης θα είναι ίσος με το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής που αναλογούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Για παράδειγμα, στην Αττική θα υπάρχει η δυνατότητα μέχρι και 45 σταυρών προτίμησης.

Την τελευταία στιγμή δύο κάλπες αντί για τρεις

Με μια απόφαση που πάρθηκε μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, η ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού στο πρόσφατο συνέδριο δεν θα γίνει διά ζώσης με κάλπη αλλά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, πιθανότατα το Σάββατο 14 Μαΐου. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία θα συμμετάσχουν μόνο οι 4.700 σύνεδροι.

Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε επί της ουσίας κυρίως για εξοικονόμηση πόρων, αφού διαφορετικά θα έπρεπε να στηθούν τρεις κάλπες (μία για πρόεδρο, μία για ΚΕ και μία για το καταστατικό) με διαφορετικό έντυπο υλικό για καθεμιά εξ αυτών και φυσικά μια ομάδα ανθρώπων να υποστηρίζει όλη τη διαδικασία πανελλαδικά.

Ηταν ο επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ηλίας Νικολακόπουλος που επέβαλε επί της ουσίας την εν λόγω απόφαση, λέγοντας στα στελέχη του κόμματος να ξεχάσουν τις τρεις κάλπες.

Στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή δικαίωμα ψήφου έχουν τα 61.600 μέλη που ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου και στην κάλπη για πρόεδρο (μοναδικός υποψήφιος θα είναι ο Αλ. Τσίπρας) όλοι οι παραπάνω συν όποιους/ες προσέλθουν μέχρι και ανήμερα της ψηφοφορίας. Μάλιστα πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα είναι πολλοί εκείνοι και εκείνες που θα σπεύσουν να ενταχτούν στον ΣΥΡΙΖΑ «εκμεταλλευόμενοι» τη δυνατότητα αυτή.

Κάλεσμα με βάση τις 5+1 δεσμεύσεις

Το κάλεσμα που απευθύνει η ηγεσία για τη συμμετοχή στην όλη διαδικασία είναι ενδεικτικό και των προθέσεών της. Συγκεκριμένα, καλεί όσους και όσες αριστερούς προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες «είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν με τις διακηρυκτικές του αρχές και θέλουν να στηρίξουν τις 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις για προοδευτική κυβέρνηση (παρεμβάσεις για μείωση 50% των αυξήσεων στο ρεύμα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, ρύθμιση και διαγραφή μέρους του χρέους πανδημίας για ΜμΕ, νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης, ρυθμίσεις για φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης σε ΑΕΙ με κατάργηση της ΕΒΕ, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου), όσοι πολίτες θέλουν να ενισχύσουν το αίτημα για πολιτική αλλαγή, για να φύγει η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, να πάρουν την τύχη τους, την τύχη της χώρας στα χέρια τους».

Οπως σημειώνουν, η συμμετοχή τους στην κάλπη της 15ης Μαΐου θα αποτελέσει «ισχυρό μήνυμα ελπίδας για την αρχή του τέλους του κ. Μητσοτάκη, την πολιτική αλλαγή και ελπίδα για διαφορετική πολιτική, κοντά στα προβλήματα των πολιτών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter